Λίβανος και Ισραήλ βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος

Χτες την Πέμπτη, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε «κρίσιμο στάδιο» στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους, σημειώνοντας ότι «τα κενά έχουν μειωθεί».

Χτες την Πέμπτη, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε «κρίσιμο στάδιο» στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους, σημειώνοντας ότι «τα κενά έχουν μειωθεί».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ισραήλ απέρριψε τις τροποποιήσεις που ζήτησε ο Λίβανος σε μια πρόταση οριοθέτησης των συνόρων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θέτοντας αμφιβολίες για την  έκβαση των πολυετών διπλωματικών προσπαθειών ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες να εξάγουν φυσικό αέριο μέσα ή γύρω από μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Μεσόγειο.

Ισραηλινός αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την απόφαση του πρωθυπουργού Yair Lapid να απορρίψει τα αιτήματα για επανεξέταση προειδοποίησε ότι τυχόν περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν εάν η λιβανική Hezbollah απειλήσει την πλατφόρμα εξερεύνησης φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish.

Από τον περασμένο Ιούλιο, οι εξελίξεις σχετικά με τον φάκελο οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιταχυνθεί.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί μετά την άφιξη ενός πλοίου παραγωγής και αποθήκευσης κοντά στο κοίτασμα Karish, το οποίο η Βηρυτός θεωρεί ότι βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή.

Η Βηρυτός τότε ζήτησε  την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξή τους, οι συνομιλίες υποτίθεται ότι περιορίζονταν σε μια θαλάσσια περιοχή που υπολογίζεται σε 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα σύνορα της οποίας είναι γνωστά ως Γραμμή 23, βάσει χάρτη που έστειλε ο Λίβανος το 2011 στα Ηνωμένα Έθνη.

Όμως ο Λίβανος θεώρησε αργότερα ότι ο χάρτης βασίστηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις και ζήτησε να αναζητηθούν επιπλέον 1.430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του κοιτάσματος Karish, γνωστό ως γραμμή 23.

Να σημειωθεί  ότι το κοίτασμα Qana που ανήκει στο Λίβανο,  βρίσκεται σε μια περιοχή όπου η Γραμμή 23 τέμνεται με τη Γραμμή 1, τη γραμμή που κατατέθηκε από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, και εκτείνεται περισσότερο από τη Γραμμή 23.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2020, με αμερικανική μεσολάβηση, σταμάτησαν τον περασμένο Μάιο, λόγω διαφορών ακριβώς για την επίμαχη περιοχή.

Μετάφραση: Ουλίντ Ελίας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει στο πώς διοικείται το Δημόσιο

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδης το οποίο αφορά στην  “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2022.  Σύμφωνα με την έκθεση ανάλυσης

Ρότα ανάπτυξης για την κρουαζιέρα στα Χανιά το 2022

Με δυναμικό τρόπο αναπτύχθηκε το 2022 η κρουαζιέρα στα Χανιά, προσθέτοντας θετικά στοιχεία στην πολύ καλή εικόνα της τουριστικής περιόδου για την περιοχή. Η περίοδος της κρουαζιέρας για το 2022 «άνοιξε» στα Χανιά τον Μάρτιο με δύο αφίξεις πλοίων και

ΚΚΕ: Ο Μανώλης Συντυχάκης χαιρέτισε το 15ο Συνέδριο των Αξωματικών του Λιμενικού Σώματος

«Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος» σημείωσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ο βουλευτής του

Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία έκρυβε σε τροχόσπιτο (εικόνες)

Αρχαιότητες τις οποίες σκόπευε να βγάλει στο “σφυρί” είχε στην κατοχή του ένας Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής με οργανωμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής σε περιοχή της Ροδόπης, έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων. Κατά την διάρκεια