Λιμενικές Αρχές Φθιώτιδας: Θερμή υποδοχή στο ΚΚΕ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι λιμενικοί, που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές της Φθιώτιδας, στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που τους επισκέφθηκε την Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022.

Συγκεκριμένα αντιπροσωπία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκε τα Λιμενικά Τμήματα (Λ/Τ) της Αταλάντης, του Αγ. Κωνσταντίνου και το Λιμεναρχείο Στυλίδας. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι το υπουργείο Ναυτιλίας όχι μόνο δεν έχει επιλύσει κανένα από τα σοβαρά προβλήματα των συγκεκριμένων υπηρεσιών, αλλά αντίθετα η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Με πιο σοβαρό την παντελή έλλειψη πλωτού μέσου που είναι αναγκαίο για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Σήμερα στη Φθιώτιδα, σε όλη τη δυτική ακτή του Βόρειου Ευβοϊκού δεν πλέει ούτε ένα φουσκωτό του Λιμενικού Σώματος!

Τα στελέχη του ΚΚΕ, αφού ενημερωθήκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί που υπηρετούν στην περιοχή, εξέθεσαν τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τους λιμενικούς, όπως η ακρίβεια, το πανάκριβο ρεύμα και η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Γιώργος Μαρίνος θύμισε στους λιμενικούς τη προσπάθεια που καταβάλει διαχρονικά το ΚΚΕ για την επίλυση των ζητημάτων των υπηρετούντων στο Λιμενικό Σώμα και τη ξεκάθαρη κι ειλικρινή στήριξη του δικαιώματός τους στο συνδικαλισμό. Μάλιστα για την συγκεκριμένη περιοχή το ΚΚΕ έχει μεταφέρει επανειλημμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί στη Βουλή, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, ασκώντας και με αυτό το τρόπο πίεση προς το υπουργείο Ναυτιλίας για την επίλυσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει κάνει επανειλημμένα Ερωτήσεις για την υποστελέχωση των Λιμενικών Αρχών της Φθιώτιδας, τις ελλείψεις σε πλωτά και χερσαία μέσα, ακόμη και για την απαράδεκτη ως κι εκδικητική μετάθεση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης (ΕΠΛΣ Φθιώτιδας) και μέλους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών) από το Λ/Τ Αταλάντης σε υπηρεσία της Κεφαλονιάς!

Με βάση τα όσα είπαν οι ίδιοι οι λιμενικοί που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Φθιώτιδας στην αντιπροσωπία του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και οι τοπικοί παράγοντες της Κυβέρνησης, έχουν ευθύνη για τη καθυστέρηση στην ίδρυση Λ/Τ στην Αρκίτσα, για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, για την απαράδεκτη κατάσταση των λιμένων και καταφυγίων της περιοχής (και ειδικά του λιμανιού του Αγ. Κωνσταντίνου), για τη διάθεση, συντήρηση κι αντικατάσταση των πλωτών και χερσαίων μέσων των υπηρεσιών, όπως και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις των Λ/Τ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διοικητές, όπως και οι υπόλοιποι λιμενικοί, αναγκάζονται ν’ αναζητούν χορηγίες από τις τοπικές κοινωνίες για ένα ανταλλακτικό, για ένα σέρβις των σκαφών, των αυτοκινήτων ακόμη και για μια επισκευή στα κτίριά τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για το ρουχισμό του προσωπικού. Το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει διαθέσει ούτε 1€ για τις καθημερινές στολές του προσωπικού. Το βάρος πέφτει στον οικογενειακό προϋπολογισμό του λιμενικού και στην Ένωση Προσωπικού που ψάχνει κάθε χρόνο νέες χορηγίες. Θυμίζουμε ότι τελευταία φορά που οι λιμενικοί έλαβαν στολές από το Υπουργείο Ναυτιλίας ήταν πριν 18 χρόνια (!) και όταν αποφοίτησε ο καθένας τους από τις σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ).

