Μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών

Με την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Στο συλλαλητήριο, το οποίο διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, συμμετείχε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ έντονη είναι και η παρουσία των νέων, φοιτητών και μαθητών.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί (με προσκλητήριο των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος) ωστόσο από πολύ νωρίς μαζεύονταν πολίτες και φορείς σε διάφορα σημεία προσυγκέντρωσης, ώστε να πορευθούν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα.

Σε ένδειξη συμπαράστασης ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου και της εστίασης παραμένει σήμερα κλειστό και ειδικά στο κέντρο της πόλης σχεδόν τίποτα δεν είναι ανοιχτό. Κλειστά θα παραμείνουν και τα θέατρα, αλλά και γενικότερα οι χώροι πολιτισμού.

Συγκίνηση και παλμό μετέδωσαν οι συγγενείς κι οι ομιλητές στη συγκέντρωση 

Ένα ρίγος διαπέρασε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Πλατεία Συντάγματος, όταν συμφοιτητές των αδικοχαμένων νέων ανέγνωσαν τα ονόματα των συνολικά 57 νεκρών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών πριν δυο χρόνια. Σύσσωμη η πλατεία φώναξε “παρών” και “παρούσα” στην ανάγνωσή τους και στο τέλος φώναξε “αθάνατοι”. Στις συγκινησιακά φορτισμένες ομιλίες το πλήθος ανταποκρινόταν με χειροκροτήματα.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν πρώτοι από όλους εκπρόσωποι των φοιτητών, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα ήσαν νέοι, που επέστρεφαν τη μοιραία νύκτα στα σπίτια ή τις σχολές τους. Στις τοποθετήσεις τους όλοι επέμειναν στο αίτημα της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών κι ο αγώνας των συγγενών για να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν πρόθυμοι να συμπαρασταθούν σε κάθε προσπάθεια.

Ο Βασίλης Ζαβογιάννης εκπρόσωπος του σωματείου των σιδηροδρομικών, όσο κι ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγων ΟΣΕ Δ. Κοτσιάφτης, που επίσης μετρούν στον κλάδο τους νεκρούς στο δυστύχημα, εξέφρασαν κι αυτοί τη συμπαράσταση του στον αγώνα των συγγενών για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και επανέλαβαν το αίτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων για ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονο σιδηρόδρομο.

Ιδιαίτερα φορτισμένες οι στιγμές όταν πήραν τον λόγο γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ο κος Παπαγγελής, η κα Ρούτσι, η κα Λίβα, ο κος Ασλανιδης και κυρίως η κα Καρυστιανού, τόσο στην πλατεία, όσο και στα Τέμπη (με τα οποία υπήρχε απ’ ευθείας σύνδεση) που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα σεβασμού και συμπαράστασης για το δράμα τους, ευχόμενοι μαζί τους “ποτέ ξανά Τέμπη”.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλους τους συγγενείς στους τραυματίες που ακόμη νοσηλεύονται και τους επιζήσαντες που ακόμη πασχίζουν να επουλώσουν τα ψυχολογικά τραύματα από την τραγική τούτη εμπειρία.

Ο κόσμος στην ογκώδη συγκέντρωση τήρησε ευλαβικά την τάξη που επέβαλε η μέγιστη αυτή εκδήλωση σεβασμού και απομόνωσε και αποδοκίμασε μεμονωμένες προσπάθειες ασέβειας μικροομάδων που θέλησαν να διασαλεύσουν την κοσμιότητα που απαιτεί η επέτειος.

«Ποτέ ξανά Τέμπη», είπαν οι γονείς θυμάτων

Μέσα στο “ποτάμι” του κόσμου, που παραβρέθηκε στο σημερινό συλλαλητήριο για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, παρόντες ήταν και οι γονείς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.

Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της 19χρονης φοιτήτριας Αναστασίας, είπε: «Ζητάμε δικαιοσύνη, περισσότερο οξυγόνο, να φύγουμε από το σκοτάδι, να βγούμε στο φως. Να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και να γίνονται όλα με ασφάλεια και με τον τρόπο που πρέπει. Να μην έχουμε ποτέ ξανά Τέμπη».

Και ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, τόνισε: «Είναι μια ημέρα μνήμης, τιμούμε τα θύματα και το μήνυμα είναι ότι επιτέλους πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος δικαίου για να μην γίνονται ξανά τέτοιες μαζικές δολοφονίες».

Στη Θεσσαλονίκη 

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και η πορεία στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης για τα δύο χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Η πορεία ξεκίνησε από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και προχώρησε μέσω της Αγίων Πάντων προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Νωρίτερα, από τις 11 το πρωί είχε ξεκινήσει στο άγαλμα του Βενιζέλου, η μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Εκεί βρέθηκαν συγγενείς θυμάτων και εκπρόσωποι σωματείων, ζητώντας πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος, απόδοση ευθυνών «σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» και ασφαλή σιδηρόδρομο.

Η πλατεία Αριστοτέλους ήταν γεμάτη από κόσμο, από την παραλιακή μέχρι την πλατεία αρχαίας αγοράς, όπως και η Εγνατία οδός από την Καμάρα μέχρι την οδό Αντιγονιδών, και οι οδοί Φιλίππου και Ολύμπου στο ίδιο ύψος. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί ο ΟΑΣΘ, ενώ κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό από τον σιδηροδρομικό σταθμό ως και το πανεπιστήμιο.

Σε άλλες πόλεις της Ελλάδας…

 

…και στο εξωτερικό

Συλλαλητήρια στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών διοργανώνονται και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Στις Βρυξέλλες, το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος (5 μ.μ. τοπική) στην Place Luxembourg μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στη Ρώμη, το συλλαλητήριο θα γίνει κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, με ώρα έναρξης τις 4 μ.μ.. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος (6 μ.μ. τοπική) ενώ αντίστοιχα συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού.

Μέλη του Ρουβίκωνα ανέβηκαν στην ταράτσα των γραφείων της Hellenic Train και ανέβασαν πανό

Επιχείρηση από δυνάμεις της ΟΠΚΕ για να απομακρύνουν νωρίτερα από τα γραφεία της Hellenic Train μέλη του Ρουβίκωνα που ανέβηκαν στην ταράτσα του κτηρίου και ανέβασαν πανό για τα Τέμπη, που ανέγραφε «δολοφόνοι, μέχρι τέλους».

Παρά το γεγονός πως τα γραφεία της Hellenic Train, που βρίσκονται στην οδό Συγγρού, ήταν από νωρίς περικυκλωμένα από αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων, τα μέλη του Ρουβίκωνα κατάφεραν να φτάσουν στο κτήριο από ταράτσα παρακείμενου κτηρίου.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών

Με την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Στο συλλαλητήριο, το οποίο διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, συμμετείχε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την πλατεία

Πέθανε ο Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 χρόνων

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 χρόνων, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου. Ο Αλέξης Κούγιας είχε μεταφερθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ωστόσο η

Πόρισμα για Τέμπη: Οι αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα – Οι λάθος χειρισμοί, οι παθογένειες των ελληνικών σιδηροδρόμων και οι συστάσεις

 Μία αναλυτική εικόνα των αιτιών και των παραγόντων που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, δίνει το -178 σελίδων- πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έκθεση κάνει λόγο για μια αλληλουχία

Ένοχοι για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος – Αθώοι υποπλοίαρχος και ναύκληρος

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ύπαρχος και ο πλοίαρχος του Blue Horizon για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη ενώ αθωώθηκαν ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος. Σύμφωνα με το neakriti.gr, πλοίαρχος και ύπαρχος κρίθηκαν ένοχοι με πλειοψηφία 5-2.

Μετάβαση στο περιεχόμενο