Μια είδηση στο «ψιθυριστό»…

Γράφει ο Δημήτρης Καπράνος, Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Shipping International

ΓΕΜΑΤΗ η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Ναυτιλιακής Λέσχης (Πειραιά).  Κι όπως θα έλεγε πρόεδρός της…«sold out».  Διά να είμεθα ειλικρινείς, έλειπαν τα «μεγάλα ονόματα».  Είχαν, όμως, στείλει εκπροσώπους.  Δεν είναι πλέον «όπως παλιά» τα πράγματα, που κάθε παρουσία υπουργού Ναυτιλίας στη Λέσχη έφερνε τα «βαριά χαρτιά» του χώρου.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

ΚΑΤΑ κάποιον τρόπο, η προχθεσινή (18/1) παρουσία του υπουργού Γ. Πλακιωτάκη στο κτίριο της Ακτής Μιαούλη είχε -αναγκαστικά- τον χαρακτήρα απολογισμού, καθώς καταγόμενος από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κρήτης (κατά δήλωσή του) πλησιάζει να γίνει ο μακροβιότερος υπουργός Ναυτιλίας (κοντεύει τα τέσσερα χρόνια).  Και είχε πολλά να πει, πράγματα που έγιναν, σχεδόν αθόρυβα, τα τελευταία χρόνια στην Ακτή Βασιλειάδη, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει σημαντικά.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που στέκονται

ΕΜΦΑΝΕΣ πλέον το ότι το υπουργείο έχει αναβαθμιστεί σε επιτελικό φορέα, με κύριο βραχίονα το Λιμενικό Σώμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει άλματα προόδου και έχει αναλάβει τεράστιες ευθύνες, φυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα, δικά μας και της Ευρώπης!  Το «μεταναστευτικό» άλλαξε τον σχεδόν «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα του υπουργείου και του προσέδωσε ένα περισσότερο «στρατιωτικό» χρώμα.

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ το «Λιμενικό» να αποτελεί τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, με αξιωματικούς «τεχνοκράτες», με αρχηγούς οι οποίοι «έπαιζαν στα δάχτυλα» τα θέματα της ποντοπόρου ναυτιλίας.  Όχι ότι και σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά οι «στρατιωτικές» υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του ΛΣ έχουν τόσο διευρυνθεί που ο τίτλος «Ελληνική Ακτοφυλακή» τείνει να υπερκαλύψει εκείνο το «Λιμενικό Σώμα».

ΜΕΧΡΙ πριν από λίγα χρόνια, οι λιμενικοί άκουγαν περίεργα τους ξένους επισκέπτες να τους αποκαλούν «Greek Coast Guard», καθώς πίστευαν ότι αποτελούν ένα ξεχωριστό στρατιωτικό – τεχνοκρατικό σώμα.  Σήμερα οι δραστηριότητες και ο ρόλος του Σώματος έχουν αλλάξει.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "EXIT ΕΞΟΔΟΣ AATA"

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, λοιπόν, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, τους γενικούς γραμματείς και τον αρχηγό του ΛΣ. είχε πολλά να πει.  Και, λόγω χρόνου, άφησε εκτός αναφοράς κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως στον τομέα του γιότινγκ, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο λειτουργικό, παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες.

ΑΛΛΑ έδωσε και μια «είδηση», την οποία, όμως, την είπε «ψιθυριστά».  Αναφερόμενος στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, δήλωσε ότι «είναι έτοιμος ένας νόμος-πλαίσιο, με τον οποίο θα ανοίξει δρόμος και για την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που κάθονται και κουστούμι

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πιο έξυπνοι κάποιοι άλλοι από εμάς.  Δεν είναι σωστό να πηγαίνουν τα Ελληνόπουλα να σπουδάζουν τη ναυτιλία στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες» είπε και χειροκροτήθηκε.

ΜΑΚΑΡΙ να είναι έτσι τα πράγματα.  Μακάρι να «βάλαμε μυαλό» και να τρέξουμε να φέρουμε τους νέους και πάλι στο ναυτικό επάγγελμα.  Μακάρι να γεμίσει πάλι ο Πειραιάς νεολαία που θα έχει πρόσβαση στη ναυτική εκπαίδευση, την οποία ακρωτήριασε το κοντόφθαλμο ελληνικό κράτος, θεσπίζοντας έναν ασφυκτικό κρατισμό, κλείνοντας τον «Αρχιμήδη», τον «Προμηθέα», τον «Πυθαγόρα», τον «Αναξαγόρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 του Συντάγματος, στον τομέα των ναυτικών σπουδών, δεν είναι εμπόδιο.  Το ξέρουμε όλοι.  Καιρός για έργα, κύριοι.  Όχι άλλα λόγια και σχέδια στα κλειδωμένα συρτάρια…

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που στέκονται και κουστούμι

ΠΗΓΗ:  Ναυτεμπορική (έντυπη έκδοση)

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων

Μετά την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. συμμετείχε στην ανωτέρω Επιτροπή, κατά την ακρόαση φορέων και προσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων της Βουλής των

Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας: Προμήθεια ενός σκάφους στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, προχωρά στην προμήθεια ενός σκάφους με ενισχυμένο πλαστικό, τύπου IOLAOS 410 JHONPOL, ολικού μήκους 4,10 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη κονσόλα. Το σκάφος θα παραχωρηθεί άμεσα στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας, για την υποστήριξη του έργου του

Ζεστή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα στην πίτα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά

Σε ιδιαίτερο κλίμα λόγω της θυσίας των δύο ηρωικών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας στον βωμό του καθήκοντος και της πατρίδας, έγινε χθες η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Ήταν μια πραγματικά πολύ ζέστη,

Μπορεί να είμαστε αλλεργικοί… στον Ήλιο – Ένας γιατρός εξηγεί τους κινδύνους

Χωρίς τον Ήλιο, η ζωή στη Γη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ένα αστέρι που ζέσταινε τον μικρό βραχώδη πλανήτη μας, βοήθησε στη δημιουργία συνθηκών που σήμαιναν ότι η ζωή θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε αυτή τη μικρή γωνιά του σύμπαντος.