Μεσοπρόθεσμο: Επιπλέον €400 εκατ. λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Μεγάλο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων οδηγεί σε αναθεώρηση της δαπάνης

Επιπλέον κονδύλι ύψους 400 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να καλύψει το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων.

Τα σενάρια για μελλοντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής «σπρώχνει» όλο και περισσότερους εργαζόμενους στη πόρτα της συνταξιοδότησης.

Μέχρι τώρα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φτάνουν τις 65.000 και εκτιµάται ότι στο τέλος του έτους µπορεί να ξεπεράσουν τις 250.000.

Το επιπλέον ποσό

Το επιπλέον πόσο της συνταξιοδοτικής δαπάνης που είχε προϋπολογιστεί για φέτος για να καλύψει τόσο την αύξηση των συντάξεων βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης όσο και τις νέες συνταξιοδοτήσεις είχε εκτιμηθεί στα 600 εκατ ευρώ.

Ωστόσο, τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΘΟ δείχνουν πως περισσότεροι υπάλληλοι τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν φέτος. Και ενώ η αναμενόμενη συνταξιοδοτική δαπάνη θα αφορούσε 2,8 εκατ. συνταξιούχους προέκυψαν άλλοι 30.000 συνταξιούχοι.

Αυτό σημαίνει πως η συνταξιοδοτική δαπάνη φέτος από τα 36 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί αναθεωρείται στα 36,4 δισ. ευρώ όπως άλλωστε ενσωματώθηκε και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε χθες στην Ευρώπη.

Συχνά πυκνά αποφάσεις των δικαστηρίων για αναδρομικά συνταξιούχων έχουν πιέσει τα δημοσιονομικά της χώρας όπως φαίνεται όμως και ο αριθμός των εργαζομένων που φεύγει άρον άρον από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να φέρει τελικά εκπλήξεις στα δημόσια οικονομικά και να στερήσει πόρους από τα κρατικά ταμεία που θα κατευθυνόταν ίσως σε άλλα μέτρα

Οι συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο

Πάνω από 13.000 δημόσιοι υπάλληλοι άνοιξαν το 2023 την πόρτα της συνταξιοδότησης ακολουθώντας το κύμα συνταξιοδοτήσεων που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία.

Συγκεκριμένα, για το 2023 εκτιμάται πως προχωρήσαν σε συνταξιοδότηση 13.287 υπάλληλοι του Δημοσίου, όταν το 2022 αποχώρησαν 14.571 εργαζόμενοι ενώ το 2024 οι αποχωρήσεις αναμένεται να κατεβάσουν ρυθμό καθώς εκτιμάται πως θα αποχωρήσουν 7.842 υπάλληλοι εάν και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν διαφορετική εικόνα.

Οι περισσότεροι που «ανοίγουν την πόρτα» της συνταξιοδότησης, προέρχονται κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ,το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Για το 2024 οι περισσότερες συνταξιοδοτήσεις με ποσοστό περίπου 40% αναμένεται να προέλθει από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων .Oι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων από δύο υπουργεία μόνο το Υπουργείο Παιδείας και Υγείας εκτιμάται πως θα κατέχουν το 63% του συνόλου των αποχωρήσεων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στοιχεία μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλιστικό στη χώρα μας δείχνουν ότι, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι απασχολούμενοι αναμένεται να μειωθούν στα 4,09 εκατ. άτομα το 2030 από περίπου 4,196 εκατ. που ήταν το 2023. Την ίδια 7ετία, οι συνταξιούχοι αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 130.000 άτομα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξοχικά: Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές (πίνακες)

Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών, ως επί το πλείστον, τους πρώτους μήνες του 2024, στις δημοφιλείς για αγορά εξοχικού περιοχές της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε από τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos. Εξοχικές κατοικίες κοντά στην Αθήνα Οι περιοχές κοντά

Και ξαφνικά, «πλακώσαν οι οχτροί»…

Εάν άκουγε κανείς τους τηλετελάδιδες του τρόμου θα ένιωθε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολιορκία. Συνωμοσία των οχτρών μας, στα βόρεια σύνορά μας επιβουλεύεται την κυριαρχία της χώρας. Οι Αλβανοί μας «προκαλούν», οι Σκοπιανοί θυμήθηκαν τα ιμπεριαλιστικά φληναφήματά τους, οι

Γιατί κάποιοι ψηφίζουν στις εκλογές και κάποιοι άλλοι όχι;

Το ερώτημα γιατί κάποιοι ψηφίζουν στις εκλογές και κάποιοι άλλοι όχι, είναι ένα πολυσύνθετο θέμα. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ψήφου ή αποχής. Ο «λογικός» ψηφοφόρος συνειδητοποιεί ότι σε εκλογές με εκατομμύρια ψηφοφόρους, η πιθανότητα η ψήφος

Χανιά: Εντυπωσιακές οι εκδηλώσεις της 83ης επετείου για τη Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε – F16 σε επίδειξη που “κόβει” την ανάσα (φωτο, βιντεο)

Το απόγευμα της Κυριακής, 26 Μαΐου, γράφτηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε ο πιο λαμπρός επίλογος των εκδηλώσεων για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, όπου η επίδειξη του F16 αποτέλεσε το θέαμα που “έκοψε” την ανάσα. Η εκδήλωση

Μετάβαση στο περιεχόμενο