Μέλος του Ν.Α.Τ.Ο. και το … Λιμενικό!!!

Λιμενικό δεν υπάρχει χωρίς σκάφη κι αεροσκάφη…

Η Ελλάδα μπήκε στο Ν.Α.Τ.Ο. το 1952.

Χρειάστηκαν, όμως, άλλα σχεδόν 70 χρόνια για να μπει και το Λιμενικό στο ΝΑΤΟ.

Ναι, αγαπητοί μας αναγνώστες…Σωστά διαβάσατε…

Κι εξηγούμε:

Για τη λειτουργική υποστήριξη των επιχειρησιακών πόρων των μελών του, το Ν.Α.Τ.Ο. ίδρυσε και λειτουργεί την N.S.P.A. (NATO Support & Procurement Agency) γνωστή επί μισό αιώνα (1961-2012) ως N.A.M.S.A. (NATO Maintenance and Supply Agency).

Εντός Ελλάδος, στην N.S.P.A., πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν από το 2011 το Πυροσβεστικό Σώμα και η ΕΛ.ΑΣ. !!!

Το Λιμενικό, όμως, το «χαβά» του!!!  

Βλέπετε, για την κεφαλαιώδους σημασίας λειτουργική υποστήριξη και τακτική συντήρηση του πανάκριβου εξοπλισμού του, αυτό επέλεξε τον «ορθό δρόμο» (μάλλον περί Γολγοθά πρόκειται) της περί (ΜΗ) προμηθειών δημοσίου νομοθεσία.

Αποτέλεσμα: Σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα να είναι μακροχρόνια καθηλωμένα, ενώ τα ελάχιστα ενεργά, να λειτουργούν με τη μέθοδο του «καννιβαλισμού»…

Μαθαίνουμε, επίσης, ότι, η N.S.P.A. διαθέτει Πρόγραμμα Υποστήριξης Αεροπορίας (Aviation Support Program), που λειτουργεί με Συμπράξεις Υποστήριξης Αεροπλάνων (Fixed Wing Aircraft Support Partnership) και Συμπράξεις Υποστήριξης Ελικοπτέρων (Helicopter Support Partnership), που μεριμνούν για την τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη αεροπλάνων και ελικοπτέρων των κρατών-μελών της.  Στις ανωτέρω Συμπράξεις συμμετέχει η Ελλάδα καταβάλλοντας ανάλογο ετήσιο κόστος συμμετοχής.

Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή των Ελληνικών φορέων;;;

Με αυτή διασφαλίζεται η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων επιχειρησιακών πόρων, ενώ τα κράτη-μέλη απαλλάσσονται από τις χρονοβόρες, πολύπλοκες και συχνά άκαρπες διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.  Με τη συμμετοχή τους στην N.S.P.A. τα κράτη-μέλη προμηθεύονται έγκαιρα τα υλικά και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τις επιχειρησιακές ανάγκες τους, μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών της N.S.P.A., η οποία χρησιμοποιεί διεθνές δίκτυο προμηθευτών, εξασφαλίζοντας άκρως ανταγωνιστικές προσφορές, οικονομίες κλίμακας και διασφάλιση υψηλών ποιοτικών κριτηρίων και προδιαγραφών.

Με λίγα λόγια, αποφεύγονται οι απίστευτα χρονοβόρες και εξοντωτικά γραφειοκρατικές διαγωνιστικές διαδικασίες του ν. 4412/2016 και της περί δημοσίων προμηθειών νομοθεσίας…

Μοναδικό μειονέκτημα: Το υψηλό πάγιο τέλος συμμετοχής

Επισήμως αποδεκτό στην N.S.P.A. το Λιμενικό έγινε, αρχικά, το 2020, οπότε έγινε μια πρώτη πλην όμως λεπτομερής καταγραφή των αναγκών (και προδιαγραφών) για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του συνόλου των εναερίων μέσων του Λιμενικού.

Στη συνέχεια, η N.S.P.A. διενήργησε διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου, που για την επόμενη 5ετία και έναντι 20 εκατ. €, θα αναλάβει την επιχειρησιακή ανάταξη της Μ.Α.Λ.Σ. και της Μ.Ε.Λ.Σ., υποστηρίζοντας άμεσα τα ενεργά εναέρια μέσα τους, αλλά, κυρίως, ενεργοποιώντας σταδιακά τα επί πολλά έτη καθηλωμένα στο έδαφος αεροσκάφη τους.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την N.S.P.A., θα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη σε παροχή υπηρεσιών CAMO/AMO (Continuing Airworthiness Management Organization/Approved Maintenance Organization).

Εμείς, θα παρακολουθήσουμε αυτή την ομολογουμένως σημαντικότατη εξέλιξη για την λειτουργική/τεχνική υποστήριξη των εναερίων μέσων του Λιμενικού και θα σας ενημερώνουμε για τα επόμενα στάδια προόδου της.

Στην παρούσα φάση, θέλουμε καταρχάς να συγχαρούμε τους συντελεστές αυτής της εξέλιξης (είτε είναι στην ενέργεια είτε εν αποστρατεία) και να ευχηθούμε ίδια ή ανάλογη λύση να εξευρεθεί και για τα πολύπαθα και μαρτυρικά μέσα επιφανείας (πλωτά) του Λιμενικού.

Γιατί, Λιμενικό δεν υπάρχει χωρίς σκάφη και αεροσκάφη…

 

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. ελληνική ναυτιλία και Μόσχα

Νέα προβλήματα στην ελληνική ναυτιλία -και ειδικά στις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες- θα προκαλέσει το 12ο «πακέτο» κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας το οποίο προγραμματίζεται να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα να είναι παρούσα στην Ερυθρά θάλασσα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» H Ερυθρά Θάλασσα, μήκους 1.400 ναυτικών μιλίων από το Σουέζ μέχρι τον πορθμό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, είναι καίριας σημασίας θαλάσσια λεωφόρος, από εμπορική και ενεργειακή άποψη για την Ευρώπη και την Ασία. Τη σημασία της

Προειδοποίηση ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η διεθνής ναυτιλία ζητά περισσότερη στρατιωτική προστασία στις θαλάσσιες διαδρομές στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες προκάλεσαν φόβους για νέες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ανησυχία

Εντός Δεκεμβρίου ξεκινά η επέκταση του φράχτη μήκους 35 χλμ. στον Έβρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Έβρο. Την ίδια ώρα που οι περιπολίες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές

Μετάβαση στο περιεχόμενο