Μέσα από τη συζήτηση με το προσωπικό αναδείχτηκαν και άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις απολαβές και τα συνταξιοδοτικά τους. Ξεχώρισαν η απαράδεκτη διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης να διατηρήσει μόνο (?) για τους λιμενικούς την εισφορά «αλληλεγγύης», του «χαρατσιού» 1% – 2% επί των συνολικών απολαβών τους. Αντίστοιχα στα συνταξιοδοτικά αιτήματα, που ανέφεραν οι λιμενικοί και οι εκπρόσωποί τους, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η μείωση του ποσοστού για την εξαγορά της 3ετιας και η αναγνώριση ετών σπουδών και στρατού από 20% σε 6,67%.

Ο Γιώργος Μαρίνος χαρακτήρισε απαγορευτικό το 20% για τους λιμενικούς. Η εξαγορά, τόνισε, αυξήθηκε από τις Κυβερνήσεις εσκεμμένα για να φορτώσουν και με αυτό το «χαράτσι» τη «βιωσιμότητα» των Μετοχικών Ταμείων. Θύμισε χαρακτηριστικά ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές καθώς το «πλιάτσικο» στα Μετοχικά Ταμεία έγινε απ’ όλες τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αποκορύφωμα βέβαια το λεγόμενο PSI της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από την υποχρέωσή της να καταβάλει τα ποσοστά από τα εξοπλιστικά προγράμματά της προς τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, από το οποίο συνταξιοδοτούνται και οι λιμενικοί.

Τέλος για τις απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά, τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες, που ανέφεραν οι λιμενικοί, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι πρέπει να καλύπτονται στο ακέραιο και στην ώρα τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Γιώργος Μαρίνος ευχαρίστησε τους λιμενικούς, που συμμετείχαν στη συζήτηση και για τη λεπτομερή ενημέρωσή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι υπηρεσίες τους. Τόνισε ότι οι λιμενικοί όπως και ο υπόλοιπος λαός πρέπει να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα με αυστηρό κριτήριο και να μην εναποθέσει τις ελπίδες του για άλλη μια φορά σε παλιούς και νέους «σωτήρες». Καταλήγοντας δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα των λιμενικών.

Από τη πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Φθιώτιδας – με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Γιαταγάνα – και ο Πρόεδρος της ΠΟΛ, Κώστας Κυράνης, οι οποίοι παραβρίσκονταν στις συναντήσεις, ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη συνεργασία, τη βοήθεια και τη στήριξη που προσφέρει για την ανάδειξη των αιτημάτων των λιμενικών. Ενώ δεν παρέλειψαν να θυμίσουν τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ στην προσπάθεια, που πρόσφατα ξεδίπλωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας κι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμη και να καταργήσουν με νόμο Ενώσεις Λιμενικών και την Ομοσπονδία.

Το ΚΚΕ θα επανέλθει άμεσα με Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Ναυτιλίας μεταφέροντας τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος που υπηρετεί στις Λιμενικές Αρχές της Φθιώτιδας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρούριο η Αθήνα για επέτειο Γρηγορόπουλου και άφιξη Ερντογάν -Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και σκοπευτές

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν. Για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών για τη συμπλήρωση 15

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις στο πάγιο και στην κιλοβατώρα φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια

Αυξήσεις στο πάγιο αλλά και χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 20 λεπτά, φέρνουν τα νέα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.   Από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προκύπτει ότι η πάγια

Η Βουλή… των ρεκόρ! Πρώτη φορά με 9 κόμματα

ο ρεκόρ των περισσότερων κομμάτων στη Βουλή… ισοφαρίστηκε στις εκλογές του Ιουλίου και, πλέον (με την εμφάνιση του νέου κόμματος, ονόματι Νέα Αριστερά)…. σπάει. Η επίδοση των β’ εκλογών του 2015, Σεπτέμβρη μήνα, λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα και το νέο

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στην Αθήνα υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί

Μετάβαση στο περιεχόμενο