«Κόκκινος συναγερμός» στην Ενέργεια: Έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του υπ. Περιβάλλοντος

Με την Ελλάδα να προμηθεύεται από τη Ρωσία το 45% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου, τα σενάρια διαχείρισης ενδεχόμενου προβλήματος στην τροφοδοσία τέθηκαν ξανά στο τραπέζι, παρά την αναδίπλωση της Μόσχας. Στις αποθήκες της Ρεβυθούσας υπάρχουν αποθέματα τουλάχιστον για τις επόμενες 60 ημέρες.

Και οι 3 ελληνικές εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο έχουν συνάψει με τη Gazprom μακροχρόνια συμβόλαια, με το μεγαλύτερο από αυτά, της ΔΕΠΑ Εμπορίας να λήγει το 2026. Η Ρωσία δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα επεκτείνει την πληρωμή με ρούβλι και σε αυτά. Καθώς προβλέπουν ρητά ότι η αποπληρωμή θα γίνεται σε ευρώ, για να αλλάξει μονομερώς τους όρους η Ρωσία θα πρέπει να προσφύγει στη διαιτησία.

Η αβεβαιότητα είχε άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου, με το κόστος της θερμικής μεγαβατώρας να ανεβαίνει στα 118,25 ευρώ, ενώ πριν τις δηλώσεις Πεσκόφ είχε ξεπεράσει τα 124 ευρώ.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να οδηγούν και το ράλι των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ΡΑΕ επανέρχεται στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών. Μιλώντας στο συνέδριο του Energypress ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής δήλωσε ότι ένας μηχανισμός επιστροφής των υπερκερδών στους καταναλωτές είναι επιβεβλημένος.

Αίτημα συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής απέστειλε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος, με θέμα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας ακρίβειας στην ενέργεια.

Για τον Μάρτιο η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 273 ευρώ, που σημαίνει ότι με την ρήτρα αναπροσαρμογής η κάθε κιλοβατώρα επιβαρύνεται με 27 επιπλέον λεπτά του ευρώ.

ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το τελεσίγραφο της GAZPROM δημιούργησε έντονη ανησυχία, που δεν περιορίζεται στα αποθέματα φυσικού αερίου αλλά επεκτείνεται και στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας που εξαρτάται σε ποσοστό 60% από το φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη του Υπουργείου Ενέργειας εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την επάρκεια ενεργειακού ανεφοδιασμού μεσοπρόθεσμα

Τα σενάρια καλύπτουν όλη την περίοδο μέχρι το Μάρτιο του 2023. Αναμένεται να προστεθεί μια ακόμη πλωτή δεξαμενή LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Επίσης αναζητούνται νέοι προμηθευτές και νέα φορτία LNG που θα χρειαστούν σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ θα φροντίσει ώστε οι λιγνιτικοί σταθμοί να εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξορύξεις λιγνίτη.

Τέλος, οι 5 μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργήσουν με diesel, αντί αερίου, αν κριθεί απαραίτητο.

επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ενέργεια: Έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του υπ. Περιβάλλοντος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,