Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν ορκίστηκαν μια «συντριπτική απάντηση» στις επιθέσεις τηλεειδοποίησης και ραδιοτηλεόρασης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Πηγές πληροφοριών επιβεβαίωσαν στο ABC News ότι το Ισραήλ είχε ρόλο στην κατασκευή εκρηκτικών βομβητών που στόχευαν στελέχη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η επιχείρηση, που περιελάμβανε «απαγόρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας», είχε προγραμματιστεί για τουλάχιστον 15 χρόνια, ανέφεραν οι πηγές.
Χρησιμοποιούσαν εταιρίες – «βιτρίνα»
Η επιχείρηση διεξήχθη χρησιμοποιώντας εταιρείες οβίδων και πολλαπλά επίπεδα ισραηλινών μυστικών στοιχείων. Σύμφωνα με τις πηγές, αυτές οι εταιρείες αντιμετώπιζαν μια νόμιμη επιχείρηση που παρήγαγε τους φορτωμένους με εκρηκτικά τηλεειδοποιητές.
«Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς που έκαναν τη δουλειά δεν γνώριζαν για ποιον εργάζονταν», επιβεβαίωσε η πηγή στο ABC News.
Οι New York Times (NYT), ανέφεραν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη των τηλεειδοποιητών στον Λίβανο, χρησιμοποιώντας εταιρείες «βιτρίνα» για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.
Δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και των πληροφοριών παρείχαν πληροφορίες στους NYT σχετικά με τις εκρήξεις στον Λίβανο.
Τρεις αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ισχυρίστηκαν ότι η BAC Consulting KFT (BAC Consulting Ltd), η εταιρεία που φέρεται ότι πούλησε τους εκρηκτικούς τηλεειδοποιητές στον Λίβανο, «καθιερώθηκε ως μέτωπο από το Ισραήλ».
Οι τηλεειδοποιητές εκρηκτικών περιείχαν μία έως δύο ουγγιές εκρηκτικών και έναν διακόπτη τηλεχειρισμού που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση των συσκευών. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αλ-Αμπιάντ επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυμάτισαν 2.931 τις τελευταίες δύο ημέρες.
Το ABC News επικοινώνησε με την BAC Consulting, μια εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία που υπέγραψε σύμβαση για την παραγωγή των τηλεειδοποιητών για λογαριασμό της Gold Apollo στην Ταϊβάν. Ωστόσο, καμία εταιρεία δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.
Ένας εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι οι τηλεειδοποιητές δεν ήταν ποτέ φυσικά παρόντες στην Ουγγαρία, περιγράφοντας την εταιρεία ως «διαμεσολαβητή συναλλαγών χωρίς εργοστάσιο παραγωγής ή λειτουργίας στην Ουγγαρία».
Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Βουλγαρίας DANS ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κανένας τηλεειδοποιητής που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον Λίβανο δεν εισήχθη, εξήχθη από ή κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία.
Οι βουλγαρικές αρχές δήλωσαν την Πέμπτη ότι το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας άνοιξαν έρευνα για πιθανή σύνδεση μιας εταιρείας με την πώληση τηλεειδοποιητών στη λιβανική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ που εξερράγη αυτή την εβδομάδα σε συντονισμένη επίθεση.
Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι η ανώτατη ηγεσία της ομάδας είχε παλιούς τηλεειδοποιητές, όχι τους νέους που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, οι οποίοι φέρεται να αποστέλλονται τους τελευταίους έξι μήνες. Η ομάδα έχει ξεκινήσει πλήρη έρευνα για τις εκρήξεις.
«Δεν είχαν διανεμηθεί όλοι οι τηλεειδοποιητές και κάποιοι από αυτούς απενεργοποιήθηκαν», είπε ο Νασράλα.
«Σε δύο ημέρες, ο εχθρός ήθελε να σκοτώσει τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους… Ο εχθρός γνώριζε ότι οι συσκευές τηλεειδοποίησης αριθμούσαν 4.000», πρόσθεσε.
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο ζήτησε αποκλιμάκωση την Παρασκευή μετά τη μεγάλη αύξηση των εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, όπου το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά για σχεδόν ένα χρόνο.
Η δύναμη της UNIFIL ήταν μάρτυρας «μιας έντονης εντατικοποίησης των εχθροπραξιών σε όλη τη Γαλάζια Γραμμή» και σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεων της, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Αντρέα Τενέντι.
«Ανησυχούμε για την αυξημένη κλιμάκωση πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή και προτρέπουμε όλους τους παράγοντες να αποκλιμακωθούν αμέσως», είπε.
Η Μπλε Γραμμή αναφέρεται στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, τα λιβανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, όπως ηχητικά σήματα και τα walkie-talkies, θα απαγορευθούν στα αεροπλάνα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ανησυχία για τον αντίκτυπο αυτών των συσκευών στην εθνική ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος του IRGC έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να αποστασιοποιηθούν από τα τηλέφωνά τους, προφανώς λόγω ανησυχιών για πιθανά τρωτά σημεία ή διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτά τα βήματα έδειξαν την αυξανόμενη περιφερειακή ένταση και την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας. Ο Maariv ανέφερε επίσης ότι εξειδικευμένες στρατιωτικές μονάδες έχουν πυροδοτήσει ύποπτα ηχητικά σήματα και συσκευές επικοινωνίας σε διάφορες περιοχές.
Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ανακοίνωσε πως κατέθεσε διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».
Η Τουρκία κατηγόρησε από την πλευρά της το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να «εξαπλώσει τον πόλεμο στον Λίβανο», ενώ η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία και κάλεσαν να αποφευχθεί «κλιμάκωση».
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως «μπορεί να επιτευχθεί» διπλωματική λύση στη σύγκρουση του Ισραήλ και της Χεζμπολά και αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή», είπε χθες η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ σε διαπιστευμένους συντάκτες στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του χθες το βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με βίντεο απευθείας στους «φίλους του» πολίτες του Λιβάνου για να τονίζει πως «υπάρχει διπλωματική οδός» και ο πόλεμος «δεν είναι αναπόφευκτος».
Ταυτόχρονα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, υπό πολιορκία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, βυθισμένη σε ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σφυροκοπήματος.
Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 350ή ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι οποίοι θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.