Μετανάστευση: Είναι λύση η σφράγιση των συνόρων της ΕΕ;

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα κράτη μέλη της ΕΕ σφραγίζουν τα εξωτερικά τους σύνορα, κλιμακώνουν τις απελάσεις και εμποδίζουν τη μετανάστευση.  Πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα μέτρα; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: “Λιμενικά Νέα”
Ein Abschiebeflug bringt abgelehnte Asylbewerber nach Kabul

Για τους λόγους αυτούς, κάποια κράτη μέλη ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρούν να θεσπίσουν αυστηρότερη νομοθεσία, κανονισμούς και διαδικασίες χορήγησης ασύλου για να αποθαρρύνουν ή να αποτρέψουν την είσοδο προσώπων στις επικράτειές τους.

Οι δημοτικές αρχές της Γερμανίας δηλώνουν ότι  η στέγαση και η ενσωμάτωση νεοαφικνούμενων προσώπων είναι τεράστιο εγχείρημα. Περίπου το 25% των αιτήσεων ασύλου της ΕΕ υποβάλλονται στη Γερμανία, παρότι δεν είναι η πρώτη χώρα εισόδου των μεταναστών, γεωγραφικά.  Βάσει του ενωσιακού δικαίου, δεν είναι η Γερμανία υπεύθυνη για την επεξεργασία αυτών των αιτήσεων.  Προς τούτο, οι Κυβερνήσεις των ομόσπονδων Γερμανικών κρατιδίων αλλά και η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες απέλασης και κράτησης μεταναστών που υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη Γερμανική επικράτεια.  Η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών κα. Nancy Faeser ωστόσο, αρνήθηκε να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους κατά μήκος των Γερμανοπολωνικών συνόρων για την αποθάρρυνση διέλευσής τους.  Στο μεταξύ, τυχαίοι συνοριακοί έλεγχοι στα Γερμανοαυστριακά σύνορα διεξάγονται εδώ και χρόνια, αφού αυτά βρίσκονται στην απόληξη της Βαλκανικής μεταναστευτικής διαδρομής.

Εξωτερίκευση επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου

Άλλα κράτη όπως η Γαλλία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρούν την αποτροπή της μετανάστευσης με αυστηρότερα μέτρα.  Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, απειλεί ότι θα επεξεργάζεται τα υποβαλλόμενα αιτήματα ασύλου στη Ρουάντα ή ότι θα φιλοξενεί σε πλοία τους μετανάστες.

Παρόλο που η Δανία απέτυχε να λειτουργήσει κέντρο ασύλου στη Ρουάντα, η κυβέρνησή της αυστηροποίησε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου τα τελευταία χρόνια.  Επίσης, η Δανία διατήρησε επί σειρά ετών τους διαβατηριακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία.  Μόλις 180 άτομα μηνιαία αιτούνται άσυλο στη Δανία.  Αριθμός πολύ μικρός συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο της Αυστρίας, που είχε 4.000 έως 11.000 αιτήματα μηνιαία το 2022.

The Greek-Turkish border along the Evros river has been sealed off for years | Photo: Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office/AP/picture alliance
The Greek-Turkish border along the Evros river has been sealed off for years | Photo: Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office/AP/picture alliance

Συνήθως, οι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ μέσω Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας, Κύπρου, Κροατίας και, τελευταία, μέσω Πολωνίας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.  Αυτές οι χώρες επιχειρούν να αυξάνουν τη δυσκολία εισόδου μεταναστών στις επικράτειές τους.  Μερικοί τομείς εξωτερικών συνόρων, όπως τα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου, θεωρούνται κατ’ ουσία σφραγισμένα.  Απομένουν οι επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές για είσοδο στην ΕΕ, ή η αεροπορική διαδρομή με γνήσια ή πλαστή προξενική θεώρηση (visa).

Η σφράγιση των συνόρων της ΕΕ αναφέρεται ως “προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ,” και υποστηρίζεται από τους Υπουργούς της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, η Ιταλία επιχειρεί να θέτει εμπόδια στην αποβίβαση διασωθέντων από ιδιωτικά διασωστικά σκάφη σε λιμάνια της επικράτειάς της.  Κι αυτό, στην προσπάθεια να αποτρέψει τη μετανάστευση.  Όμως, η Ιταλία ακόμη αγωνίζεται να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από τις ακτές της.  Γι’ αυτό That η Ιταλική κυβέρνηση θέλει η Τυνησία να αποτρέπει την επιβίβαση μεταναστών σε σκάφη και την αναχώρησή τους με προορισμό την ΕΕ.  Μάλιστα, η Ιταλία προτίθεται να χρηματοδοτεί τη διακράτηση μεταναστών στην Τυνησία, ενώ η σχετική συμφωνία τελεί υπό διαπραγμάτευση.  Ο αριθμός των προσώπων που αποπειράθηκαν να φτάσουν στην Ιταλία από την Τυνησίας ήταν φέτος δεκαπλάσιος.

