Μειώθηκαν κατά 9,3% οι εξαγωγές μέσω εμπορευματοκιβωτίων τον Οκτώβριο 2022

Από τα μέσα του 2020, ο παγκόσμιος όγκος εξαγωγών εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε ισχυρή αύξηση και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συμφόρηση των λιμένων προκάλεσε αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και ιστορικά υψηλά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών τακτικών γραμμών-Liners που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια και τα οποία αποτελούν έκτοτε τον κανόνα.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2022, οι όγκοι εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκαν κάτω από τους όγκους που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα του 2019 για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020 και τα στατιστικά στοιχεία που μόλις δημοσιεύθηκαν από την Container Trade Statistics επιβεβαίωσαν την τάση αυτή.

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της BIMCO τον Οκτώβριο του 2022, ο παγκόσμιος όγκος εξαγωγών εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 9,3% σε ετήσια βάση και έκλεισε κατά 4,3% χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2019. Είκοσι από τους 28 εμπορικούς δρόμους από περιοχή σε περιοχή έκλεισαν με χαμηλότερο όγκο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ σε 18 εμπορικούς δρόμους ο όγκος ήταν χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2019.

Από τις επτά περιφέρειες, οι πέντε έκλεισαν με χαμηλότερους όγκους εισαγωγών τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019. Οι περιφέρειες Άπω Ανατολή, Ευρώπη/Μεσόγειος και Βόρεια Αμερική εισάγουν μαζί το 75% του παγκόσμιου όγκου εμπορευματοκιβωτίων και είδαν μειώσεις όγκου αντίστοιχα κατά 5,0%, 11,0% και 0,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Ο στόλος των εμπορευματοκιβωτίων έχει αυξηθεί κατά 11,3% από τον Οκτώβριο του 2019, γεγονός που συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί οι τιμές των ναύλων εμπορευματοκιβωτίων και των χρονοναυλώσεων μειώθηκαν τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια του 2022 και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει πλέον μικρότερη ζήτηση και περισσότερη προσφορά χωρητικότητας. Ο χαμηλότερος όγκος εμπορευματοκιβωτίων έχει επίσης οδηγήσει σε αρκετές διακοπές δρομολογίων και σε αύξηση των κενών δρομολογίων.

Ως αποτέλεσμα, η συμφόρηση των λιμένων βελτιώνεται γρήγορα και δεν περιορίζει πλέον την προσφορά στον βαθμό που παρατηρήθηκε κατά τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να κλείσει το 2022 κατά 6,2% υψηλότερα από ό,τι το 2019, ενώ ο παγκόσμιος όγκος εμπορευματοκιβωτίων φαίνεται ότι θα κλείσει μόνο μεταξύ 1% και 1,5% υψηλότερα από ό,τι το 2019. Αυτό υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της κρίσης του κόστους ζωής σε όλο τον κόσμο, αλλά οι όγκοι των τελευταίων μηνών δείχνουν επίσης ότι οι προσαρμογές των αποθεμάτων οδηγούν τους όγκους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Φαίνεται τώρα πιθανό ότι οι παγκόσμιοι όγκοι εμπορευματοκιβωτίων το 2022 θα κλείσουν περίπου 4% χαμηλότερα από ό,τι το 2021. Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 εμφανίζονται επίσης αδύναμες λόγω των αδύναμων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, οι υψηλές συμβάσεις νέων πλοίων από τις εταιρείες τακτικών γραμμών κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022 υποδηλώνουν αύξηση του στόλου κατά σχεδόν 8% το 2023. Συνολικά, το 2023 είναι πολύ πιθανότερο να δούμε την αρχή μιας νέας κανονικότητας παρά την αντιστροφή της πρόσφατης εξασθένησης της ισορροπίας προσφοράς/ζήτησης.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μειώθηκαν κατά 9,3% οι εξαγωγές μέσω εμπορευματοκιβωτίων τον Οκτώβριο 2022

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί εμμένει η ΕΑΑΣ στη διάλυση των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού & Αεροπορίας;

Έκπληκτοι οι μερισματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού (και του Λιμενικού Σώματος) και της  Αεροπορίας παρατηρούν την έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), να μεταβάλει τους ιδρυτικούς νόμους για την αυτοτέλεια των Μετοχικών Ταμείων Στρατού –

Φρούριο η Αθήνα για επέτειο Γρηγορόπουλου και άφιξη Ερντογάν -Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και σκοπευτές

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν. Για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών για τη συμπλήρωση 15

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις στο πάγιο και στην κιλοβατώρα φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια

Αυξήσεις στο πάγιο αλλά και χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 20 λεπτά, φέρνουν τα νέα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.   Από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προκύπτει ότι η πάγια

Η Βουλή… των ρεκόρ! Πρώτη φορά με 9 κόμματα

ο ρεκόρ των περισσότερων κομμάτων στη Βουλή… ισοφαρίστηκε στις εκλογές του Ιουλίου και, πλέον (με την εμφάνιση του νέου κόμματος, ονόματι Νέα Αριστερά)…. σπάει. Η επίδοση των β’ εκλογών του 2015, Σεπτέμβρη μήνα, λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα και το νέο

Μετάβαση στο περιεχόμενο