Μακρόν: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πάντα στις ΗΠΑ για την ασφάλεια

«Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη για να στηρίξει και προωθήσει τα συμφέροντα των Αμερικάνων. Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το συμφέρον των Ευρωπαίων», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

ΟΕμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη Βουδαπέστη ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει «να αναθέτουν αιωνίως» την ασφάλειά τους στους Αμερικανούς και οφείλουν ευρύτερα «να υπερασπισθούν» τα «συμφέροντά» τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

«Είναι μία στιγμή της Ιστορίας που είναι αποφασιστική για μας τους Ευρωπαίους. Στο βάθος, το ζήτημα που μας τίθεται είναι: θέλουμε να διαβάζουμε την Ιστορία που γράφεται από άλλους, για τους πολέμους που εξαπολύονται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις αμερικανικές εκλογές, τις τεχνολογικές και εμπορικές επιλογές που κάνουν οι Κινέζοι; Ή θέλουμε να γράφουμε την Ιστορία; Κι εγώ πιστεύω ότι έχουμε την δύναμη να την γράψουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ υπενθυμίζοντας ότι «ορισμένοι γύρω από το τραπέζι αυτό τον έχουμε γνωρίσει, πριν από τέσσερα χρόνια, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Εξελέγη από τον αμερικανικό λαό και θα υπερασπισθεί το συμφέρον των Αμερικανών και αυτό είναι νόμιμο και καλό πράγμα. Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το συμφέρον των Ευρωπαίων», είπε.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι προτεραιότητά μας. Δεν πρέπει να βρεθούμε ούτε σε έναν αφελή “διατλαντισμό”, ούτε στην αμφισβήτηση των συμμαχιών μας, ούτε επίσης σε έναν στενόμυαλο εθνικισμό που δεν θα μας επέτρεπε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Για μένα, είναι απλό, ο κόσμος αποτελείται από φυτοφάγους και σαρκοφάγους. Αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε φυτοφάγοι, οι σαρκοφάγοι θα νικήσουν και θα είμαστε αγορά γι’ αυτούς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας χρησιμοποιώντας την μεταφορά για να προτρέψει τους Ευρωπαίους να είναι «τουλάχιστον» «σαρκοφάγοι. Δεν θέλω να είμαστε επιθετικοί, θέλω μόνο να ξέρουμε να υπερασπισθούμε κάθε ένα από τα θέματα αυτά. Αλλά δεν θέλω να αφήσω την Ευρώπη ως ένα καταπληκτικό πεδίο κατοικούμενο από φυτοφάγους που οι σαρκοφάγοι θα έρθουν να καταβροχθίσουν, σύμφωνα με την ατζέντα τους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτο σκηνικό στη Χερσόνησο: Μεθυσμένος πήρε… σβάρνα δεμένα σκάφη μέσα στο λιμάνι!

Στη σύλληψη 38χρονου Βρετανού προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου, μετά από πρόσκρουση σκάφους σε άλλα προσδεμένα σκάφη Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αγγλίας, προχώρησαν χθες το απόγευμα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο 38χρονος συνελήφθη για παράβαση του

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι και πώς θα πάρετε έως 1.600 ευρώ

Επίδομα ενοικίου: Όλα τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και η διπλή ενίσχυση για το Δημόσιο Σημαντική ανάσα σε χιλιάδες ενοικιαστές αναμένεται να προσφέρει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δημόσιας

Μωβ μέδουσες: Συναγερμός σε τρεις περιοχές της Ελλάδας – Δείτε πού καταγράφονται οι περισσότερες εμφανίσεις

Οι μωβ μέδουσες ξανά στις ακτές: Οι «κόκκινες» ζώνες και το εργαλείο που προβλέπει την εξάπλωσή τους Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου φέρνει ξανά στο προσκήνιο την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, με τις αναφορές εμφάνισής τους να καταγράφουν ανοδική πορεία σε συγκεκριμένες

Συντάξεις Δημοσίου: Επανασυνδέονται με τους μισθούς των εν ενεργεία – Ποιοι δικαιούνται έως 80%

Ποιοι δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν αυξήσεις, αναδρομικά και πλαφόν 24 ετών για τα τέκνα Σε τροχιά σημαντικών αυξήσεων εισέρχονται οι συνταξιοδοτικές παροχές συγκεκριμένων ομάδων ασφαλισμένων του Δημοσίου, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει μια