Μάτι: 30 μήνες φυλακή με αναστολή στον Β. Ματθαιόπουλο

Για τις απειλές στον πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας σχετικά με την πυρκαγιά στο Μάτι. Η δημοσιογράφος της «Κ», Μαριάννα Κακαουνάκη είχε αποκαλύψει την επίμαχη συνομιλία

Ποινή φυλάκισης 2 ετών και έξι μηνών με αναστολή επιβλήθηκε στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος, μετά τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου, για τις πιέσεις και τις απειλές που δέχθηκε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μόλις ανακοινώθηκε η ποινή συγγενείς θυμάτων χειροκρότησαν τη σύνθεση του Δικαστήριου.

Η δημοσιογράφος της «Κ», Μαριάννα Κακαουνάκη είχε αποκαλύψει τη συνομιλία ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο. Ο πραγματογνώμονας είχε δεχθεί πιέσεις να «θάψει» τα στοιχεία και να γράψει μόνο «πέντε πραγματάκια» σχετικά με τα αίτια της φωτιάς: «Ανεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση άναρχη, αυθαίρετη» ακούγεται να του λέει στην επίμαχη συνομιλία ο τέως αρχηγός. Είχε προσπαθήσει ακόμα και να καλοπιάσει τον εμπειρογνώμονα: «Στήριξε το Σώμα, τους συναδέλφους, τον εαυτό σου (…) Μην ξεχνάς αυτό που έλεγε ο Ματθαιόπουλος χρόνια. Σήμερα εμού, αύριο εσού, ουδέποτε κανενός».

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος που θα δικαστεί εκ νέου στο εφετείο για την τραγωδία στο Μάτι (ήταν τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και μετά έγινε αρχηγός) δεν εμφανίστηκε στη δίκη. Με δήλωσή του, η οποία προσκομίστηκε από τον δικηγόρο του, Διαμαντή Μπασαρά, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου».

Ο κατηγορούμενος στην ίδια δήλωση ανέφερε πως για νομικούς λόγους δεν αποδέχεται την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Στην ίδια δήλωση ο κ. Ματθαιόπουλος τόνισε πως δεν θα ήθελε η απουσία του από το δικαστήριο να εκληφθεί ως ασέβεια.

«Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε, αντιδρώντας, μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα για τη δήλωση Ματθαιόπουλου. Η δίκη άρχισε με την κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτριου Λιότσου ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε, ότι μετά τα πρώτα ερωτήματα που έθεσε, όταν ορίστηκε πραγματογνώμονας, συνάντησε κάποιες αντιδράσεις, ότι δηλαδή δεν είχε το δικαίωμα με βάση τον διορισμό του να κάνει τέτοια ερωτήματα.

«Οι αντιδράσεις», είπε ο μάρτυρας, «ήταν από τον Ματθαιόπουλο. Οταν τυγχάνε να βρεθούμε μου έλεγε: “Τι ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό”, “άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…” και άλλα» τόνισε ο πραγματογνώμονας στην υπόθεση.

Οπως τόνισε στη συνέχεια ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Ιούλιο του 2018 με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο του ζητήθηκε –μεταξύ άλλων– να μη συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, να αποδώσει ό,τι έγινε στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών.

Ο μάρτυρας είπε πως απευθύνθηκε αμέσως στην εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση τότε και τόνισε πως με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου του δόθηκε άλλος διορισμός και προχώρησε η υπόθεση.

Μετά, ωστόσο, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Λιότσιος εντάθηκαν και οι πιέσεις. «Συνέχισα την έρευνά μου. Οταν πήρα δεύτερο διοριστήριο, έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Οποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες είτε με λόγια έλεγε: “Πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό. Θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω”, και στην πρώτη φωτιά δεν θα μου σηκώνει εναέρια, ότι έτσι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση».

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου ο μάρτυρας είπε πως δεν δέχθηκαν «μόνο μπούλινγκ» αλλά «ευθέως απειλή».

Οσο αφορά στην ημέρα της συνάντησής του με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο ο μάρτυρας περιέγραψε πως μία ημέρα πριν στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, τον πήρε τηλέφωνο και τον κάλεσε στο γραφείο του. «Μία ημέρα, στις 20 του μηνός, πριν την ηχογράφηση, με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί».
Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηλία Ζαγοραίο και εκείνος τον καθοδήγησε πώς θα συντάξει την πραγματογνωμοσύνη για να είναι όλα σύννομα.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Λιότσιος στη συνέχεια, «τον Μάρτιο, πριν από την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου. Παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή». Ο μάρτυρας περιέγραψε πως στη συνέχεια πέρασε ο καιρός και η τότε γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, δήλωνε δημόσια όσα έλεγε ο Ματθαιόπουλος, πως δηλαδή δεν είχε δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους.

«Μετά από όλο αυτό με καλεί ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, όπου επί δύο χρόνια έκανε καλή έρευνα και χάρη σε αυτόν έφτασε αυτή η υπόθεση εκεί που έφτασε. Δεν θα έφτανε. Ολη η παρέμβαση που έγινε ήταν μόνο και μόνο για να θαφτεί η υπόθεση» τόνισε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Σας είχε ζητήσει να δηλώσετε αποχή και από πραγματογνώμονας;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;

Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε!

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ακόμα δύο μάρτυρες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη καθώς και η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη που αποκάλυψε τη συνομιλία ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη στην «Κ»

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο