Λιζ Τρας :Η 47χρονη νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τη νεολαία των Φιλελευθέρων στην ηγεσία της Δεξιάς

Η 47χρονη νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πίσω της μακρά πορεία… «μετατοπίσεων».

Πλούσια σε πολιτικές «μεταμορφώσεις», η μέχρι τώρα πορεία της Λιζ Τρας, που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στην θέση του Μπόρις Τζόνσον, ξεχωρίζει για τις ουκ ολίγες – και ενίοτε εντυπωσιακές – μετατοπίσεις της.

Η 47χρονη, που παίρνει τώρα τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανιζόμενη ως «προστάτιδα της θατσερικής φλόγας» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του το BBC, δεν ήταν πάντοτε «θατσερική». Αντιθέτως.

Η Τρας μπήκε στην πολιτική από τα αριστερά, επηρεασμένη από τους αριστερούς γονείς της, ως «ακτιβίστρια των Φιλελευθέρων Δημοκρατών», διαδηλώνοντας ενάντια στην Θάτσερ και στα πυρηνικά τη δεκαετία του 1980.

Ο πατέρας της ήταν καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και η μητέρα της νοσηλεύτρια. Η ίδια γεννήθηκε στην Οξφόρδη αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Σκωτία προτού μετακομίσει στο Λιντς και από εκεί πάλι πίσω στην Οξφόρδη και εν συνεχεία στον Καναδά προτού επιστρέψει πάλι πίσω στην Αγγλία.

Ως φοιτήτρια στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά, η Τρας είχε διατελέσει μάλιστα για ένα διάστημα πρόεδρος της νεολαίας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (Liberal Democrats).

Πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης συμμετείχε σε εκστρατείες για την κατάργηση της μοναρχίας και την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Η Τρας θα άρχιζε να μετακινείται πολιτικά προς τα δεξιά, πιο κοντά στους Τόρις, από τα τέλη των σπουδών της στην Οξφόρδη και έπειτα, με την εν λόγω μετατόπιση μάλιστα να «σοκάρει» τους προερχόμενους από τα αριστερά γονείς της.

Άνθρωποι που της γνώριζαν υποστηρίζουν πως εκείνη ήταν πάντοτε οπορτουνίστρια. Ο Μαρκ Λίτλγουντ, που είχε και εκείνος ως φοιτητής στην Οξφόρδη αναπτύξει πολιτική δράση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, υποστηρίζει πως η Τρας άλλαζε κόμματα αναζητώντας «το καλύτερο μέσο για να πετύχει στην πολιτική και να επιτύχει αυτό που θέλει να κάνει».

«Όλοι κάνουμε λάθη»

«Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι είχαμε εφηβικές ατυχίες. Μερικοί άνθρωποι μπλέκουν με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, εγώ ήμουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Λυπάμαι», θα δήλωνε αρκετά χρόνια αργότερα η ίδια, από το βήμα συνεδρίου των Τόρις, αποκηρύσσοντας το παρελθόν της.

Μετά την αποφοίτησή της από την Οξφόρδη, η Μέρι Ελίζαμπεθ Τρας, όπως είναι το πλήρες της όνομα, εργάστηκε ως λογίστρια για τις εταιρείες Shell και Cable & Wireless, και παντρεύτηκε τον συνάδελφό της λογιστή Χιου Ο’ Λίρι το 2000, με τον οποίο θα αποκτούσαν δύο κόρες.

Όσο για την είσοδό της στην εκλογική κονίστρα, εκείνη συνοδεύτηκε από αποτυχίες. Η Λιζ Τρας έθεσε υποψηφιότητα με τους Τόρις στο Δυτικό Γιορκσάιρ στις γενικές εκλογές του 2001 αλλά έχασε. Μια νέα ήττα θα ακολουθούσε για την ίδια το 2005, και πάλι στο Δυτικό Γιορκσάιρ.

Απτόητη, η Τρας συνέχισε να προσπαθεί, και το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Γκρίνουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, ενώ από το 2008 και μετά εκείνη θα άρχιζε να εργάζεται παράλληλα και για τη δεξαμενή σκέψης Reform που κινείται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Η Τρας εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές του 2010, την περίοδο που ηγέτης της παράταξης ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Την ίδια χρονιά (2010), συνέγραψε, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές των Τόρις, το βιβλίο «Britannia Unchained», μέσα από τις σελίδες του οποίου θα κήρυττε την ανάγκη περιορισμού του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.

Ποια είναι η Λιζ Τρας: Από τη νεολαία των Φιλελευθέρων στην ηγεσία της Δεξιάς-1
(AP Photo/Peter Morrison, File)

Στο πρώτο της υπουργικό πόστο τοποθετήθηκε το 2012, στο υπουργείο Παιδείας, και δύο χρόνια αργότερα, το 2014, μετακόμισε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην πορεία, τα χρόνια που θα ακολουθούσαν, εκείνη πέρασε από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Εμπορίου, Κοινωνικής Ισότητας και Εξωτερικών, προτού τελικώς εκλεγεί πρωθυπουργός στον απόηχο της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, αν και αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της εσωκομματικής κούρσας για τη διαδοχή του Τζόνσον το περασμένο καλοκαίρι η Λιζ Τρας δεν ήταν ένα από τα φαβορί.

Έπειτα από την εκλογή της στην ηγεσία, η ίδια δεν παρέλειψε, πάντως, να πλέξει το εγκώμιο του απερχόμενου πρωθυπουργού τον οποίο και ευχαρίστησε. «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον απερχόμενο ηγέτη μας, τον φίλο μου, Μπόρις Τζόνσον. Μπόρις, έφερες σε πέρας το Brexit. Συνέτριψες τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Έφερες το εμβόλιο και στάθηκες απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε θαυμάζουν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ», δήλωσε η 47χρονη, η οποία ωστόσο δεν ήταν ανέκαθεν υπέρ του Brexit.

Πριν από το δημοψήφισμα του 2016, η κα. Τρας έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Στον απόηχο του δημοψηφίσματος ωστόσο, εκείνη θα άλλαζε στρατόπεδο και τώρα, έξι χρόνια μετά, εκείνη ετοιμάζεται, ως πρωθυπουργός πια, να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας…

Με πληροφορίες από BBC, Reuters 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με €611.500 στηρίζει η Βουλή τα τέκνα πεσόντων στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ

«Στο πλευρό των οικογενειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος παραμένει για μια ακόμη χρονιά η Βουλή των Ελλήνων» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, «…με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ.

Παρ’ ολίγον σύγκρουση αεροσκάφους που απογειώθηκε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με drone

Αεροπλάνο της British Airways που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο απέφυγε στο παρά πέντε σύγκρουση με ένα drone στα 9.600 πόδια. Το περιστατικό πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο κοντινά ατυχήματα που έχουν

Συντάξεις: Κύμα εξόδου από το Δημόσιο για 40.000

Στην «ουρά» για σύνταξη βρίσκονται φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 ετών. Οι περισσότεροι αναμένεται να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών. Την ίδια ώρα αναμένεται

Δημογραφικό: Προς «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση» – «Τεράστια πίεση» από τη γήρανση του πληθυσμού

Η δραματική μείωση της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα αποδεικνύεται στις επικαιροποιημένες και ολοκληρωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις των βασικών δεικτών. Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα παγκόσμια «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να

Μετάβαση στο περιεχόμενο