Οι Έλληνες, οι Κροάτες και οι Πολωνοί συνοριοφύλακες καταφεύγουν σε επαναπροωθήσεις για την απομάκρυνση νεοαφικνούμενων μεταναστών, όπως αναφέρουν διάφορα μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Μετανάστες που εισήλθαν παράνομα ισχυρίζονται ότι απομακρύνονται χωρίς διαδικασίες, ενώ οι Αρχές αρνούνται τις επαναπροωθήσεις, καθώς απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Time and time again, migrants are shipwrecked and drown in the Mediterranean trying to reach the EU | Photo: MINDS Global Spotlight/Italian Navy/picture alliance
Time and time again, migrants are shipwrecked and drown in the Mediterranean trying to reach the EU | Photo: MINDS Global Spotlight/Italian Navy/picture alliance

Οι επαναπροωθήσεις της Ουγγαρίας

H Ουγγαρία, της οποίας η κυβέρνηση δεν ανέχεται τη μετανάστευση, δεν αποκρύπτει ότι κάνει επαναπροωθήσεις.  Μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα χωρίς έγγραφα απελαύνονται χωρίς δίκη.  Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με “έκτακτο νόμο” από το 2015, παρότι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια έκριναν την πρακτική αυτή παράνομη.  Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αψηφά τις δικαστικές αποφάσεις, θεωρώντας την πολιτκή των επαναπροωθήσεων επιτυχημένη.  Πέρυσι, μόλις 44 άτομα υπέβαλαν αίτημα ασύλου στη χώρα, γεγονός που οφείλεται στην υποχρέωση υποβολής αιτήματος ασύλου μόνον στις πρεσβείες της Ουγγαρίας.

Papst Franziskus besucht Budapest

Σύμφωνα με το European Council on Refugees and Exiles (ECRE), περίπου 150.000 άτομα επεστράφησαν από την Ουγγαρία στη Σερβία, μέσω του συνοριακού φράχτη, άνευ ετέρας…Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ισχυρίζεται ότι η αποτρεπτική πολιτική της είναι αποτελεσματική.  Γι’ αυτό δεν θεωρεί σκόπιμο να προσχωρήσει στο νέο ενωσιακό νόμο για το άσυλο, που επιβάλει κανόνες διανομής μεταναστών στα κράτη μέλη ΕΕ, ή που χρηματοδοτεί όσα κράτη μέλη τους δέχονται.

Η Πολωνία θέλει να βάλει τέλος στη μετανάστευση, σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες

Ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Πολωνία φέτος τον Οκτώβριο, η μετανάστευση είναι ένα βασικό ζήτημα στις πολιτικές συζητήσεις.  Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα PiS θέλει να αποτρέψει τη μετανάστευση για να “προστατεύσει” την Πολωνία— παρά το ότι ένας μικρός αριθμός μεταναστών υπέβαλε αιτήματα ασύλου στη χώρα.  Μόλις 2.785 αιτήματα υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο 2023, σύμφωνα με τη Eurostat.  Αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τα 38 εκατομμύρια πληθυσμού της Πολωνίας.

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki is keen to keep migrants out of Poland | Photo: Kacper Pempel/REUTERS
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki is keen to keep migrants out of Poland | Photo: Kacper Pempel/REUTERS

Παρά ταύτα, ο Πολωνός Πρωθυπουργός κ. Mateusz Morawiecki είναι αντίθετος με την προσπάθεια της ΕΕ να αναμορφώσει την ενωσιακή νομοθεσία για το άσυλο.  Προς το παρόν, η Πολωνία κατασκευάζει φράχτη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της με τη Λευκορωσία, ενώ ο κ. Morawiecki επιθυμεί να διεξάγει δημοψήφισμα ώστε να εμποδίσει τη μετανάστευση σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία.  Στην Πολωνία, οι μετανάστες θεωρούνται πρωταρχικά ως “πολιτικό όπλο”, που απεστάλη εσκεμμένα από τη Ρωσία στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Οι μεταναστευτικές ποσοστώσεις της ΕΕ;

Ο κ. Thorsten Frei, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας πρότεινε νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι την κατάργηση του ενωσιακά κατοχυρωμένου ατομικού δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου και την θέσπιση μεταναστευτικής ποσόστωσης.  Επέκρινε το ισχύον σύστημα ως άδικο, με το επιχείρημα ότι μόνον εύποροι και ρωμαλέοι νεαροί έχουν τις προϋποθέσεις να ξεπεράσουν τους κινδύνους που ενέχει η μετανάστευση στην ΕΕ.  Ο κ. Frei ανέφερε ότι ασθενή και ηλικιωμένα άτομα, γυναίκες και παιδιά έχουν πολύ περιορισμένες πιθανότητες να διασχίσουν την έρημο Σαχάρα, είτε να επιβιβασθούν σε σκάφη με κατεύθυνση την ΕΕ.

Οργανώσεις προσφύγων υπογραμμίζουν ότι η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που κάνει πολύ δύσκολη την είσοδο στα κράτη μέλη της, καθώς τα αιτήματα ασύλου πρέπει να υποβάλλονται σε έδαφος της ΕΕ.  Με αυτό το δεδομένο, όσοι καταφέρνουν να εισέλθουν στην ΕΕ συνήθως παραμένουν σ’ αυτήν, παρότι απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους.  Σπάνια οι μετανάστες απελαύνονται στις χώρες προέλευσης.  Πάνω από το 90% των Σύριων και των Αφγανών προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ λαμβάνουν καθεστώς προστασίας.  Για πολλές άλλες χώρες προέλευσης, όπως το Πακιστάν ή η Τουρκία, η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη.  Σ’ αυτές, το ποσοστό απόρριψης αιτημάτων υπερβαίνει το 75%.  Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις η απόρριψη δεν συνεπάγεται την απέλαση των αιτούντων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο