Κύκλωμα: Η δράση πλαστογράφων και η ΕΥΠ

Τη διοχέτευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων προς άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας ερευνούν οι διωκτικές αρχές μετά τη σύλληψη ενός Ιρακινού και ενός Αιγυπτίου, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 900 πλαστά έγγραφα ξένων χωρών.

Στο επίκεντρο έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού η Διεύθυνση Αλλοδαπών, η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ βρέθηκαν δύο αλλοδαποί πλαστογράφοι με έδρα το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για έναν υπήκοο Ιράκ 39 ετών και έναν υπήκοο Αιγύπτου 36 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 900 πλαστά έγγραφα ξένων χωρών, κυρίως διαβατήρια και ταυτότητες.

Οι συλλήψεις τους έγιναν διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας και τα πλαστά έγγραφα βρέθηκαν κρυμμένα σε διαμέρισμα στα Πατήσια. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι πληροφορίες που αρχικά περιήλθαν σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αφορούσαν τη δράση του Ιρακινού και ότι η ανάμειξη του Αιγύπτιου στην υπόθεση προέκυψε στην πορεία της έρευνας. Ως μέλη της ομάδας των πλαστογράφων αναζητούνται δύο αφρικανικής καταγωγής αλλοδαποί. Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θέλησαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αλλες πηγές ενημέρωσης, ωστόσο, σημείωσαν ότι η δράση του κυκλώματος πλαστογράφων διασυνδέεται με ζητήματα κρατικής ασφαλείας, κάτι άλλωστε που καταμαρτυρεί και η ανάμειξη στην έρευνα της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής. Αλλες πηγές ενημέρωσης πήγαν ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας ότι μέσω του κυκλώματος ταξίδεψαν ή επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας. Αφησαν δε να εννοηθεί ότι η υπόθεση συνδέεται με την προ δύο μηνών σύλληψη –και τότε στα Πατήσια– ενός 34χρονου υπηκόου Ιράκ με την κατηγορία ότι πολέμησε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Αξιωματούχοι που είχαν χειριστεί την υπόθεση ανέφεραν για τον 34χρονο ότι λειτουργούσε δίκτυο διακίνησης παράτυπων μεταναστών, καθώς και ότι είχε προθυμοποιηθεί να συνδράμει τις προσπάθειες υπόπτων για τζιχάντ να ταξιδέψουν στην Κεντρική Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι μέσω του κυκλώματος ταξίδεψαν ή επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας.

Αρχές Νοεμβρίου μάλιστα, η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, εξέλιξη που πηγές από τη Δικαιοσύνη απέδιδαν σε πληροφορίες που είχε αποκαλύψει ο συλληφθείς αναφορικά με τη δράση και άλλων προσώπων που σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος και είχαν αναπτύξει δράση στην Ελλάδα. Την έφοδο στο διαμέρισμα – κρησφύγετο στα Πατήσια πραγματοποίησαν αστυνομικοί από το τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Στο εσωτερικό του βρήκαν 627 δελτία ταυτότητας, 111 διαβατήρια, 48 άδειες οδήγησης κ.ά. Η γνησιότητά τους θα ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ωστόσο πάνω από 250 απ’ αυτά είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ως «κλεμμένα και απολεσθέντα».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο συλληφθέντες επιδείκνυαν τα έγγραφα σε διακινητές μεταναστών, οι οποίοι τα αγόραζαν στις περιπτώσεις που οι φωτογραφίες που υπήρχαν σ’ αυτά προσομοίαζαν στα άτομα που είχαν αναλάβει να διακινήσουν (μέθοδος lookalike). Τον «δειγματισμό» έκαναν μέσω διαδικτυακών, κρυπτογραφημένων εφαρμογών, ενώ η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ. Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στη 16η τακτική ανακρίτρια.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί