Κυβερνοεπίθεση πλήττει 1.000 πλοία σε όλο τον κόσμο

Τι ανακοίνωσε η νορβηγική εταιρεία που δέχθηκε την επίθεση

Περίπου 70 εταιρείες και 1.000 εμπορικά πλοία επηρεάστηκαν από κυβερνοεπίθεση εναντίον νορβηγικής εταιρείας ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Η DNV με έδρα το Όσλο, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ταξινόμησης πλοίων στον κόσμο, δέχθηκε επίθεση ransomware στις 7 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

«Οι διακομιστές ShipManager της DNV έπεσαν θύμα κυβερνοεπίθεσης ransomware το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου. Οι ειδικοί της DNV έκλεισαν αμέσως τους διακομιστές ως απάντηση στο συμβάν. Όλα τα πλοία εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν τις ενσωματωμένες, εκτός σύνδεσης λειτουργίες του λογισμικού ShipManager, ενώ άλλα συστήματα επί των πλοίων δεν επηρεάζονται. Η κυβερνοεπίθεση δεν επηρεάζει την ικανότητα των σκαφών να λειτουργούν» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ότι άλλα δεδομένα ή διακομιστές της DNV επηρεάζονται από αυτή την επίθεση.

Ενημέρωση των αρχών

Η εταιρεία αναφέρει ότι η επίθεση έχει δηλωθεί στη νορβηγική αστυνομία, η οποία ενημέρωσε τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Αναφέρθηκε επίσης στη Νορβηγική Αρχή Εθνικής Ασφάλειας, στη Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPA) και στη Γερμανική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Όλοι οι πελάτες που επηρεάζονται έχουν ενημερωθεί σχετικά με την ευθύνη τους να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες Αρχές Προστασίας Δεδομένων στις χώρες τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η DNV συνεργάζεται στενά με παγκόσμιους εταίρους ασφάλειας πληροφορικής για να αναλύσει το περιστατικό και να εξασφαλίσει ασφαλείς διαδικτυακές λειτουργίες το συντομότερο δυνατό.

«Η DNV βρίσκεται σε τακτική επαφή με όλους τους πελάτες του ShipManager σχετικά με την κατάσταση. Επηρεάζονται περίπου 70 πελάτες, που εκμεταλλεύονται περίπου 1.000 πλοία. Όλοι οι πελάτες που επηρεάζονται έχουν λάβει συμβουλές να εξετάσουν τα σχετικά μέτρα μετριασμού ανάλογα με τους τύπους δεδομένων που έχουν ανεβάσει στο σύστημα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: OT.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά