“Χαβιάρι” η κρητική γραβιέρα – Διαμαρτυρίες από τους κτηνοτρόφους που ετοιμάζουν κινητοποίηση

Σε τιμές απλησίαστες για πολλούς καταναλωτές έχει φτάσει να πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ η κρητική γραβιέρα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων του νησιού, που εδώ και καιρό προειδοποιούσαν ότι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της αύξησης του κόστους παραγωγής θα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στην κτηνοτροφία και εκτόξευση τιμών.

Ήδη η τιμή της κρητικής γραβιέρας πλησιάζει ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό, τιμή απαγορευτική για πολλά νοικοκυριά, τα οποία προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα κόντρα στις πληθωριστικές τάσεις που πιέζουν τους προϋπολογισμούς τους.

“Χαβιάρι” η κρητική γραβιέρα – Διαμαρτυρίες από τους κτηνοτρόφους που ετοιμάζουν κινητοποίηση

Όπως ανέφερε στο ertnews o πρόεδρος της Κρητικής Εταιρείας Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης, οι τιμές στην γραβιέρα και το κεφαλοτύρι της Κρήτης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 15 -17 ευρώ το κιλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην αγορά δεν καταγράφονται και υψηλότερες. Όπως εξήγησε, οι τιμές στα κρητικά τυριά αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 15% – 20%, ενώ προειδοποίησε ότι οι καταναλωτές θα δουν κι άλλες αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα το επόμενο διάστημα, λόγω της έλλειψης γάλακτος. Και γενικότερα, όπως πρόσθεσε, η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών προκαλεί συνέχεια στο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Μάλιστα οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την μειωμένη, λόγω ψύχους και περιορισμού των μετακινήσεων, κατανάλωσης.

“Χαβιάρι” η κρητική γραβιέρα – Διαμαρτυρίες από τους κτηνοτρόφους που ετοιμάζουν κινητοποίηση

Πώς, όμως, έφτασαν τα εμβληματικά τυριά της Κρήτης να είναι για πολλούς είδος πολυτελείας; Την εξήγηση έδωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου είπε πως το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα πολλά παραγωγικά ζώα να οδηγηθούν στα σφαγεία. Η παραγωγή του κρητικού γάλακτος μειώθηκε και η ζήτηση, λόγω της γενικότερης πτώσης της παραγωγής ελληνικού γάλακτος, αυξήθηκε. Αυτό οδήγησε σε άνοδο μεν της τιμής παραγωγού – στα 1.20 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο – σε δυσανάλογα δε επίπεδα του λειτουργικού κόστους μιας κτηνοτροφικής επιχείρησης.

Ετοιμάζουν κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι

Οι συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι μιλούν για “ώρα μηδέν” για την κτηνοτροφία του νησιού και καλούν τον κτηνοτροφικό κόσμο σε συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Θωμά, όπου αναμένεται να κατατεθεί πρόταση και για κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο της συνάντησης που συγκαλεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Ηρακλείου θα γίνει ενημέρωση από αρμόδια συνεταιριστικά στελέχη για την καινούργια ΚΑΠ 2023-2027. Παράλληλα, θα αναδειχθεί το γεγονός πως, όπως ανέφερε ο κ. Τζουλιαδάκης, πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ενισχύσεις και επιδοτήσεις (βασική, πρασίνισμα, εξισωτική και μέτρο 22 για τις ζωοτροφές), ενώ θα τεθεί επί τάπητος πρόταση για τη διοργάνωση δυναμικής κινητοποίησης από τους κτηνοτρόφους.

Ζητούν ελέγχους στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας

Και ενώ οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα και καταφέρνουν να επιβιώνουν με δυσκολία επειδή, όπως είπε ο κ, Τζουλιαδάκης, “έχουν λίγες ελιές και ένα αμπέλι και συμπληρώνουν το εισόδημά τους”, το ίδιο δυσκολεύονται και οι καταναλωτές που βλέπουν συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Ανάμεσά τους και τα κρητικά τυριά. Ενδεικτικά, για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρα χρειάζονται, όπως εξήγησε ο ίδιος, εφτά κιλά γάλα, το οποίο, με μέση τιμή 1,20 ευρώ, θα κοστίσει στον τυροκόμο περίπου 8,5 ευρώ. Όμως, η γραβιέρα φτάνει να πωλείται σε ορισμένα σούπερ μάρκετ ακόμα και κοντά στα 20 ευρώ το κιλό, τιμή που προκαλεί ερωτηματικά ως προς το αν πραγματικά δικαιολογείται από το αυξημένο κόστος όλης της διαδικασίας από την παραγωγή της πρώτης ύλης μέχρι την διάθεσή της στο ράφι.

Σύμφωνα με τον κ. Τζουλιαδάκη, πίσω από τις όποιες αδικαιολόγητα μεγάλες ανατιμήσεις βρίσκονται και παιχνίδια κερδοσκόπων. Σε αυτά, περιλαμβάνεται, όπως είπε, και η εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες, η οποία γίνεται νομότυπα, όμως, στη συνέχεια το προϊόν φτάνει στο ράφι, χωρίς την σχετική σήμανση αναφορικά με την προέλευσή του, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να παραπλανάται.

Στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που οδηγούν σε υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αναφέρεται και ο κ. Κανακαράκης, ο οποίος τονίζει την ανάγκη διενέργειας ξεκάθαρων και συχνών ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο