Μεγάλες εκκαθαρίσεις στον στρατό της Κίνας

Υπό έρευνα ο Νο 2 των Ενόπλων Δυνάμεων για βαριές πολιτικές παραβάσεις, φήμες για διαρροή πυρηνικών πληροφοριών και αποτυχημένο πραξικόπημα

Σε μια από τις πιο δραματικές κινήσεις της τελευταίας δεκαετίας, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στρέφεται ευθέως κατά της ανώτατης ηγεσίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Ζανγκ Γιουσιά, ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματικός του κινεζικού στρατού, τέθηκε ουσιαστικά εκτός εξουσίας, καθώς βρίσκεται υπό έρευνα για «σοβαρές πειθαρχικές και παράνομες πράξεις».

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις πολιτικού σεισμού, καθώς συνοδεύεται από καταγγελίες για διαρροή πληροφοριών που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα της Κίνας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη και για απόπειρα πραξικοπήματος που φέρεται να απέτυχε την τελευταία στιγμή.

Η επίσημη εφημερίδα του κινεζικού στρατού χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του Ζανγκ Γιουσιά πολιτικό έγκλημα και όχι απλή υπόθεση διαφθοράς. Όπως ανέφερε σε κύριο άρθρο της, πρόκειται για ενέργειες που «αμφισβητούν άμεσα τη διακυβέρνηση και το σύστημα ευθύνης του προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής».

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι «πρόδωσαν σοβαρά την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες του Κομματικού Κέντρου και της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής», προκαλώντας «τεράστια ζημιά στην πολιτική ακεραιότητα, την πολιτική οικολογία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατού».

Το μήνυμα της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν σαφές. «Όσοι κι αν εμπλέκονται και όσο βαθιά κι αν είναι μπλεγμένοι, η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους», τονίζεται, ενώ επαναλαμβάνεται ότι «όσο πιο βαθιά προχωρά η μάχη κατά της διαφθοράς, τόσο πιο ισχυρός γίνεται ο λαϊκός στρατός».

Υπό έρευνα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Το κινεζικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι, εκτός από τον Ζανγκ Γιουσιά, υπό έρευνα τέθηκε και ο Λιου Τζενλί, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και επικεφαλής του Κοινού Επιτελείου. Οι δύο αξιωματούχοι κατηγορούνται για σοβαρές πειθαρχικές και παράνομες πράξεις, χωρίς να δοθούν επίσημα περισσότερες λεπτομέρειες.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα, δεν αφορά μόνο οικονομική διαφθορά, αλλά βαθύτερη πολιτική υπονόμευση της κομματικής εξουσίας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαρροή πυρηνικών και φήμες για αποτυχημένο πραξικόπημα

Διεθνή μέσα ενημέρωσης προσδίδουν ακόμη βαρύτερη διάσταση στην υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, σε κλειστή ενημέρωση φέρεται να διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι ο Ζανγκ Γιουσιά διέρρευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες κρίσιμα τεχνικά δεδομένα που αφορούν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας. Παράλληλα, φέρεται να κατηγορείται για αποδοχή μεγάλων δωροδοκιών από τον πρώην υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού, με αντάλλαγμα προαγωγές και τη δημιουργία πολιτικών φατριών εντός του στρατεύματος.

Ακόμη πιο ακραίοι ισχυρισμοί προέρχονται από μέσα ενημέρωσης επικριτικά προς το Πεκίνο, τα οποία κάνουν λόγο για αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Ζανγκ και ο Λιου φέρονται να επιχείρησαν να συλλάβουν τον Σι Τζινπίνγκ, όμως το σχέδιο ματαιώθηκε όταν η πληροφορία διέρρευσε νωρίτερα, οδηγώντας σε αιματηρή σύγκρουση μεταξύ ενόπλων μονάδων. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο Ζανγκ Γιουσιά θεωρούνταν επί χρόνια ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Σι Τζινπίνγκ. Ανήκε στην πολιτική ελίτ των λεγόμενων «πριγκιπόπαιδων», ενώ οι πατέρες τους ήταν φίλοι από την ίδια γενέτειρα και συμπολεμιστές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είχαν πληθύνει οι ενδείξεις ρήξης, με τον Ζανγκ να απουσιάζει ακόμη και από κρίσιμες συσκέψεις υπό την προεδρία του Σι.

Η πτώση του τον καθιστά τον υψηλότερα ιστάμενο αξιωματικό που έχει απομακρυνθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων στον στρατό.

Μαζικές εκκαθαρίσεις στην κορυφή

Από το 2023 και μετά, ο Σι Τζινπίνγκ έχει εξαπολύσει εκτεταμένη εκστρατεία κατά της διαφθοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πριν από τον Ζανγκ και τον Λιου, είχαν ήδη απομακρυνθεί ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Χε Γουεϊντόνγκ και ο πρώην επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος Μιάο Χουά.

Από τους έξι κορυφαίους στρατιωτικούς που διόρισε ο Σι μετά την έναρξη της τρίτης θητείας του το 2022, οι πέντε έχουν αποπεμφθεί για υποθέσεις διαφθοράς. Σήμερα, από τα επτά μέλη της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής παραμένουν μόνο ο ίδιος ο Σι και ο αντιπρόεδρος Ζανγκ Σενγκμίν.

Όπως σχολίασε ο Κρίστοφερ Κ. Τζόνσον, επικεφαλής του China Strategies Group και πρώην αξιωματούχος της CIA, πρόκειται για «πρωτοφανές βήμα στην ιστορία του κινεζικού στρατού, που ισοδυναμεί με πλήρη αποδόμηση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),