Κολομβία: «Ψάρεψαν» ναρκο-υποβρύχιο με τρεις τόνους κοκαΐνης

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αυτοσχέδιο υποβρύχιο των βαρόνων των ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ

Το κολομβιανό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Παρασκευή πως προχώρησε στην κατάσχεση του μεγαλύτερου αυτοσχέδιου υποβρυχίου λαθρέμπορων ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, μήκους τριάντα μέτρων και πλάτους τριών, που ήταν φορτωμένο με τρεις τόνους κοκαΐνης.

Το ημικαταδυόμενο σκάφος βρέθηκε την Τρίτη, καθώς έπλεε προς την κεντρική Αμερική, ακολουθώντας μια από τις πλέον χρησιμοποιούμενες διαδρομές ως προς τη διακίνηση ουσιών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ, της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κολομβιανής κοκαΐνης στον πλανήτη.

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από τις αρχές της Κολομβίας εικονίζουν το σκάφος στο νερό, καθώς και το εμπόρευμα που μετέφερε στην ξηρά: εκατοντάδες πακέτα με ναρκωτικά, που φέρουν την ετικέτα «Toyota» (οι διακινητές αρέσκονται να βάζουν υπογραφές, χρησιμοποιώντας συχνά παγκοσμίως γνωστές μάρκες, στις παραδόσεις τους) και, ανάμεσά τους, τρεις άνδρες που συνελήφθησαν.

Πρόκειται για το πιο μεγάλο σκάφος του είδους που έχει κατασχεθεί ποτέ αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, το 1993, στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Σε τρεις δεκαετίες, το κολομβιανό ΠΝ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση 228 τέτοιων αυτοσχέδιων πλεούμενων, που αναχωρούν φορτωμένα με τόνους ναρκωτικών στον Ειρηνικό προς τις ΗΠΑ και ενίοτε ακόμη και στον Ατλαντικό προς την Ευρώπη.

Οι τρεις κολομβιανοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στην επιχείρηση κατέθεσαν πως «υποχρεώθηκαν από οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών να μπαρκάρουν και να οδηγήσουν το ημικαταδυόμενο σκάφος (…) στην κεντρική Αμερική».

Οι τρεις άνδρες, 63, 54 και 45 ετών, μετήχθησαν στην Τουμάκο (νότια), για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Κατά τους υπολογισμούς του ΠΝ, η ποσότητα που κατασχέθηκε αντιπροσωπεύει ζημία 103 εκατ. δολαρίων για τους διακινητές.

Τα αυτοσχέδια υποβρύχια, που κατασκευάζονται μυστικά, είναι συνήθως προχειροφτιαγμένα κι ελαφριά, πλέουν γενικά πολύ κοντά στην επιφάνεια, αφού δεν είναι σε θέση να καταδυθούν πλήρως· είναι πάντως ικανά να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι τα ταχύπλοα των αρχών κι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Η κολομβιανή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση, την κατασκευή, την εμπορική διάθεση, την κατοχή και τη μεταφορά τέτοιων σκαφών, επί ποινή κάθειρξης ως και 14 ετών.

Παρά τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών για μισό αιώνα, με υποστήριξη και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, η Κολομβία συνεχίζει να σπάει ρεκόρ όσον αφορά την παραγωγή κοκαΐνης.

Το 2021, η επιφάνεια των καλλιεργειών κόκας –του φυτού τα φύλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στην παραγωγή του ναρκωτικού– ξεπέρασαν τα 2.040.000 στρέμματα και η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης ανήλθε σε 1.400 τόνους, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης- Η υποδειγματική στάση της δημοκρατικής και ουμανιστικής πατρίδας μας, σε αντιδιαστολή με τον τούρκικο αναθεωρητισμό..

Του Αντιστρατήγου Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη Με πρόσφατη την επανεκλογή του Προέδρου της εξ ανατολών γείτονας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό στην πατρίδα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αλλά το κυριότερο, στοιχισμένες στην διεθνή νομιμότητα, ειδικά για τα ζητήματα

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης…

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε… στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο

Πάρης Τσιριγώτης • [email protected] Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.   Με αφορμή

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας[Βίντεο]

Ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών διοργάνωσε το, Σάββατο 3 Ιουνίου, την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας. Πάνω από 80 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα πέρασαν από την Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου. Το Eviathema επιβιβάστηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο