Μετά τον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» ακολουθεί ο «ΥΠΕΡΙΩΝ»: To νέο anti-drone σύστημα της ΕΑΒ απέναντι σε σμήνη μη επανδρωμένων

 

Ο Υπερίων σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ένας από τους Τιτάνες, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πετάει και να κυριαρχεί πάνω από τη γη. Τον ίδιο ακριβώς στόχο έχει και το νέο anti-drone σύστημα, το οποίο κατασκευάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, με το πρόγραμμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πρώτες δοκιμές ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αφήνοντας πολύ ενθαρρυντικές εντυπώσεις, με τα στελέχη της ΕΑΒ να προχωρούν σε συνεχείς βελτιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, πρόκειται για σύστημα το οποίο έχει ως αποστολή την ανίχνευση, εντοπισμό και καταστολή drones Κατηγορίας 1 και 2.

Ο «ΥΠΕΡΙΩΝ» διαθέτει παθητικό σύστημα τρισδιάστατης ανίχνευσης και προσδιορισμού και σύγχρονη αντι-drone τεχνολογία καταστολής, καλύπτοντας 360 μοίρες και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό, είτε όλα μαζί ταυτόχρονα, τα οποία μάλιστα δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν κινούμενα μέρη. Κατά συνέπεια, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία και από περιφερόμενα πυρομαχικά ενώ μπορεί να βρίσκεται είτε σε σταθερό φορέα είτε σε εποχούμενο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν οι δοκιμές ώστε το σύστημα να λάβει την τελική του μορφή, με το επόμενο βήμα να είναι η δοκιμή του σε πραγματικές συνθήκες.


Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται η naval διαμόρφωση του συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», το οποίο ήδη έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί σε πρώτη φάση και στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους.

Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έχει ως αποστολή την ανίχνευση, εντοπισμό και καταστροφή μεσαίων και μεγάλων UAVs/drones κατηγορίας 2 και 3. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019, με το πρωτότυπο να ολοκληρώνεται το 2023, ενώ στις αρχές του 2024 τροποποιήθηκε προκειμένου να εγκατασταθεί στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «ASPIDES».

Ήδη ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έχει εγκλωβίσει και καταρρίψει UAVs των ανταρτών Χούθι τον Ιούλιο του 2024. Το σύστημα τοποθετήθηκε στις φρεγάτες «ΥΔΡΑ», «ΨΑΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ», ενώ ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή και του δεύτερου συστήματος. Οι τεχνικοί της ΕΑΒ παρέχουν τη σχετική εκπαίδευση στα πληρώματα των πλοίων και είναι διαθέσιμοι σε 24ωρη βάση για την υποστήριξη των συστημάτων όταν απαιτηθεί.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με μεγάλες κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας για την περαιτέρω ενσωμάτωση και αξιοποίηση του συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», ώστε να ενσωματωθεί στον anti-drone αντιαεροπορικό «θόλο».

Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» μπορεί να αναγνωρίζει UAVs από μεγάλη απόσταση ακόμα και άνω των 100 χιλιομέτρων και να εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο αντίδρασης για την καταστολή τους. Βασίζεται σε παθητική ανίχνευση έχοντας ως σημαντικό πλεονέκτημα τον μη εντοπισμού του ενώ μπορεί να είναι είτε σταθερό είτε εποχούμενο.

Εξασφαλίζει εξοικονόμηση πόρων σε σύγκριση με άλλα ενεργητικά συστήματα, καθώς το κόστος ενός UAV παρόμοιο με αυτά των Χούθι κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρήση πυραυλικών συστημάτων για την εξουδετέρωσή τους μπορεί να ξεκινά από 100.000 και να φτάνει μέχρι 5.000.000 ευρώ.

Αντίθετα, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» καταναλώνει μόνο ηλεκτρική ενέργεια και όχι πυρομαχικά. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να λειτουργεί αδιάλειπτα και χωρίς περιορισμούς. Παρέχει άμεση προειδοποίηση για την εισερχόμενη απειλή, επιτρέποντας στους χειριστές να αντιδράσουν σε πραγματικό χρόνο. Η δυνατότητα να εντοπίζει και να απομονώνει τις απειλές πριν αυτές καταστούν επικίνδυνες προσφέρει στην άμυνα έγκαιρη αντίδραση και ακριβή στρατηγική διαχείριση της κατάστασης.

Διαθέτει ανοιχτή αρχιτεκτονική, παρέχοντας ευρύτατο φάσμα αναβαθμίσεων, όπως θερμικές κάμερες ή άλλες τεχνολογίες ανίχνευσης. Αυτή η δυνατότητα επέκτασης προσφέρει αδιάκοπη αναβάθμιση και προσαρμογή στις νέες μορφές απειλών και τις τεχνολογικές εξελίξεις, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα παραμένει πάντα στην αιχμή της καινοτομίας.

Πλεονέκτημα του συστήματος αποτελεί η ευελιξία στη χρήση του καθώς μπορεί να λειτουργεί είτε σε σταθερό φορέα είτε σε κινητές πλατφόρμες, όπως πλοία και οχήματα, με αποτέλεσμα το σύστημα να καθίσταται πολυδιάστατο, ευέλικτο και προσαρμόσιμο σε όλες τις συνθήκες του πεδίου μάχης. Ουσιαστικά, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» προσφέρει στρατηγική υπεροχή και επιχειρησιακή αποδοτικότητα με ελάχιστο κόστος.

Του Κώστα Σαρικά

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξοπλιστικά: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός

Την Τρίτη 18 Μαρτίου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να προχωρήσει σε εξειδικεύσεις αναφορικά με την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τις ανάγκες που πρόκειται να

Όταν η Εκκλησία έγινε σκληρός και άδικος τιμωρός κάποιος ανέλαβε δράση – Η Δικαιοσύνη άργησε δυο χρόνια, αλλά ήρθε…

Όταν η Εκκλησία γίνεται σκληρός και άδικος τιμωρός, κάποιος αναλαμβάνει δράση. Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ πέρασε στις σελίδες της Ιστορίας ως Βολταίρος· ήταν γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, την αμφισβήτησή του προς την Καθολική Εκκλησία, την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας

GOKBERK: Πρώτες δοκιμές για το αντι-drone σύστημα λέιζερ της Τουρκίας και ο ρόλος του στον «Steel Dome»

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSAN ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή του κινητού συστήματος αεράμυνας με λέιζερ GOKBERK, το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχεία του αντιαεροπορικού «Ατσάλινου Θόλου» (Steel Dome – Çelik Kubbe) της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το GOKBERK

USV και υποθαλάσσιοι αισθητήρες για τον έλεγχο του Αιγαίου – Ενεργοποίηση του ΕΛΚΑΚ σύμφωνα με τις ανάγκες του ΠΝ

* Του Κώστα Σαρικά Η προκήρυξη του ΕΛΚΑΚ για τα Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας USV (Unmanned Surface Vehicles) αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα μιας σειράς κινήσεων που σχεδιάζονται σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για την επιτήρηση και τον έλεγχο τόσο του Αιγαίου,

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο