Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μεγάλη επιχείρηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την αντιμετώπιση ρύπανσης από αχαρτογράφητο ναυάγιο στον κόλπο της Ελευσίνας

Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε πλήρως από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, έκτακτο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης, που προκλήθηκε λόγω της διαρροής πετρελαιοειδών καταλοίπων από αχαρτογράφητο ναυάγιο, στον κόλπο της Ελευσίνας.

Η ρύπανση πρωτοεμφανίστηκε στην ακτογραμμή της Ελευσίνας, σε μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου στην θαλάσσια ζώνη αρμοδιότητας Ο.Λ.Ε. ΑΕ, συγκεκριμένα από το λιμανάκι Αλιέων μέχρι την περιοχή Κρόνος, τον περασμένο Οκτώβριο, όποτε άμεσα ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ ενεργοποίησε το Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης.

Κατά την επιχείρηση, πραγματοποιήθηκαν ταχύτατα εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής με την χρήση ειδικού αντιρρυπαντικού απορροφητικού εξοπλισμού, ενώ από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα διέρρευσαν από μη καταγεγραμμένο ναυάγιο.

Το αγνώστων στοιχείων ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος 17 μέτρων σε αμμώδη βυθό, βρίσκεται βυθισμένο ανάποδα και σε εξαιρετικά διαβρωμένη κατάσταση. Πρόκειται για μία φορτηγίδα χωρίς μηχανές, η οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ παλαιάς εποχής λόγω του τρόπου κατασκευής της, που χρονολογείται την δεκαετία 1950.

Στην περιοχή ανίχνευσης του ναυαγίου ποντίστηκαν πλωτά φράγματα και περιορίστηκε η εξάπλωση της ρύπανσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιες εργασίες προσωρινής στεγανοποίησης σημείων του ναυαγίου, με αποτέλεσμα να σταματήσει πλήρως η διαρροή καταλοίπων.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την απάντληση ποσότητας 6 κ.μ. πετρελαιοειδών, που παρέμεναν εγκλωβισμένα στο κουφάρι του ναυαγίου, προκειμένου να αποκλειστεί τυχόν νέο περιστατικό ρύπανσης στο μέλλον, για λόγους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Περιμετρικά του ναυαγίου παραμένει προληπτικά πλωτό φράγμα, το οποίο θα αφαιρεθεί τις προσεχείς ημέρες, εφόσον επιβεβαιωθεί η μη εμφάνιση περαιτέρω ρυπαντών.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη πετρελαιοειδών.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε, στο σύνολό της, με δαπάνη του Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: Ποιοι κινδυνεύουν με κάθειρξη 10 ετών

Ο νέος ποινικός κώδικας, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, περιλαμβάνει αλλαγές και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα αυστηροποιεί τις ποινές που ορίζονται στην περίπτωση παραβίασης κόκκινου σηματοδότη καθώς και σε άλλες παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο

Κλεμμένα αυτοκίνητα: Με ποια μέθοδο τα πουλάνε οι επιτήδειοι

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα, αφού υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα κλέβονται 30.000 αυτοκίνητα, τα περισσότερα από αυτά στην Αττική. Ωστόσο, η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και η επινοητικότητά τους προκειμένου να διαθέσουν τα κλεμμένα αυτοκίνητα στην αγορά ξεπερνά κάθε φαντασία.

Αποκαλύψεις από την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου: «Πέραν της Τουρκίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε το ρωσικό μπλοκ στον ΙΜΟ»

Τα παραπάνω δήλωσε την Τρίτη η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρία Χατζημανώλη. Σε συζήτηση στο 7o συνέδριο Capital Link, του οποίου το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας, η κ. Χατζημανώλη χαρακτήρισε την εκλογή ως σημαντική, αφού η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει όλες της

Μετάβαση στο περιεχόμενο