Κοινή γραμμή Ελλάδας-ΕΕ για το μεταναστευτικό – Βαφτίζει “γαλάζια θάλασσα” τη Μεσόγειο ο Ερντογάν

Ενώ η Τουρκία ταλανίζεται μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, την οποία μάλιστα αποκαλεί «γαλάζια θάλασσα», πλαισιώνοντας έτσι την ανυπόστατη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Με αυτά τα πλοία, είτε στη Μαύρη Θάλασσα ή ειδικά στη Μεσόγειο – ας την ονομάσουμε Γαλάζια Θάλασσα – θα πραγματοποιήσουμε τις εργασίες μας πιο εντατικά και με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο προσανατολισμός της Άγκυρας στη Μεσόγειο στρέφεται σύμφωνα με αναλυτές και κατά του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου.

Μιλώντας σε ψηφιακό συνέδριο του Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα προστατεύει στο έπακρο τα σύνορά της.

«Εμείς- κι όταν λέω εμείς εννοώ η ΕΕ, όχι απλώς η Ελλάδα- δεν θα ανεχθούμε επεισόδια εργαλειοποίησης μεταναστών για γεωπολιτικούς σκοπούς. Αυτό που συνέβη το 2020 δεν θα συμβεί», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είμαστε οικογένεια και όταν ένας από εμάς δέχεται επίθεση οι υπόλοιποι θα είμαστε εκεί γι’ αυτόν», δήλωσε.

Η αρχή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας επικυρώθηκε στην τριμερή των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών.

Τα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στη Ρίγα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νατοϊκή άσκηση NIRIIS 21 με τη συμμετοχή ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών.

Πηγή: ΕΡΤ1

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα. Τα απτά οφέλη

Άρθρο του Νικ. Γ. Σαμπάτη, Αρθρογράφου, Οικονομολόγου, ασκ. Ορκωτού Ελεγκτή Οι πρώτες φωνές που θυμάμαι να μιλάνε δειλά δειλά για την αξιοποίηση της ελληνική ΑΟΖ ήταν στο μακρινό 2009.  ”Γραφικοί”, ήταν ο ελαφρύτερος από τους χαρακτηρισμός που τους συνόδευε από

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Εκδήλωση για την Ημέρα Τάξης ΣΣΕ 1983

Την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1983, παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Τάξης του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Βάρη Αττικής, με μέριμνα του Συνδέσμου της.

Τελετή Απόσυρσης των Αεροσκαφών Cessna T-41D

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Cessna T-41D, στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (360ΜΕΑ) της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Διοικητή 360 ΜΕΑ, διέλευση αεροσκάφους

Τελετή Επίδοσης Ξιφών και Βράβευση Στρατιωτικών Εργοστασίων

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ»), η τελετή επίδοσης ξιφών σε Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, οιασδήποτε προέλευσης πλην ΣΣΕ και ΣΣΑΣ. Τα ξίφη απένειμε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού