Λιπάσματα Δραπετσώνας: Η δικαστική διαμάχη και τα σενάρια για την αξιοποίηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και της Εθνικής Τράπεζας για την υπόθεση των 240 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή που κατά το παρελθόν βρισκόταν το εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, συμφερόντων της ελληνικής εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.). Οι δύο πλευρές βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η Εθνική προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ενάντια σε μία ενδεχόμενη απαλλοτρίωση των εν λόγω εκτάσεων από τον δήμο. Παράλληλα, ο Δήμος και η Εθνική Τράπεζα διατυπώνουν διαφορετικά σενάρια για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα στρέμματα.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα υπήρχε έντονη φημολογία ότι η Εθνική Τράπεζα σκέφτεται να αξιοποιήσει τα 240 στρέμματα από τα συνολικά 640 στρέμματα, που εκτείνεται η βιομηχανική περιοχή της Δραπετσώνας, με επικρατέστερο σενάριο την ανέγερση πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων. Πρόκειται για μια λύση που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά κέρδη στην Τράπεζα, καθώς οι εκτάσεις είναι παραθαλάσσιες, με αποτέλεσμα να έχουν και ιδιαίτερα υψηλή αξία.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα απέκτησε τα 240 στρέμματα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μετά την εκκαθάριση της βιομηχανίας λιπασμάτων που στεγαζόταν κάποτε στο προνομιακό οικόπεδο της Δραπετσώνας. Η βιομηχανία τέθηκε σε εκκαθάριση λόγω πτώχευσης το 1993 και το εργοστάσιο περιήλθε στην ιδιοκτησία της τράπεζας, ενώ το 1999 σταμάτησε οριστικά να λειτουργεί. Μέχρι σήμερα ωστόσο, τα κτίρια που βρίσκονται στο εν λόγω παραθαλάσσιο οικόπεδο παραμένουν αναξιοποίητα.

Διαφορετικά σχέδια για την αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων έχει ωστόσο ο Δήμος της περιοχής, ο οποίος θέλει να προχωρήσει στη ριζική ανάπλαση και των 640 στρεμμάτων. Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας σήμερα κατέχει περίπου στα 180 στρέμματα της εν λόγω βιομηχανικής ζώνης. Μάλιστα, τα πρώτα 86 στρέμματα του παραχωρήθηκαν το 2016 και σχεδόν μετά από 30 χρόνια αδράνειας έγινε η πρώτη παρέμβαση στην περιοχή, που αφορούσε την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα μέσω της δημιουργίας περιπατητικών διαδρομών, συναυλιακών χώρων και αναψυκτήριων.

Σε ό,τι αφορά όμως την έκταση των 240 στρεμμάτων, τα οποία διεκδικεί μέσω της απαλλοτρίωσης, όπως υποστηρίζει στο powergame.gr ο δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος, «περιμένουμε με αγωνία την απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τόσο του δήμου, όσο και της Εθνικής Τράπεζας ως προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της έκτασης».

Για το σενάριο μάλιστα η Εθνική να δημιουργήσει οικιστικά συγκροτήματα στην εν λόγω έκταση, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορέσει να προσελκύσει αγοραστές, καθώς το ακίνητο βρίσκεται δίπλα στην εταιρεία Oil One, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τη μονάδα καθαρισμού πετρελαιοειδών από τα καράβια που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του Δήμου, «είναι στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας να δημιουργηθούν χρήσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην υγεία, τον αθλητισμό, την παιδεία και τη αναψυχή. Όραμα μας μάλιστα είναι να δημιουργηθεί μια Πανεπιστημιούπολη, η οποία θα περιλαμβάνει στέγη, σίτιση κτλ.».

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το 2017 έγινε έναν αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με τη συμμετοχή 30 αρχιτεκτονικών γραφείων με αντικείμενο την συνολική αξιοποίηση και των 640 στρεμμάτων. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, πριν περίπου έναν χρόνο ο Δήμος προχώρησε μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη δημιουργία ειδικού πολεοδομικό σχεδίου που προβλέπει πως θα μπορούσε διαμορφωθεί ο χώρος ώστε να είναι ωφέλιμος για την πόλη.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «Όλες οι  παραλιμένιες πόλεις της Ευρώπης έχουν αξιοποιηθεί δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό να μπορούν να εξυπηρετούν τη λειτουργία του λιμανιού προς όφελος της πόλης. Ωστόσο αν το ΣτΕ δεν αποφανθεί υπέρ μας, θα προβούμε και σε άλλα μέσα, ώστε να μην προχωρήσουν σχέδια που δεν στοχεύουν στην πραγματική ανάπτυξη της πόλης».

Από τα 640 στρέμματα που αποτελούν τη βιομηχανική περιοχή, εκτός τα 240 στρέμματα που σήμερα αποτελούν «μήλο της έριδος» μεταξύ του Δήμου και της Εθνικής Τράπεζας, τα υπόλοιπα στρέμματα ανήκουν στο εργοστάσιο και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής που τώρα τις έχει αποκτήσει η γαλλική βιομηχανική εταιρεία Lafarge. Ακόμη, το εργοστάσιο Oil One κατέχει  έκταση 33 στρεμμάτων, ενώ στην υπόλοιπη υφίστανται ανενεργές εγκαταστάσεις με δεξαμενές, που ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο