Κρουαζιερόπλοια: Τι γίνονται όταν σταματήσουν να ταξιδεύουν

Τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια μπορεί να κοστίζουν από 500 έως 900 εκατομμύρια δολάρια – Πώς είναι πιο συμφέρον να αξιοποιηθούν

Στους χιλιάδες τόνων σκελετούς τους και στους δαιδαλώδεις διαδρόμους τους είναι «γραμμένες» αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που ταξίδεψαν στα ανθεκτικά σκαριά τους, διαγράφοντας αμέτρητα μίλια στις θάλασσες του κόσμου.

Τι γίνεται, όμως, όταν η ζωή των κρουαζιερόπλοιων φτάνει στο τέλος της; Πού οδηγούνται και τι τα περιμένει;

Σύμφωνα με το The Points Guy, τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια μπορεί να κοστίζουν από 500 έως 900 εκατομμύρια δολάρια, γράφει το Business Insider.

Το Allure of the Seas της Royal Caribbean, μήκους περίπου 1.187 ποδιών, το οποίο ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι το 2010, κόστισε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, σύμφωνα με το Statista.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κρουαζιερόπλοια σπάνια εγκαταλείπονται εντελώς όταν αποσυρθούν λόγω παλαιότητας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανεπανόρθωτων ζημιών.

Συχνά, αυτά τα πλοία οδηγούνται σε διαλυτήρια για να αποσπαστούν τα πολύτιμα μέρη τους, όπως το μέταλλο. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 από το Business Insider, τα υλικά από ένα πλοίο θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια.

Εκεί, οι εργάτες εκτελούν το επικίνδυνο έργο της αποσυναρμολόγησης ενός πλοίου που κάποτε μετέφερε χιλιάδες επιβάτες.

Στα ρηχά νερά των νησιών του Σολομώντα

Ωστόσο, σύμφωνα με την Cruise Hive, υπάρχουν και κόστη που σχετίζονται με την αποστολή πλοίων σε ένα διαλυτήριο, τέτοια ώστε να γίνεται ασύμφορο για τις εταιρείες να οδηγήσουν εκεί ένα πλοίο.

Το MS World Discoverer, ένα μικρό γερμανικό κρουαζιερόπλοιο που ναυπηγήθηκε το 1974, χτύπησε σε έναν ύφαλο κοντά στα νησιά του Σολομώντα τον Απρίλιο του 2000. Το πλοίο δηλώθηκε ως ολική απώλεια και μερικώς εγκαταλελειμμένο λόγω της απομακρυσμένης θέσης του ναυαγίου και των ρηχών νερών. 

Αλλά ένας άλλος λόγος για την εγκατάλειψη του πλοίου ήταν ότι τα νησιά του Σολομώντα βίωναν εμφύλιες αναταραχές. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2000, μια μαχητική οργάνωση ανέτρεψε τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με το Cruise Hive, λίγο αργότερα εκείνο το έτος μια τοπική φυλή εκτόξευσε βέλη στην ομάδα διάσωσης. Έτσι, το MS World Explorer αφέθηκε εκεί στην αμείλικτη φθορά.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένα κρουαζιερόπλοιο μπορεί να αποκτήσει δεύτερη ζωή ως τουριστικό αξιοθέατο, ξενοδοχείο ή ακόμα και πλωτό νοσοκομείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το Queen Mary, το οποίο ταξίδευε από το 1936 μέχρι το 1967, για να ελλιμενιστεί για πάντα στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Εχει μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο και ξενοδοχείο με 347 καμπίνες και σουίτες.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι γραμμές κρουαζιέρας και άλλες ταξιδιωτικές βιομηχανίες έκλεισαν εντελώς, ορισμένα πλοία χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ως «πλωτά νοσοκομεία» για άρρωστους ασθενείς.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σούπερ μάρκετ» ακόμη και με ναρκωτικά είχε στήσει το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων

Την «πληγή» των παράνομων συνταγογραφήσεων που δημιουργούν «τρύπα» στα οικονομικά του Δημοσίου έφερε στο φως μία ακόμα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το ξήλωμα κυκλώματος με «πρωταγωνιστές» γιατρούς και φαρμακοποιούς υπεράνω υποψίας. Η νέα υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ μετά από συλλήψεις που έγιναν από το ελληνικό FBI αφορά σε παράνομες

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τα έργα αναβάθμισης στη μαρίνα Βουλιαγμένης

Εγκρίθηκαν τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας Βουλιαγμένης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναλυτικά, εγκρίθηκε η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου με τίτλο «Αναβάθμιση Υποδομών Υφιστάμενου Τουριστικού Λιμένα» του δικαιούχου «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης

Το Δημόσιο δικαιώνει τον σατιρικό ποιητή Γιώργο Σουρή

Το ποίημα του “σύγχρονου Αριστοφάνη”, όπως αποκαλούσαν μερικοί τον ποιητή Γιώργο Σουρή την εποχή του, “Δυστυχία σου Ελλάς”, είναι ένα από τα πιο πετυχημένα   που έχουν γραφτεί. Κι αυτό γιατί περιγράφει την κατάσταση στη χώρα στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα η οποία όμως μοιάζει οικεία σε μας ακόμη και σήμερα. Υπενθυμίζουμε μερικούς στοίχους του

Οι ολιγάρχες της Silicon Valley στον Λευκό Οίκο: “Απλά είναι θέμα αμοιβαίου συμφέροντος”

Ο Τραμπ επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, ιδίως όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη Οι ειδικοί επισημαίνουν την έντονα “απορρυθμιστική” προσέγγιση της νέας κυβέρνησης Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών λειτούργησε επίσης ως

Μετάβαση στο περιεχόμενο