Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας επιχειρηματικός κλάδος

Την ανάγκη να αφυπνιστούν τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι διεθνείς νομοθετικοί φορείς, ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στη ναυτιλία αλλά να τη βοηθήσουν να εξελιχθεί τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού στα εγκαίνια της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2022.

Είναι πράγματι οξύμωρο ότι ενώ η ναυτιλία μεταφέρει πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου,  και πάνω από το 70% του εξωτερικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει δυνατό λόγο στα διεθνή fora και γίνεται στόχος πολιτικών αποφάσεων που απλώς θέλουν να την απομυζούν.

«Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η ναυτιλία μας αποτελεί θεματοφύλακα της ευημερίας και της εύρυθμης λειτουργίας λαών, κρατών και των οικονομιών τους.  Γεγονός είναι, ότι η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας επιχειρηματικός κλάδος.  Είναι ένας παγκόσμιος, οικονομικός, στρατηγικός εταίρος.  Κράτη, διεθνείς οργανισμοί, κέντρα λήψης αποφάσεων, οφείλουν να το λαμβάνουν υπόψη τους. Οφείλουν να συνεργάζονται στενά με τη ναυτιλιακή κοινότητα για την προάσπιση της λειτουργίας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και οικονομίας.  Οφείλουν να διασφαλίζουν την ομαλή διαβίωση των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε η Μελίνα Τραυλού:

«Επίσης, είναι γεγονός, ότι η ναυτιλία διαχρονικά γίνεται αποδέκτης πίεσης κι επίρριψης ευθυνών που δεν της αναλογούν. Εμείς, που ζούμε τη ναυτιλία, γνωρίζουμε ότι είναι πολυδιάστατη. Γνωρίζουμε, ότι η κατανόησή της προϋποθέτει την γνώση των πολυεπίπεδων χαρακτηριστικών της.

Προϋποθέτει, μελέτη, υψηλή εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία ετών. Απ’ την πλευρά μας, οφείλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας στην ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων.  Να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι, έχοντας γνώση για το τι πραγματικά είναι βιώσιμο.

Κυρίες και κύριοι, ας μην εθελοτυφλούμε.

Είναι ύψιστη προτεραιότητα, το ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο να συμβάλουν στην πρόοδο και στην εξέλιξη της ναυτιλίας και όχι στη δημιουργία αδιεξόδων.  Απαιτούνται λύσεις οικουμενικές και πάνω απ’ όλα εφικτές!

Λύσεις, που δε θα στρεβλώνουν τον διεθνή ανταγωνισμό και δε θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Μόνο έτσι, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου μας».

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΕΕ «η ναυτιλία μας, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται λύσεις ρεαλιστικές, λύσεις που θα προχωρήσουν τον κλάδο μας στη νέα του εποχή. Και η νέα εποχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενεργειακή μετάβαση» και συνέχισε αναφερόμενη στην οικολογική συνείδηση της ελληνικής ναυτιλίας:

«Καταρχάς, θέλω να τονίσω, ότι η Ελλάδα, διακρίνεται για τη συνεπή και διαχρονική προσήλωσή της, στην εξέλιξη της ναυτιλίας.  Η ελληνική ναυτιλία επενδύει συνεχώς, σε νεότευκτα πλοία και σε νέες τεχνολογίες.

Κατέχοντας το πλεονέκτημα της μακρόχρονης τεχνογνωσίας και εμπειρίας, έχουμε χαράξει τις εξελίξεις κι έχουμε ανταπεξέλθει με ιδιαίτερη προνοητικότητα και ξεχωριστή επιτυχία στις προκλήσεις κάθε εποχής.

Η θετική περιβαλλοντική απόδοση του στόλου μας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Από τα ιστία, στον ατμό και στη συνέχεια στις μηχανές εσωτερικής καύσης, ο ελληνικός εφοπλισμός, διαχρονικά, τολμά, πρωτοπορεί κι επενδύει αποφασιστικά.

Έτσι και τώρα, οι Ελληνίδες και Έλληνες πλοιοκτήτες πρωταγωνιστούν και στην εποχή της μετάβασης στη ναυτιλία των μηδενικών εκπομπών». Και προσέθεσε: «Ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δεσμευόμαστε ότι ο παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου, η ελληνική ναυτιλία, θα συμβάλλει έμπρακτα και δυναμικά, στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών, προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινάμε μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης με ένα σαφές, ηχηρό, οικουμενικό μήνυμα:

«Navigating the Future of Sustainable Shipping».

Σας προσκαλώ να συμμετέχετε ως αγγελιοφόροι της πρωτοβουλίας αυτής.

Σας καλώ να στηρίξετε την αναγκαιότητα της συντονισμένης ενεργοποίησης, όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα της ναυτιλιακής δραστηριότητας.

Το βιώσιμο μέλλον της ναυτιλίας μας χρειάζεται όλους!»

Μιλώντας για τον  ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία και το κοινωνικό γίγνεσθαι είπε: «Η ελληνική ναυτιλία είναι ένας ζωτικός κλάδος για την εθνική οικονομία και ένας ισχυρός κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας. Αποτελεί εθνικό κεφάλαιο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η Πολιτεία το αντιλαμβάνεται. Αντιλαμβάνεται την ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της ναυτιλίας μας και μας στηρίζει έμπρακτα τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η ναυτοσύνη μας είναι η ιστορία μας, είναι ο πολιτισμός μας και οφείλουμε να προστατεύουμε την ταυτότητα μας ως έθνος ναυτικό. Οφείλουμε να εμπνέουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτήν. Οφείλουμε να την κατευθύνουμε, με όραμα, σεβασμό και εθνική υπερηφάνεια προς ύδατα ασφαλή» και συμπλήρωσε:

«Ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε η συνεπής κοινωνική μας  προσφορά να καταγραφεί όπως της αξίζει και να μεγιστοποιηθεί ως οφείλει.

Ας ενωθούμε όλοι μαζί, ναυτιλία, κοινωνία και Πολιτεία για ένα μέλλον καλύτερο, για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο. Ως υπερήφανη Ελληνίδα, σας καλωσορίζω στην έδρα του μεγαλύτερου στόλου του πλανήτη, στην πατρίδα των 5.500 πλοίων».

Μηνάς Τσαμόπουλος

Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας επιχειρηματικός κλάδος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή