Μειώσεις άνω του 30% στα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου

Οι μειώσεις του φυσικού αερίου, το οποίο έφτασε ακόμα και στα επίπεδα των 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 15 Δεκεμβρίου, θα περάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου.

Σε περίπου δέκα ημέρες οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα και με βάση αυτές η κυβέρνηση θα διαθέσει τις επιδοτήσεις προκειμένου τα τιμολόγια να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών ενέργειας δείχνουν πως οι χρεώσεις που θα δημοσιοποιήσουν είναι δυνατόν να διαμορφωθούν ακόμη και κάτω από τα 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τον Ιανουάριο οι τιμοκατάλογοι των παρόχων κινήθηκαν από τα 0,358 έως και τα 0,489 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι μειώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 30%.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των προμηθευτών ρεύματος τότε οι τελικές τιμές ρεύματος σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις θα πέσουν σε πιο χαμηλά επίπεδα από εκείνα του 2021.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης. Για την ακρίβεια, τιμολογούν τις ποσότητες με βάση το κόστος του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Επιπλέον η υποχρέωση της προαναγγελίας των τιμών της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα κατά δέκα ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους έχει ως αποτέλεσμα όταν το TTF υποχωρεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης μετακύλισης των μειώσεων.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Το συγκεκριμένο καύσιμο αποτελεί το 40% του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Συνεπώς στις περιόδους αύξησης των τιμών του το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά