Λιμενικό Σώμα: Η πρόταση των γαλλικών ναυπηγείων της Kersihp για το πρόγραμμα των νέων πλοίων ανοικτής θαλάσσης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εξοπλιστικές διεργασίες στα πλαίσια του νέου εξοπλιστικού προγράμματος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος με στόχο την απόκτηση σύγχρονων πλοίων ανοικτής θαλάσσης (2+1 νέων Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης). Ο γράφων και το DefenceReview.gr κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα είχαν παρουσιάσει τη πρόταση των ισπανικών ναυπηγείων Astilleros Gondán. Εξαιρετικά αρνητικά σχολιάστηκε από ανώτατους αξιωματικούς του ΛΣ η απουσία των ισπανικών ναυπηγείων Astilleros Gondán στα πλαίσια της ελληνικής έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA 2023.

Στα πλαίσια της DEFEA 2023, ενημερωθήκαμε για τη πρόταση των γαλλικών ναυπηγείων της Kership, η οποία αποτελεί μια ακόμη εξαιρετική προοπτική για το Λιμενικό Σώμα. Η πρόταση των γαλλικών ναυπηγείων της Kership αφορά το σκάφος με την ονομασία OPV 80 εκτοπίσματος των 1400 τόνων. Το γαλλικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης δύναται να πλέει για 30 μέρες εν πλω με ακτίνα δράσης τα 5500 ναυτικά μίλια. Είναι μήκους 80 μέτρων και πλάτους 13 μέτρων ενώ η σχεδίαση του επιτρέπει να επιχειρεί σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το σκάφος σχεδιάστηκε για περιπολίες στον Ατλαντικό ωκεανό.

Παράλληλα δύναται να εξυπηρετεί ελικόπτερο έως 12 τόνους πετυχαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πλήρη υποστήριξη των ελικοπτέρων του ΠΝ.

Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 30mm ενώ μπορεί να φέρει έως και των 76mm καθώς και δυο μικρότερους σταθμούς οπλισμούς των 20mm. Διαθέτει πλήρη σουίτα σύγχρονων ναυτιλιακών βοηθημάτων, ραντάρ, ηλεκτρονικών, αισθητήρων καθώς και εγκαταστημένο τακτικό σύστημα ώστε να διασυνδέεται πλήρως με άλλες ναυτικές μονάδες του ΛΣ ή του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλοίο OPV-80 διατίθεται και ταχύπλοα ειδικών δυνάμεων ώστε να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις μη συναινετικής νηοψίας (Visit, board, search, and seizure – VBSS) και επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής. Στο κέντρο επιχειρήσεων του πλοίο το τακτικό σύστημα λέγεται POLARIS.

Το γαλλικό περιπολικό σκάφος ανοικτής θάλασσας ξεχωρίζει για τη σχεδίαση της γάστρας του (C-SHARP) η οποία του επιτρέπει να πλέει με άνεση και ασφάλεια σε άσχημες καιρικές συνθήκες και αποτελεί ένα πλεονέκτημα έναντι της ισπανικής πρότασης. Επίσης το γαλλικό πλεονεκτεί και με τον ισχυρότερο οπλισμό του έναντι του ισπανικού.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως το ΛΣ έχει ζητήσει στα πλαίσια του προγράμματος και την απόκτηση μη επανδρωμένου ελικοπτέρου και συγκεκριμένα του S-100 ώστε να υπάρχει κοινό σύστημα με τις FDI HN. Είναι γνωστό πως και στις FDI HN το ΠΝ έχει επιλέξει το Schiebel Camcopter S-100. Ήδη οι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του ΛΣ επισκέφτηκαν στα πλαίσια της DEFEA 2023 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η AIRBUS και η THALES ώστε να καταγράψουν όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις.

Να σημειωθεί πως η Kersihp αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Naval Group με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψης πολιτικού βάρους το οποίο και ενισχύει περαιτέρω τη γαλλική πρόταση για το Λιμενικό Σώμα.

Λιμενικό Σώμα: Η πρόταση των γαλλικών ναυπηγείων της Kersihp για το πρόγραμμα των νέων πλοίων ανοικτής θαλάσσης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίκτορ Όρμπαν: Ένας ταραξίας κλείνει τα 60

Ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν γράφτηκε από τον Ούγγρο δημοσιογράφο Ντάνιελ Παλ Ρένυι. Υπό τον τίτλο «Ο καταναγκασμός της νίκης – Ποδόσφαιρο και Εξουσία στον κόσμο του Όρμπαν» (2021), ο Ρένυι περιγράφει το φλογερό

Ξεκινά το brain gain Ελλήνων γιατρών από Γερμανία

Η απάντηση βγήκε μέσα από την καρδιά του. “Είναι ο νόστος του Οδυσσέα. Μείναμε 13 χρόνια στη Γερμανία, τώρα θέλουμε να επαναπατριστούμε, να μπουν τα παιδιά σιγά-σιγά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα”. Ο γιατρός Πέτρος Πετρίδης, επιμελητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στο

Ηράκλειο: Τέλος καλό στην αναζήτηση των δύο ανδρών – Βρέθηκαν σώοι, σήμερα το πρωί

Βρέθηκαν στην περιοχή κάτω από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση αναζήτησης των δύο ανδρών που χάθηκαν με σκάφος στην περιοχή της Χερσονήσου, ενώ είχαν βγει για βόλτα. Από χθες οπότε καταγγέλθηκε – με μια μέρα καθυστέρηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πειραιά για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

Με συνθήματα «όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» και «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» διαδηλώνουν φορείς και συλλογικότητες Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ναυτεργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες πραγματοποιείται στην πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, με

Μετάβαση στο περιεχόμενο