Μεγάλο φαβορί η φον ντερ Λάιεν – Τη Δευτέρα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Ο Σολτς «προβλέπει» γρήγορη απόφαση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις των Βρυξελλών -συμπεριλαμβανομένης της επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα ληφθεί γρήγορα, απηχώντας αντίστοιχες απόψεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τώρα πολύ γρήγορα για τις πιο σημαντικές θέσεις που πρέπει να πληρωθούν στην Ευρώπη, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση να δράσει», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία.

Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για μια άτυπη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Αναμένεται να καταλήξουν σε μια άτυπη απόφαση τη Δευτέρα, προτού σφραγίσουν τη συμφωνία κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Σολτς, «όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα όλα αυτά τα θέματα». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν είχε επίσης δηλώσει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες της ΕΕ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις των Βρυξελλών την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά την εκλογική επιτυχία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα.
Ο Σολτς, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως τη φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι σε θέση να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία» μετά τις εκλογές.

«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι έχει καταστήσει αυτό δυνατό στη δική της συμφωνία συνασπισμού», δήλωσε ο Σολτς. «Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι τώρα είναι θέμα να συγκεντρωθούν τα πάντα πολύ γρήγορα και με συνοχή. Και θα τα καταφέρουμε», είπε.

Προτροπές Σολτς για αποφυγή συνεργασίας με τα ακροδεξιά κόμματα

Ο Γερμανός ηγέτης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αποφύγει τις συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.

Μιλώντας για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία, ο Σολτς είπε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι βρίσκεται «στην ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος». Υπάρχουν «πολιτικές διαφορές οι οποίες είναι αρκετά προφανείς και οι οποίες σημαίνουν επίσης ότι εργαζόμαστε σε πολύ διαφορετικές κομματικές οικογένειες», πρόσθεσε.

«Και όταν πρόκειται για την Ευρώπη, για παράδειγμα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής να μπορεί να στηριχθεί στα παραδοσιακά δημοκρατικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στους συντηρητικούς που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους σοσιαλδημοκράτες και στους φιλελεύθερους», δήλωσε ο Σολτς. «Και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να λειτουργήσει».

Ενώ ένα νεύμα έγκρισης από τους ηγέτες της ΕΕ γίνεται όλο και πιο πιθανό, για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – τουλάχιστον 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Εάν οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στο τέλος του μήνα, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει ήδη στις 18 Ιουλίου για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο