Κυριάκος Μητσοτάκης – ΟΗΕ: «Η Τουρκία έχει μια περίεργη εμμονή με την Ελλάδα – Δεν θα επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από όπου θα απαντήσει, μεταξύ άλλων, στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας πως όλος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο σημέιο στην παγκόσμια Ιστορία.

«Η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και την εξόπλισε με τα κατάλληλα συστήματα που ήταν απαραίτητα για να αμυνθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα δεν πρέπει να απειλεί και να παραβιάζει την κυριαρχία μιας άλλης. «Είναι ανάγκη να στείλουμε απάντηση σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Οι Κυπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί εξαιτίας των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Η Άγκυρα αρνείται να μπει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού, ενώ επιμένει στην λύση των δύο κρατών, που δεν θα γίνει αποδεκτή από Ελλάδα και Κύπρο», δήλωσε σχετικά με το κυπριακό ζήτημα.

«Η Τουρκία έχει μια περίεργη εμμονή με την Ελλάδα»
«Αυτό με φέρνει σε ένα πολύ σημαντικό θέμα για την χώρα μου. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει μια περίεργη εμμονή με την Ελλάδα και η γλώσσα της γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, μπαίνοντας στο «φλέγον» ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.

«Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus beli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Από την κρίση των Ιμίων την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα,. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριάρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης».

«Ο κ.Ερντογάν μιλάει για κόκκινες γραμμές. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλεί για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παίρνοντας μια εντελώς αντίθετη στάση από αυτή του Τούρκου προέδρου που εμφανίζεται συνεχώς και πιο επιθετικός.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά την υπηρεσία που στελεχώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Συνεπής στο ραντεβού της η Π.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος και της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Λιμενικών Αρχών Αττικής και Κορίνθου

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Nόμος στη Φλόριντα απαγορεύει σε νέους κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία την ώρα που μαίνεται στις ΗΠΑ συζήτηση για τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές

Μετάβαση στο περιεχόμενο