Κολομβία: «Ψάρεψαν» ναρκο-υποβρύχιο με τρεις τόνους κοκαΐνης

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αυτοσχέδιο υποβρύχιο των βαρόνων των ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ

Το κολομβιανό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Παρασκευή πως προχώρησε στην κατάσχεση του μεγαλύτερου αυτοσχέδιου υποβρυχίου λαθρέμπορων ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, μήκους τριάντα μέτρων και πλάτους τριών, που ήταν φορτωμένο με τρεις τόνους κοκαΐνης.

Το ημικαταδυόμενο σκάφος βρέθηκε την Τρίτη, καθώς έπλεε προς την κεντρική Αμερική, ακολουθώντας μια από τις πλέον χρησιμοποιούμενες διαδρομές ως προς τη διακίνηση ουσιών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ, της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κολομβιανής κοκαΐνης στον πλανήτη.

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από τις αρχές της Κολομβίας εικονίζουν το σκάφος στο νερό, καθώς και το εμπόρευμα που μετέφερε στην ξηρά: εκατοντάδες πακέτα με ναρκωτικά, που φέρουν την ετικέτα «Toyota» (οι διακινητές αρέσκονται να βάζουν υπογραφές, χρησιμοποιώντας συχνά παγκοσμίως γνωστές μάρκες, στις παραδόσεις τους) και, ανάμεσά τους, τρεις άνδρες που συνελήφθησαν.

Πρόκειται για το πιο μεγάλο σκάφος του είδους που έχει κατασχεθεί ποτέ αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, το 1993, στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Σε τρεις δεκαετίες, το κολομβιανό ΠΝ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση 228 τέτοιων αυτοσχέδιων πλεούμενων, που αναχωρούν φορτωμένα με τόνους ναρκωτικών στον Ειρηνικό προς τις ΗΠΑ και ενίοτε ακόμη και στον Ατλαντικό προς την Ευρώπη.

Οι τρεις κολομβιανοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στην επιχείρηση κατέθεσαν πως «υποχρεώθηκαν από οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών να μπαρκάρουν και να οδηγήσουν το ημικαταδυόμενο σκάφος (…) στην κεντρική Αμερική».

Οι τρεις άνδρες, 63, 54 και 45 ετών, μετήχθησαν στην Τουμάκο (νότια), για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Κατά τους υπολογισμούς του ΠΝ, η ποσότητα που κατασχέθηκε αντιπροσωπεύει ζημία 103 εκατ. δολαρίων για τους διακινητές.

Τα αυτοσχέδια υποβρύχια, που κατασκευάζονται μυστικά, είναι συνήθως προχειροφτιαγμένα κι ελαφριά, πλέουν γενικά πολύ κοντά στην επιφάνεια, αφού δεν είναι σε θέση να καταδυθούν πλήρως· είναι πάντως ικανά να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι τα ταχύπλοα των αρχών κι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Η κολομβιανή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση, την κατασκευή, την εμπορική διάθεση, την κατοχή και τη μεταφορά τέτοιων σκαφών, επί ποινή κάθειρξης ως και 14 ετών.

Παρά τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών για μισό αιώνα, με υποστήριξη και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, η Κολομβία συνεχίζει να σπάει ρεκόρ όσον αφορά την παραγωγή κοκαΐνης.

Το 2021, η επιφάνεια των καλλιεργειών κόκας –του φυτού τα φύλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στην παραγωγή του ναρκωτικού– ξεπέρασαν τα 2.040.000 στρέμματα και η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης ανήλθε σε 1.400 τόνους, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο