Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να δίνει χείρα βοηθείας στον άλλον».

Παράλληλα, όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «για εμάς Ευρώπη χωρίς συνολική μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει».  Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατασκευή φραχτών απάντησε ότι «οι φράχτες λειτουργούν και δεν πρέπει να καταδικαστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πρέπει να χρηματοδοτηθούν, γιατί εμποδίζουν τους ανθρώπους να περάσουν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα και επίσης στέλνουν μήνυμα στους διακινητές ότι δεν μπορούν να κερδοσκοπούν σε βάρος αυτών των φτωχών ανθρώπων».

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Θέλω να εκφράσω, καταρχάς, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τον τουρκικό λαό για τη μεγάλη απώλεια μετά από αυτόν τον τραγικό σεισμό, που επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να δίνει χείρα βοηθείας στον άλλον.

Σήμερα θα συζητήσουμε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάρα πολλά και πολύ σοβαρά θέματα.  Συζητάμε έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τους τρόπους, με τους οποίους θα ενισχύσουμε τον ουκρανικό λαό στη δίκαιη μάχη του για την εθνική του κυριαρχία αλλά παράλληλα και για τη στήριξη της χειμαζόμενης από τον πόλεμο ουκρανικής οικονομίας.

Θα συζητήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο οι κρατικές επιδοτήσεις γίνονται ολοένα και ισχυρότερες, είτε από την Ανατολή είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει άπραγη απέναντι σε αυτές τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες αλλάζουν τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Τέλος, θα συζητήσουμε για ένα πάρα πολύ σοβαρό για τη χώρα μας, ζήτημα που δεν είναι άλλο από το ζήτημα της μετανάστευσης.  Εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές στο μεταναστευτικό και αυτές αφορούν τη φύλαξη των συνόρων.  Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που δεν έχει στον πυρήνα της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα συντονισμένο σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων με όλους τους δυνατούς τρόπους και βεβαίως ένα καθεστώς για τις επιστροφές προς τις τρίτες χώρες, από τις οποίες προέρχονται τα ταλαίπωρα θύματα της trafficking, μερικά από τα οποία, δυστυχώς, καταλήγουν στο ταξίδι αυτό που κάνουν, στο πολύ ακριβό αυτό ταξίδι, όπως συνέβη χθες στη Λέρο.  Για μας, Ευρώπη χωρίς συνολική μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει.  Και ενώ πετύχαμε τα τελευταία χρόνια να δείξουμε ομόνοια και αλληλεγγύη στα κεντρικά ζητήματα και στις μεγάλες κρίσεις που προέκυψαν, στη μετανάστευση έχουμε μείνει πίσω.  Και για αυτό η χώρα μας θα έρθει με θετικές προτάσεις».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο – Η νέα σύνθεση

Σε γνωστοποίηση αλλαγής σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Συγκεκριμένα, η ΟΛΘ ανακοινώνει ότι το δ.σ. της 24.03.2023, έκανε δεκτή την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και εξέλεξε νέο μέλος του τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, σε αντικατάσταση

1η συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) υπό τη νέα του σύνθεση(φωτο)

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) Ολομελείας, υπό τη νέα του σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι)

Πυροσβεστικό Σώμα: Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της  25ης Μαρτίου 1821. Στην ημερήσια διαταγή που εκδόθηκε, ο Αρχηγός του

Ορκωμοσία 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς Υποπυραγών ειδικών καθηκόντων

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, επέδωσε τα διπλώματα στους αποφοιτήσαντες, Υποπυραγούς ειδικών καθηκόντων Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά, καθώς και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 24

Μετάβαση στο περιεχόμενο