Μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω λιμανιού Αλεξανδρούπολης για ΝΑΤΟϊκή άσκηση – μαμούθ

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ξεκίνησε χθες Τετάρτη με τη συμμετοχή 9 συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτές θα κινηθούν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με αεροπορικές, ναυτικές, χερσαίες και αμφίβιες ειδικές επιχειρήσεις, ενώ η κεντρική επίβλεψη θα γίνεται από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολι της Ιταλίας.

Η άσκηση με την ονομασία «Steadfast Dart 25», εκτός από το μέγεθός της και τη διάρκειά της (σχεδόν έναν μήνα), κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επειδή είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμή της Συμμαχικής Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και, συγκεκριμένα, της ταχύτητας και αποτελεσματικότητας της ανάπτυξής της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πλην των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν, η Ελλάδα θα είναι η βάση για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η Βουλγαρία η βάση των ειδικών επιχειρήσεων και μέρους των αεροπορικών, ενώ στη Ρουμανία θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων ασκήσεων.

Ενα λιμάνι – κλειδί

Ως προς τον σκοπό της νατοϊκής άσκησης, η απάντηση του ΝΑΤΟ είναι ότι πρέπει να δοκιμαστεί στο πεδίο, σε μεγάλη κινητοποίηση, το επιχειρησιακό μοντέλο της συμμαχικής δύναμης ταχείας ανταπόκρισης η οποία θεμελιώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Η επιλογή να γίνει μια τόσο μεγάλου μεγέθους άσκηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μαρτυρά ότι πρόκειται για σχεδιασμό που αφορά, έμμεσα, την ανησυχία του ΝΑΤΟ για τη δραστηριότητα της Μόσχας και των δορυφόρων της στο ανατολικό μέτωπο. Εξού και η επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως σημείου απόβασης των νατοϊκών δυνάμεων αφού από Αμερικανούς και ΝΑΤΟ αποδίδεται μεγάλη σημασία στο ελληνικό λιμάνι.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις