Κυρίαρχοι οι Έλληνες εφοπλιστές στις αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων το 2023

Για μία ακόμη χρονιά η ελληνική ναυτιλία πιστοποίησε την κυριαρχία της στις θάλασσες του κόσμου. Οι ελληνικών συμφερόντων αγόρασαν μέσα στο 2023 τα περισσότερα πλοία ενώ έδωσαν τις περισσότερες παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων.

Σύμφωνα με την Allied Shipbroking. οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες παρήγγειλαν τη ναυπήγηση 164 πλοίων τους τελευταίους 12 μήνες, μπροστά από την Ιάπωνες πλοιοκτήτες με 144. Η Σιγκαπούρη και η Κίνα ήρθαν τρίτες και τέταρτες στην τελευταία κατάταξη του έτους με 110 και 92 παραγγελίες, αντίστοιχα. Συνολικά μέσα στο 2023 δόθηκαν 2.420 παραγγελίες, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Allied, η Κίνα ήταν μακράν η πιο επιτυχημένη ναυπηγική χώρα πέρυσι αφού τα ναυπηγεία της κέρδισαν σχεδόν τις μισές από τις 1.845 παραγγελίες σε όλους τους κύριους τομείς όπως πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια, εμπορευματοκιβώτια και αέριο.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές πήραν 859 από τις παραγγελίες που δόθηκαν το 2023, έναντι 191 για τα ιαπωνικά ναυπηγεία και 177 για τη Νότια Κορέα.

Η Κίνα κυριάρχησε σε καθέναν από τους τομείς με το εξαίρεση τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, όπου κέρδισε 56 παραγγελίες έναντι 62 που κέρδισαν τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία που είναι ηγέτης στην κατασκευή πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν διπλάσιο αριθμό πλοίων 164 σε σύγκριση με τα 81 συμβόλαια που είχαν συνάψει κατά τη διάρκεια του 2022.

Το 2023 οι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι σε συμβόλαια ναυπήγησης για δεξαμενόπλοια, τα οποία αντιπροσώπευαν περισσότερα από το ήμισυ του συνόλου των συμβολαίων τους για νέες τους ναυπηγήσεις.

Η Allied αναφέρει ότι:

οι Έλληνες παρήγγειλαν 87 δεξαμενόπλοια σε σύγκριση με με 39 που παρήγγειλαν οι Ιάπωνες ιδιοκτήτες.

Παρήγγειλαν επίσης 57 χύδην φορτηγά, με τους Ιάπωνες ιδιοκτήτες και πάλι στη δεύτερη θέση με 37.

Οι Έλληνες έβαλαν μόνο δύο παραγγελίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πέρυσι.

Στα πλοία μεταφοράς αερίου οι πλοιοκτήτες με έδρα την Ιαπωνία ηγήθηκαν πέρυσι με 25 πλοία ενώ οι Έλληνες βρίσκονταν στη δεύτερη θέση με 14 παραγγελίες, ακολουθούμενες στενά από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Αγορές πλοίων

Οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες κυριάρχησαν και στις αγορές second hand πλοίων με τον αριθμό να φτάνει τα 233 πλοία από το σύνολο των των 1.731 πλοίων που άλλαξαν χέρια πέρυσι ποσοστό 13,4%.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες αγόρασαν 157 φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, διπλάσια από τα 77 χύδην φορτηγά που απέκτησαν οι Κινέζους πλοιοκτήτες, οι οποίοι βρίσκονταν στη δεύτερη θέση μπροστά από τους Τούρκους ιδιοκτήτες που κατέλαβαν την τρίτη θέση.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είχαν επίσης με μικρή διαφορά την πρώτη θέση στα δεξαμενόπλοια αγοράζοντας 49 μπροστά από τους των Κινέζων αγοραστών με 46 συμφωνίες.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπισμός και κατάσχεση εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων ενενήντα χιλιάδων (9.390.000) λαθραίων τσιγάρων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά

Τις πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κ.Λ. Πειραιά σε συνεργασία με Τελωνειακούς Υπαλλήλους του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά, προέβησαν σε εντοπισμό και κατάσχεση εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων ενενήντα

Δημόσια πρόταση της «Leonidsport B.V» για 21% του ΟΛΘ

H Ολλανδική εταιρεία η «Leonidsport B.V» προχώρησε στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές του ΟΛΘ. Η Δημόσια Πρόταση αφορά την απόκτηση μέρους των Μετοχών της Εταιρείας που δεν υπερβαίνουν κατ’ ανώτατο όριο δύο εκατομμύρια εκατόν δέκα έξι χιλιάδες

Έκτακτες κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων – Όλα τα ονόματα

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) κατά την 1η συνεδρίασή του έτους 2025, προχώρησε σε κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων. Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο Ν. Δένδιας Συγκεκριμένα, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο

Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς ο Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου και Υποστρατήγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου ΠΝ και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου. «Σκοπός των έκτακτων κρίσεων είναι η

Μετάβαση στο περιεχόμενο