Μαρκ Ρούτε: Πρέπει να πείσει τέσσερις χώρες για να γίνει γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε είναι ένα από τα φαβορί για να αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια σειρά από εμπόδια που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διαδικασία επιλογής για τον διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ κατά αρκετές εβδομάδες.

Ο Μαρκ Ρούτε είναι ένα από τα φαβορί για να αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ. Αρκετοί διπλωμάτες της Συμμαχίας ήταν πεπεισμένοι ότι ο διάδοχος θα επιλεγόταν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (3-4 Απριλίου) και τον εορτασμό της 75ης επετείου του Οργανισμού την Πέμπτη.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Ιωάννης για την ίδια θέση στα μέσα Μαρτίου έθεσε υπό αμφισβήτηση αυτό που μέχρι τότε φαινόταν βέβαιη νίκη για τον Μαρκ Ρούτε.

Σε αυτό το στάδιο, ο Ολλανδός χρειάζεται ακόμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη τεσσάρων κυβερνήσεων για να εξασφαλίσει τη θέση του: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τουρκία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση στην τελική υπουργική συνάντηση στην Πράγα (30-31 Μαΐου) πριν από τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον (9 Ιουλίου -11).

«Νομίζω ότι θα θέλαμε αυτό το ζήτημα να επιλυθεί το αργότερο στη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον », δήλωσε την Τρίτη (2 Απριλίου) η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ.

Η θητεία του κ. Στόλτενμπεργκ πρόκειται να λήξει την 1η Οκτωβρίου 2024, μετά από δέκα χρόνια στην ηγεσία της Συμμαχίας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας επαναδιορίστηκε τρεις φορές ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, κυρίως για να διατηρήσει μια ορισμένη σταθερότητα και συνέχεια μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διορίζεται από τα κράτη μέλη για περίοδο τεσσάρων ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί με κοινή συναίνεση.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι άτυπη και γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Η λίστα των κριτηρίων – διαθεσιμότητα, φύλο, εθνικότητα, ακόμη και το επίπεδο των εθνικών στρατιωτικών δαπανών – κάνει οποιαδήποτε εικασία για το άτομο που τελικά θα επιλεγεί για το σύμπλεγμα θέσης.

Ο Mark Rutte υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή από τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ: τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα για την άμυνα.

Αυτή η υποστήριξη και η υποστήριξη περισσότερων από 20 άλλων εθνικών κυβερνήσεων θα έπρεπε να έχουν εγγυηθεί στον κ. Rutte ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θέση.

Ωστόσο, οι ανησυχίες μεταξύ των χωρών στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας σχετικά με την υποεκπροσώπησή τους στο κυβερνών σώμα του ΝΑΤΟ έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τους για τη δουλειά, ωθώντας τον κ. Ιωάννη να μπει στον αγώνα.

Την Τρίτη, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η οποία θεωρείται σοβαρή υποψήφια από ορισμένα μέλη της Συμμαχίας, ανακοίνωσε την υποστήριξή της στον κ. Ρούτε σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X, απορρίπτοντας φήμες που έλεγαν ότι ήταν βέβαιο ότι θα πάρει τη θέση.

Αρκετοί διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είπαν ότι κανένας από τους υποστηρικτές του κ. Ρούτε δεν άλλαξε πλευρά για να υποστηρίξει τον κ. Ιωάννη ή άλλον υποψήφιο.

«Τα προσόντα αυτών των δύο πολύ εντυπωσιακών ηγετών [κ. Rutte και ο κ. Iohannis] είναι το αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης συζήτησης και θα συνεχίσουμε να σταθμίζουμε τα υπέρ και τα κατά μέχρι να καταλήξουμε σε συναίνεση », εξήγησε η Julianne Smith.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηφιακές πληρωμές: Το φιλοδώρημα… κινδυνεύει – Καταργείται το «κράτα τα ρέστα»;

Μια φορά κι έναν καιρό στη Γερμανία ένα απλό «κρατήστε τα ρέστα» ή «αυτά είναι για σας» αρκούσαν για να συνεννοηθούν πελάτης και σερβιτόρος. Τις περισσότερες φορές οι πελάτες έδιναν φιλοδώρημα στρογγυλοποιώντας λίγο το ποσό. Σήμερα όμως στην εποχή των ψηφιακών πληρωμών τα πράγματα αλλάζουν και

Παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 πήρε η υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), με βάση την απόφαση του Συντονιστή Ελέγχων. Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά, με τη χρήση των κωδικών τους στη διεύθυνση pothen.gr Ποιούς αφορά Πρέπει να σημειωθεί πως η

Η Ανδραβίδα γίνεται «φρούριο» για τα F-35

Από τις 10 Απριλίου 2024 που έφθασε η LOA (Letter of Acceptance) για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, δεν έγινε πλέον κανένας λόγος ούτε για το εάν έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους, ούτε εάν άρχισαν τα

Δεν είμαστε στο 2019 – άρα ας μιλάμε για το 2025 όχι για το 2015

Ολοένα και περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στη ρητορική στο «δεν θα γυρίσουμε στο 2015» και της διακινδύνευσης της σταθερότητας. Η σκοπιμότητα και η τακτική πίσω από αυτή την αναφορά είναι προφανής. Το 2015 έμεινε στη συλλογική μνήμη της ελληνικής

Μετάβαση στο περιεχόμενο