Μια είδηση στο «ψιθυριστό»…

Γράφει ο Δημήτρης Καπράνος, Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Shipping International

ΓΕΜΑΤΗ η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Ναυτιλιακής Λέσχης (Πειραιά).  Κι όπως θα έλεγε πρόεδρός της…«sold out».  Διά να είμεθα ειλικρινείς, έλειπαν τα «μεγάλα ονόματα».  Είχαν, όμως, στείλει εκπροσώπους.  Δεν είναι πλέον «όπως παλιά» τα πράγματα, που κάθε παρουσία υπουργού Ναυτιλίας στη Λέσχη έφερνε τα «βαριά χαρτιά» του χώρου.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

ΚΑΤΑ κάποιον τρόπο, η προχθεσινή (18/1) παρουσία του υπουργού Γ. Πλακιωτάκη στο κτίριο της Ακτής Μιαούλη είχε -αναγκαστικά- τον χαρακτήρα απολογισμού, καθώς καταγόμενος από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κρήτης (κατά δήλωσή του) πλησιάζει να γίνει ο μακροβιότερος υπουργός Ναυτιλίας (κοντεύει τα τέσσερα χρόνια).  Και είχε πολλά να πει, πράγματα που έγιναν, σχεδόν αθόρυβα, τα τελευταία χρόνια στην Ακτή Βασιλειάδη, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει σημαντικά.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που στέκονται

ΕΜΦΑΝΕΣ πλέον το ότι το υπουργείο έχει αναβαθμιστεί σε επιτελικό φορέα, με κύριο βραχίονα το Λιμενικό Σώμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει άλματα προόδου και έχει αναλάβει τεράστιες ευθύνες, φυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα, δικά μας και της Ευρώπης!  Το «μεταναστευτικό» άλλαξε τον σχεδόν «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα του υπουργείου και του προσέδωσε ένα περισσότερο «στρατιωτικό» χρώμα.

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ το «Λιμενικό» να αποτελεί τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, με αξιωματικούς «τεχνοκράτες», με αρχηγούς οι οποίοι «έπαιζαν στα δάχτυλα» τα θέματα της ποντοπόρου ναυτιλίας.  Όχι ότι και σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά οι «στρατιωτικές» υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του ΛΣ έχουν τόσο διευρυνθεί που ο τίτλος «Ελληνική Ακτοφυλακή» τείνει να υπερκαλύψει εκείνο το «Λιμενικό Σώμα».

ΜΕΧΡΙ πριν από λίγα χρόνια, οι λιμενικοί άκουγαν περίεργα τους ξένους επισκέπτες να τους αποκαλούν «Greek Coast Guard», καθώς πίστευαν ότι αποτελούν ένα ξεχωριστό στρατιωτικό – τεχνοκρατικό σώμα.  Σήμερα οι δραστηριότητες και ο ρόλος του Σώματος έχουν αλλάξει.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "EXIT ΕΞΟΔΟΣ AATA"

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, λοιπόν, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, τους γενικούς γραμματείς και τον αρχηγό του ΛΣ. είχε πολλά να πει.  Και, λόγω χρόνου, άφησε εκτός αναφοράς κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως στον τομέα του γιότινγκ, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο λειτουργικό, παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες.

ΑΛΛΑ έδωσε και μια «είδηση», την οποία, όμως, την είπε «ψιθυριστά».  Αναφερόμενος στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, δήλωσε ότι «είναι έτοιμος ένας νόμος-πλαίσιο, με τον οποίο θα ανοίξει δρόμος και για την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που κάθονται και κουστούμι

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πιο έξυπνοι κάποιοι άλλοι από εμάς.  Δεν είναι σωστό να πηγαίνουν τα Ελληνόπουλα να σπουδάζουν τη ναυτιλία στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες» είπε και χειροκροτήθηκε.

ΜΑΚΑΡΙ να είναι έτσι τα πράγματα.  Μακάρι να «βάλαμε μυαλό» και να τρέξουμε να φέρουμε τους νέους και πάλι στο ναυτικό επάγγελμα.  Μακάρι να γεμίσει πάλι ο Πειραιάς νεολαία που θα έχει πρόσβαση στη ναυτική εκπαίδευση, την οποία ακρωτήριασε το κοντόφθαλμο ελληνικό κράτος, θεσπίζοντας έναν ασφυκτικό κρατισμό, κλείνοντας τον «Αρχιμήδη», τον «Προμηθέα», τον «Πυθαγόρα», τον «Αναξαγόρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 του Συντάγματος, στον τομέα των ναυτικών σπουδών, δεν είναι εμπόδιο.  Το ξέρουμε όλοι.  Καιρός για έργα, κύριοι.  Όχι άλλα λόγια και σχέδια στα κλειδωμένα συρτάρια…

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που στέκονται και κουστούμι

ΠΗΓΗ:  Ναυτεμπορική (έντυπη έκδοση)

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο