Με τη συμμετοχή της Ελλάδας τα νέα στρατιωτικά οχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη μίας νέας πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί για τα νέα στρατιωτικά οχήματα της ΕΕ θα έχει η χώρα μας.

Την ώρα που οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζουν να προκαλούν αστάθεια στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα δείχνει έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας προηγμένης πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται σε νέα στρατιωτικά οχήματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η χώρα μας, μαζί με τη Σλοβακία, αναμένεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες της Ιταλίας, η οποία λαμβάνει την υποστήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα ενσωματώνεται σε τρία νέα οχήματα – ένα ελαφρύ άρμα μάχης, ένα αμφίβιο όχημα επίθεσης (AAV) και ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικυρώθηκε από την ΕΕ στις 16 Νοεμβρίου του 2021 και αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2030.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το ανωτέρω πρόγραμμα εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της ΕΕ για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Και ειδικότερα στο σχέδιο για τη θέσπιση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικογένεια στρατιωτικών μοντέλων σε κοινή πλατφόρμα

Κεντρικός πυρήνας του πρότζεκτ είναι η συγκρότηση μίας οικογένειας στρατιωτικών οχημάτων που θα έχουν βάρος από 35 έως 50 τόνους (ανάλογα με τις προδιαγραφές τους) και θα είναι ικανά να μεταφέρουν ένα πλήρωμα τριών ατόμων, συν μία τυπική ομάδα πεζικού (6 έως 9 άτομα). Παράλληλα, τα οχήματα θα ενσωματώνουν πυροβόλα 25 έως και 30 χλστ.

Χάρη, μάλιστα, στην αρθρωτή πλατφόρμα, οι Ιταλοί έχουν ενορχηστρώσει ήδη τα σχέδιά τους συγκριτικά με τις παραλλαγές των οχημάτων που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν. Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα ασθενοφόρα, φορτηγά μεταφοράς πυρομαχικών και υλικού υποστηρίξεως, άρματα μετασκευασμένα σε πυροσβεστικά, καθώς και οχήματα χημικής, βιολογικής και πυρηνικής άμυνας.

Από την άλλη, η εξέλιξη μιας κοινής πλατφόρμας για ερπυστριοφόρα, τροχοφόρα και αμφίβια στρατιωτικά οχήματα αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ, κάτι που έχει αναγνωρίσει ο Roberto Forlani, Ιταλός στρατιωτικός παράγοντας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και η εναλλακτική λύση να εξελιχθούν περισσότερες από μία πλατφόρμες, οι οποίες, ωστόσο, θα μπορούν να ενσωματώουν κοινά μηχανικά μέρη και συστήματα.

Να έχουν δηλαδή κοινούς κινητήρες, πυροβόλα, συστήματα θωράκισης και επικοινωνιών, μετριάζοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος για την έρευνα και την εξέλιξη των στρατιωτικών οχημάτων.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζεται ότι τα οχήματα που θα κατασκευαστούν θα μπορούν να υποβληθούν σε περαιτέρω τροποποιήσεις, ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες της εκάστοτε χώρας.

Πηγή: carandmotor.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λειτουργία από σήμερα Μηχανισμός Καταγγελιών

Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Υπεύθυνο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος

ΕΑΑΛΣ: Συνεχίζει με ρουχισμό την αρωγή της στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (ΕΑΑΛΣ), συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 28 κούτες με 650 τεμάχια ειδών ρουχισμού καινούργια, προσφορά του Ομίλου FF και του προέδρου του, τον οποίο ευχαριστούμε

Ο ΥφΕΘΑ στη ΣΝΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος Αξιωματικός και επεσήμανε τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο