Μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει κάποιος να οδηγεί;

Θεωρητικά, ο νόμος προβλέπει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας λήξης της άδειας οδήγησης και μια συγκεκριμένη διαδικασία ανανέωσής της. Πρακτικά όμως μέχρι πότε θα πρέπει ένας υπερήλικας να οδηγεί;

«Δυστύχημα στη Λεωφόρο Μαραθώνος με 88χρονη που εμβόλισε δύο ΙΧ και είχε ως συνέπεια έναν νεκρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε με κόκκινο».

«94χρονος οδηγός στην προσπάθεια χειρισμών του για την ασφαλή πρόσδεση του οχήματός του στο κατάστρωμα του πλοίου τραυμάτισε τη σύζυγό του και προκάλεσε ζημιές».

«84χρονος οδηγός ΙΧ στην Καλαμαριά συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο μοτοσικλέτες και αποχώρησε από τους τόπους των ατυχημάτων».

«Σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε 89χρονος, ο οποίος είχε πιεί και την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε τροχαίο ατύχημα και υλικές ζημιές στην Ευξεινούπολη».

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα ακούμε μόνο δυσάρεστες ειδήσεις και ανάμεσα σε αυτές είναι και αρκετές με τροχαία στα οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι οδηγοί.

Το ανησυχητικό είναι πως αυτά τα περιστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένα και πιθανότατα η υπερβολική ζέστη και ο καύσωνας να επηρεάζουν περισσότερο τις ικανότητες οδήγησης ατόμων με ιδιαίτερα μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ ο κάτοχος της άδειας οδήγησης ενός Ι.Χ. θα πρέπει μετά το 65ο έτος της ηλικίας του να προχωρήσει σε ανανέωση ανά 3ετία καταβάλλοντας το σχετικό παράβολο. Επίσης, προβλέπονται εκ νέου ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Στην περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας οδήγησης είναι άνω των 80 ετών απαιτούνται κάθε 2ετία επιπλέον των ανωτέρω πιστοποιητικών και δύο πιστοποιητικά ιατρικής εξέτασης από ωτορινολαρυγγολόγο και νευρολόγο (ή νευροψυχίατρο ή ψυχίατρο).

 

Σημειώστε δε πως τα χάρτινα διπλώματα δεν θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2033 και μετά, ενώ τα πλαστικά τύπου πιστωτικής κάρτας, θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15ετία. Σημαντικό είναι πως τα χάρτινα δεν αναγνωρίζονται από πολλές υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπως δεν ισχύει και για το καινούργιο σε ψηφιακή μορφή από την wallet εφαρμογή του gov.gr.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να πούμε πως στη Γερμανία ή στην Ισπανία τα διπλώματα οδήγησης δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Κάτι που στη χώρα μας ακούγεται έως και παρήγορο για την πρόβλεψη της πιστοποίησης των οδηγικών ικανοτήτων ενός ηλικιωμένου οδηγού.

Ασχέτως, πάντως, του τι προβλέπεται από το νόμο το πιο σωστό είναι ο ίδιος ο ηλικιωμένος να εκτιμήσει την κατάσταση που βρίσκεται και κατά πόσο μπορεί να οδηγεί.

Κατά πόσο τα αντανακλαστικά του είναι ακόμα αρκετά γρήγορα, κατά πόσο η εκτίμηση του χώρου κυμαίνεται σε ικανοποιητικά άρα και ασφαλή επίπεδα, αλλά και κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει σωματικά. Αν δηλαδή η μυική του δύναμη επαρκή για να στρίψει σχετικά γρήγορα το τιμόνι ή αν μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του προκειμένου να ελέγξει σωστά σε μια διασταύρωση,

Ακόμη και τα συγγενικά του πρόσωπα που βρίσκονται πιο κοντά του θα μπορούσαν να συμβάλλουν και να εκτιμήσουν τις οδηγικές του ικανότητες μεριμνώντας για την ασφάλεια του ίδιου αλλά και των υπολοίπων.

 

Τι πρέπει να ξέρω για την ανανέωση της άδειας οδήγησης:

Τα πιστοποιητικά υγείας ισχύουν για 6 μήνες από την έκδοσή τους.
Απαιτείται αποδεικτικό πληρωμής 60€ για ανανέωση της άδειας οδήγησης (κωδικός e-παραβόλου «20»)
Αποδεικτικό πάγιου τέλους χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ τρίτων 18€ (κωδικός e-παραβόλου «65»).
Αποδεικτικό πληρωμής 30,00€ για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης (κωδικός e-παραβόλου «28»).
Τα παράβολα των 60€, 30€ και 18€ εκδίδονται και ως ενιαίο 108€ (κωδικός e-παραβόλου «39»)
Μία τουλάχιστον πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, η οποία προσκομίζεται στη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Αίτηση εκτύπωσης της άδειας οδήγησης.

Νίκος Μαρινόπουλος

Μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει κάποιος να οδηγεί;

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι κλάδοι θαλασσίων μεταφορών ναυπηγούν τα περισσότερα πλοία;

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ” Σύμφωνα με στοιχεία των Clarksons Research πάνω από 50% των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων (μετρούμενες σε cgt – compensated gross tonnage) προέρχεται από μόλις δύο τομείς ναυτιλιακών μεταφορών, τα LNG και τα containers. Η επικείμενη

Αντίο δίπλωμα, μπάι μπάι άδεια: Αυτά είναι τα 6 λάθη που δεν συγχωρεί ο νέος ΚΟΚ

Όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και στη ζωή – και στον δρόμο- υπάρχουν φάουλ και φάουλ. Είναι άλλο πράγμα δηλαδή πάνω στη φάση να χτυπήσεις κατά λάθος παίκτη της αντίπαλης ομάδας κι άλλο πράγμα να φερθείς αντιαθλητικά, να βγεις σαν κλαδευτήρι και

Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε σιδηροδέσμιος στα κρατητήρια

Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με τον… μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο …παράπτωμα να κινηθεί με το δίκυκλο της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης

Μετάβαση στο περιεχόμενο