«Λερναία Ύδρα» το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών

Μείωση κατά 20% του παράνομου εμπορίου στα αλκοολούχα θα συνεισέφερε επιπλέον 28,6 εκατ. στα δημόσια ταμεία

Πληγή για τα δημόσια ταμεία αλλά και για την επιβίωση των επιχειρήσεων αποτελεί η γιγάντωση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στα ποτά.  Οι υψηλοί φόροι στις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων…ανοίγουν την όρεξη για παράνομη διακίνηση, η οποία εκτός των εσόδων που χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία, αλλά και τα ταμεία των επιχειρήσεων, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Παρά το γεγονός ότι συνεχώς πραγματοποιούνται έλεγχοι και εντοπίζονται αρκετές ποσότητες λαθραίων και παράνομων προϊόντων το πρόβλημα συνεχίζει και σαν τη Λερναία Ύδρα ένα κεφάλι κόβεται και δύο νέα ξεφυτρώνουν.

Φουντώνουν τα λαθραία τσιγάρα

Το 2022 διενεργήθηκαν 39.476 έλεγχοι από τις διωκτικές Αρχές από τους οποίους διαπιστώθηκαν 3.236 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 844 εκατ. τεμάχια τσιγάρα και 321 τόνοι καπνού.  Ενώ μόνο από την ΑΑΔΕ το 2022 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 60,1 εκατ. τεμάχια τσιγάρα, με αναλογούντες φόρους και δασμούς 12.513.401 ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης παρασκευής και διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων και σε κατάσχεση 11,5 εκατ. τεμαχίων τσιγάρων και 20 τόνων επεξεργασμένου καπνού, με αναλογούντες φόρους στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Βασική αιτία του λαθρεμπορίου αποτελεί η υπερφορολόγηση των νόμιμων καπνικών προϊόντων (τσιγάρα, είδη βιομηχανοποιημένων καπνών, όπως πούρα και καπνός), που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια τους καπνιστές σε φθηνότερα υποκατάστατα των νόμιμων τσιγάρων.

Έρευνα της KPMG ανέφερε μάλιστα ότι το 2021 καταναλώθηκαν στην ΕΕ 3,4 δισ. παράνομα τσιγάρα, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 24% της συνολικής κατανάλωσης.

Τα ποτά

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά των αλκοολούχων ποτών.  Ενδεικτικά, το 2022 σε συνολικά 36.874 ελέγχους από τις διωκτικές Αρχές διαπιστώθηκαν 1.945 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 554.362 λίτρα παράνομων διακινούμενων αλκοολούχων προϊόντων.  Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, 19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, με αναλογούντες φόρους και δασμούς 589.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς οι υψηλοί φόροι και στα αλκοολούχα τροφοδοτούν το παράνομο εμπόριο.  Μάλιστα, μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι μέχρι και 28,6 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία η μείωση κατά 20% του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων σε ετήσια βάση.

Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι αυξήσεις των φόρων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μετατόπισαν μερίδια της αγοράς των αλκοολούχων ποτών και οι επιχειρήσεις του κλάδου είδαν την κατανάλωση να μειώνεται από το 2010 έως σήμερα κατά 51%.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε τον περασμένο Ιούλιο αναφέρει ότι με τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το λαθρεμπόριο κυμαίνεται περίπου στο 11% της συνολικής αγοράς.  Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 410 χιλ. εννιάλιτρα κιβώτια, δηλαδή περίπου 5,1 εκατ. φιάλες, οι οποίες διακινούνται χωρίς την είσπραξη ΕΦΚ, ενώ οι απώλειες που δημιουργούνται αφορούν και τη μη είσπραξη ΦΠΑ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο