Λογαριασμοί ρεύματος: Φωτιά στα νοικοκυριά από κρυφή αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Πριν καλά, καλά κοπάσει η φωτιά που έβαλε η ενεργειακή κρίση στους λογαριασμούς ρεύματος και τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με μία κρυφή… αύξηση.

Το πράσινο φως άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η νέα επιβάρυνση που έρχεται για τους οικιακούς καταναλωτές είναι μέσα στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Μαίου.

Οι κρυφές αυξήσεις

Πρόκειται, λοιπόν,  για μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων η οποία εισπράττεται από τον Διαχειριστή Ελληνικoύ Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας.

Η ΡΑΕ με απόφαση της στις 30 Μαρτίου προχώρησε σε αναπροσαρμογή των χρεώσεων που αφορούν στην ισχύ σύνδεσης και την ενέργεια. Οι νέες τιμές θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Μαίου.

Αυξήσεις έως 77%

Συγκρίνοντας τις νέες με τις τρέχουσες χρεώσεις το συνολικό κόστος που θα πληρώνει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA θα ανέβει κατά  22%. Μία οικογένεια που ηλεκτροδοτείται με τριφασική σύνδεση ισχύος 25 kVA θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 77%. Ωστόσο στο συνολικό κόστος του λογαριασμούς ρεύματος (μόνο οι ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) για την πρώτη περίπτωση η συνολική επιβάρυνση είναι της τάξης του 2,5% και για τη δεύτερη περίπτωση 7,5%.

Τι αλλάζει, λοιπόν, από την 1η Μαίου; Μέχρι τώρα οι οικιακοί καταναλωτές της χαμηλής τάσης πληρώνουν για το δίκτυο διανομής ένα ποσό. Αυτό προκύπτει με υπολογισμούς που βασίζονται στην μοναδιαία πάγια χρέωση και σήμερα είναι στα 0,52 ευρώ/kVA καθώς και στην μοναδιαία χρέωση ενέργειας, η οποία σήμερα είναι στα 0,02130 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος η αλήθεια είναι πως απαιτεί μυημένους στην ηλεκτρική ενέργεια για να τον επιβεβαιώσουν, προκύπτει το συνολικό ποσό των χρεώσεων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ με απόφαση της αναπροσαρμόζει τις προαναφερόμενες χρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη (μοναδιαία πάγια χρέωση) εκτοξεύεται… στα 4,434 ευρώ/kVA. Πρόκειται για μία αύξηση 752,7%. Η δεύτερη μοναδιαία χρέωση ενέργειας αντίθετα μειώνεται κατά 33,5% στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παραδείγματα

Το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώσει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 κιλοβατωρών είναι στα 72,148 ευρώ μετά την απόφαση της ΡΑΕ. Με τις τρέχουσες τιμές πληρώνει 59,37 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 22%.

Σύμφωνα με παράδειγμα που υπολόγισε το allazorevma.gr, μία οικογένεια που ζει σε κατοικία με τριφασική σύνδεση 25 kVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 κιλοβατωρων θα πληρώσει συνολικό ποσό για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 173,75 ευρώ. Με τις τρέχουσες χρεώσεις πληρώνει 98,45 ευρώ. Η αύξηση είναι 77%. Στο σύνολο του λογαριασμού η επιβάρυνση είναι 7,5%.

Ο λόγος

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε μία εποχή κατά την οποία τα νοικοκυριά μετά από πολλούς μήνες διαπίστωσαν οικονομική ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι μειώσεις που έκαναν οι πάροχοι σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ενέργειακης Μετάβασης παρέχουν μία σημαντική οικονομική ανάσα.

Αυτή, όμως, έρχεται ως ένα μεγάλο βαθμό να περιοριστεί.

Η ΡΑΕ έλαβε αυτήν την απόφαση καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ως αναγκαίο ρυθμιζόμενο έσοδο για 981,7 εκ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα αντλήσει από όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Η τελευταία αναπροσαρμογή των χρεώσεων δικτύου διανομής ήταν το 2020 όταν το ποσό που ζήτησε ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν στα 743,59 εκ. ευρώ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο