Mε τη συμμετοχή αρχηγών κρατών ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη

Mε τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και παραγόντων της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη.

Προεδεύων του Φόρουμ είναι ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, οποίος το χαρακτήρισε εργαλείο «ήπιας δύναμης» για τη Γαλλία, που «επιχειρεί να αναπληρώσει τις αποτυχίες των πολυμερών θεσμών, που παραλύουν από τις εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, όταν οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πολύ δύσκολες».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο φετινό – πέμπτο κατά σειρά – Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα συζητηθούν πέντε βασικά θέματα τα οποία «αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες» που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Το πρώτο αφορά το πώς θα αμβλυνθούν οι άμεσες συνέπειες της πολεμικής σύγκρουσης στους πρόσφυγες, με την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στην Ουκρανία, το τρίτο στη διευκόλυνση του παγκόσμιου διαλόγου (όπως π.χ. η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και η κατάσταση στη Βενεζουέλα).  Το τέταρτο στοχεύει στη μείωση των προβλημάτων που γεννήθηκαν από τον προστατευτισμό. Το τελευταίο εστιάζει στη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στους νέους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, μιας περιοχής σε πλήρη πολιτική αναδιάρθρωση, και θα δοθεί υποστήριξη στην επανέναρξη της «διαδικασίας του Μεξικού», δηλαδή του διαλόγου μεταξύ εξουσίας και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προφανώς θα κατέχει εξέχουσα θέση στις συζητήσεις, αναφέρουν επίσης γαλλικές διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως το Φόρουμ είναι μια ευκαιρία για να συνεχιστεί ο διάλογος με τις χώρες της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας προκειμένου «να καταστεί σαφές ότι η Ρωσία κάνει λάθος όταν λέει ότι είναι η Δύση ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο».

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ αναμένεται να παρουσιαστεί και μια «σημαντική πρωτοβουλία παγκόσμιας διακυβέρνησης», όπως αυτή της κυβερνοασφάλειας, που ξεκίνησε το 2018, καθώς και η οικοδόμηση ενός νέου συνασπισμού για τα λεγόμενα κρίσιμα ορυκτά τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αντικαταστήσουν τους υδρογονάνθρακες.

Κατά τον Λαμί, στόχος του Φόρουμ είναι να παρεμβαίνει σε αυτά τα πλαίσια σαν δεξαμενή σκέψης, η οποία επιδιώκει να διαμορφώσει νέες επιλογές.

Στις συζητήσεις του Φόρουμ θα λάβουν μέρος εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο Κολομβιανός Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ κ.α.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόθεν Έσχες: Παρατείνεται έως 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής

Παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες. Η παράταση αφορά στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, (αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2022 έως και την 15η.10.2022 και ετήσιες του έτους 2022

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

Οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του έτους έως τις αρχές Νοεμβρίου είναι πρώτοι στον κόσμο στις αγορές, αλλά και στις πωλήσεις πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο οίκος Allied, οι “Greeks” αγόρασαν 223 πλοία και πλήρωσαν 4.859,6

Λάρισα: Δημιουργείται αμερικανική βάση με UAV στην 110 ΠΜ – Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο

Νέα δεδομένα όσον αφορά την επιτήρηση στο Αιγαίο δημιουργεί η αμερικανική βάση στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την οποία θα απογειώνονται και θα επιχειρούν τα εξελιγμένα MQ-9 Reaper, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Καραμανλής: Μείωση στα 2,50 ευρώ για τα διόδια στην Αττική Οδό

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, «η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να