Committee: Μόνο 12% των ελληνόκτητων πλοίων έχουν ελληνική σημαία

Οι Έλληνες εφοπλιστές που κατέχουν και διαχειρίζονται ποντοπόρα πλοία έχουν νηολογήσει στο εθνικό νηολόγιο μόνο το ένα από τα δέκα ποντοπόρα πλοία τους, δεδομένου ότι μόνο το 12,1% των ελληνόκτητων ποντοπόρων πλοίων ταξιδεύει με ελληνική σημαία!

Αυτό προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Committee) του Λονδίνου.

Άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την αποφυγή από τους Έλληνες εφοπλιστές της ελληνικής σημαίας είναι ότι στο δωδεκάμηνο της έρευνας (Μάρτιος 2022 – Μάρτιος 2023) υπέστειλαν την ελληνική σημαία 74 πλοία!

Το αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι μειώθηκαν και τα ελληνόκτητα πλοία και από την Μάλτα, όπου διαγράφηκαν 99 πλοία. Όμως, η σημαία Μάλτας είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη της Ευρώπης με δεύτερη την ελληνική σημαία.

Ωστόσο, οι Έλληνες εφοπλιστές αύξησαν τα πλοία τους στο νηολόγιο της Λιβερίας κατά 66 πλοία, στον Παναμά κατά 23 πλοία και στην Κύπρο κατά 66 πλοία.

Η κινητικότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα η σημαία Λιβερίας να έχει το 26,3% των ελληνόκτητων πλοίων, η σημαία των Marshall Islands το 25,8% η σημαία του Παναμά το 8%, η σημαία Μάλτας το 13,6% και η σημαία Κύπρου το 5,2%.

Με άλλα λόγια, οι σημαίες της Λιβερίας και των Marshall Island έχουν το 52,1% των ελληνόκτητων πλοίων.

Με βάση την ετήσια έρευνα του Committee, το ελληνικό νηολόγιο αποτελείται από 496 πλοία χωρητικότητας 52,8 εκατ. dwt, καταγράφοντας μείωση σε σύγκριση με το 2022, οπότε και απαρτιζόταν από 570 πλοία χωρητικότητας 59,6 εκατ. dwt.

Επίσης σήμερα, στο orderbook υπάρχουν 199 πλοία Ελλήνων. Τα 63 είναι υγραεριοφόρα, τα 47 πετρελαιοφόρα, τα τρία πετροχημικά δεξαμενόπλοια ή μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου, τα 30 bulk carriers, τα 53 containerships και τα τρία cargo vessels.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου 2023 του Greek Shipping Co-operation Committee, ο ελληνόκτητος στόλος απαρτίζεται από 4.110 πλοία, καθένα, συνολικής χωρητικότητας 349.217.144 dwt (204.347.362 gt). Σημειώνεται ότι καθένα από τα πλοία αυτά διαθέτουν χωρητικότητα άνω των 1.000 gt.

Σε ετήσια βάση, έχει καταγραφεί μείωση του στόλου της τάξεως του 0,7% σε αριθμό πλοίων (30 πλοία) και 1,7% σε όρους χωρητικότητας (6.125.550 dwt).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δεδομένα του 2023, τα οποία προέρχονται από την S&P Intelligence Market, δεν συμπεριλαμβάνονται 199 ελληνόκτητα πλοία χωρητικότητας 15.423.866 dwt, τα οποία βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

Τα περισσότερα πλοία που απαρτίζουν τον ελληνόκτητο στόλο είναι bulk carriers και δεξαμενόπλοια. Συγκεκριμένα, 2.002 πλοία είναι bulk carriers, ενώ 746 είναι πετρελαιοφόρα και 513 μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου ή πετροχημικών. Επιπλέον, 346 είναι containerships, 215 είναι υγραεριοφόρα, 183 είναι μεταφοράς εμπορευμάτων, 55 είναι άλλου τύπου και 50 είναι επιβατηγά.

Σε σύγκριση με το 2022, ο στόλος των bulk carriers έχει αυξηθεί κατά 87 πλοία (6,1 εκατ. dwt), ο στόλος των πετρελαιοφόρων έχει μειωθεί κατά 49 πλοία (8 εκατ. dwt), ενώ εκείνος της μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου ή πετροχημικών έχει αυξηθεί κατά 16 πλοία (165.470 dwt).

Επισημαίνεται ότι ο στόλος υγραεριοφόρων έχει καταγράψει πτώση 56 πλοίων χωρητικότητας 3,1 εκατ. dwt, ενώ εκείνος των containerships πτώση 29 πλοίων, χωρητικότητας 1,8 εκατ. dwt.

Τα ελληνόκτητα πλοία αντιστοιχούν στο 24,4% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων, στο 15,8% του παγκόσμιου στόλου bulk carriers και στο 10,5% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, ο ελληνόκτητος στόλος αντιστοιχεί στο 6,7% του στόλου σε αριθμό πλοίων, αλλά στο 15,3% σε όρους χωρητικότητας, αντανακλώντας την ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στις βασικές αγορές της ναυτιλίας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση – «ματ» του Λιμενικού μετά τη σύγκρουση πλοίων στη Χίο – Πώς εκτονώθηκε η κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου. Μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, που ήταν κενά φορτίου, στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές

H οικογένεια Δράγνη και η «αυτοκρατορία» με τα yachts

H KYPIAPXIA THΣ GOLDEN YACHTS ΣTHN AΓOPA YΠEPΠO   ΛYTEΛΩN ΣKAΦΩN H ναυπηγική μονάδα στο Πέραμα και το περίφημο Project X. Tα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού Eπιλέγοντας ως μέσον για να κάνουν τις διακοπές τους υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και mega yachts απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες και αφήνονται

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη αστυνομικός για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -2- πλαστά διαβατήρια, -2- κάρτες επιβίβασης και -3- κινητά τηλέφωνα Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη χθες, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι διευκόλυνε την

Πάμπτωχη στα 97 της “έφυγε” η γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι η μητέρα του Πούτιν

Η Βέρα Πούτινα επί δεκαετίες ισχυριζόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν γιος της, και γεννήθηκε από «παράνομη» σχέση που η ίδια είχε συνάψει με παντρεμένο άνδρα. Επί δεκαετίες η ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθούσε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι

Μετάβαση στο περιεχόμενο