Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη πιλοτική δοκιμή-επίδειξη του NESTOR όπου η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει ως συντονιστής

Προηγμένα τεχνολογικά μέσα στη διάθεση των ελληνικών Αρχών για τις παραβιάσεις των συνόρων στις ακριτικές περιοχές – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα NESTOR

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από 13 έως 21 Μαρτίου 2023, στον Έβρο, η τρίτη πιλοτική δοκιμή-επίδειξη του NESTOR, όπου η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και διαλειτουργική λύση έξυπνης προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, με την οποία εντοπίζονται πιθανές απειλές ασφάλειας συνόρων σε πραγματικό χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων, μη επανδρωμένα οχήματα, συστήματα ευρείας επιτήρησης CCTV, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, ελέγχου, διοίκησης και συντονισμού.

Κατά τη διάρκεια των πιλοτικών δοκιμών, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλά σενάρια σε 3 διαφορετικές περιοχές (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη), που αφορούσαν σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου ανθρώπων, παράνομης διέλευσης συνόρων, ανώμαλης συμπεριφοράς σκαφών και διασυνοριακής διακίνησης ναρκωτικών, τα οποία στο σύνολό τους εντοπίστηκαν και παρακολουθήθηκαν από την τεχνολογική λύση.

Μάλιστα, η παροχή έγκαιρων και σε πραγματικό χρόνο ειδοποιήσεων στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές καθώς και οι προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Περιστατικών Υποστήριξης Εντολών, επέτρεψαν στους χρήστες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε πιθανές απειλές για την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Ο σκοπός και οι στόχοι της δράσης όσο και το περιεχόμενο και η αρχιτεκτονική του εργαλείου που αναπτύχθηκε, παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2023, όπου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι Οργανισμών και Φορέων.

Συγκεκριμένα παρέστησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Frontex, των χρηματοδοτούμενων δράσεων Promenade και Courageous, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ο Αερολιμενάρχης του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», εκπρόσωπος της εταιρείας AEGEAN Group καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου.

Την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησαν, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση του πιλοτικών δοκιμών πεδίου, αποτέλεσε η συμμετοχή στελεχών όλων των βαθμίδων των Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, στις ομάδες Εργασίας, αρμόδιες για την παρακολούθηση και υλοποίηση του έργου.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλυμνος: Συγκινητική απελευθέρωση δελφινιού από καΐκι

Ψαράδες στην Κάλυμνο έσωσαν ένα δελφίνι που μπλέχτηκε στα δίχτυα τους. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook με τίτλο «Απελευθέρωση δελφινιού από Καλύμνιο καΐκι» φαίνονται οι ψαράδες να κρατούν στην αγκαλιά τους το πανέμορφο μικρό δελφίνι και να κόβουν τις πετονιές, ενώ

Ένας Αμερικάνος «κροίσος» με ελληνικές ρίζες για τον Λευκό Οίκο – Ο Jamie Dimon της JP Morgan

Η ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ ο Jamie Dimon βγάζει κατά κάποιον τρόπο νόημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, John Foley: μετά τη διοίκηση της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας στον δυτικό κόσμο, δεν υπάρχουν και πολλές θέσεις περαιτέρω

Ο άγνωστος στρατηγός Κωσταράκος

Τέτοιες μέρες, αρχές Ιουνίου του 2011, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου έχει μπει στην διαδικασία επιλογής νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Προερχόμενος από το διπλωματικό σώμα και με αριστερές καταβολές ο υπουργός αναζητεί για αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό που

Θεσσαλονίκη: Το μπάνιο στη θάλασσα κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία

Ένας 60χρονος πήγε με την σύζυγό του για κολύμπι και πνίγηκε. Σε τραγωδία εξελίχθηκε το μπάνιο στη θάλασσα για ένα ζευγάρι στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, καθώς ο 60χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr, πήγε για κολύμπι

Μετάβαση στο περιεχόμενο