Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής (χάρτης)

Ο νέος χάρτης των παραλιών στην Ελλάδα που εντοπίζονται οι μωβ μέδουσες. Τι πρέπει να κάνουν οι λουόμενοι σε περίπτωση τσιμπήματος.

Παραμένουν στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες, η πληθυσμιακή έξαρση των οποίων στο Αιγαίο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, άρχισε τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα.

Σύμφωνα με τον χάρτη του iNaturalist, “καθαρά” από μέδουσες φάινονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος, αλλά και ο Κορινθιακός, ενώ οι παραλίες του Αργοσαρωνικού αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από εκεί επεκτείνονται στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Ο χάρτης με όλες τις περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες

Μωβ μεδουσες - χάρτης

 Συμβουλές σε περίπτωση τσιμπήματος μωβ μέδουσας 

Το τσίμπημα από μωβ μέδουσα είναι επώδυνο και προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Γι’ αυτό και στο συνολικό πρήξιμο από την έκρηξη της ισταμίνης χορηγούμε αντισταμινικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την φλεγμονή με την τοποθέτηση παγωμένου νερού ή παγοκύστης ή πάγου. Να πέσει η φλεγμονή και στη συνέχεια να καθαρίσουμε όσο μπορούμε με πιο ελαφρύ τρόπο. Να φύγουν τα υπολείμματα από τα ακόντια – τα οποία έτσι και αλλιώς δεν τα βλέπουμε – κάνοντας έναν τοπικό καθαρισμό, μια τοπική πλύση και στη συνέχεια να βάλουμε κάτι που να εξουδετερώσει το οξύ και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μαγειρική σόδα. Δυο σταγόνες μαγειρικής σόδας σε μια κουταλιά είναι αρκετές για να γίνει κάτι σαν κρέμα και αυτήν την κρέμα την βάζουμε επάνω στο σημείο.

Παράλληλα, συνιστάται και η χρήση αντισταμινικών. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν πιο έντονα συμπτώματα (ναυτίες, πονοκέφαλοι, εμετοί κ.α.) θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργασία αποστράτων: Οι απόψεις ΕΑΑΛΣ αναρτήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση

Στο άρθρο 114 με τίτλο «Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016» επικεντρώθηκε ο σχολιασμός του ΔΣ της ΕΑΑΛΣ, που περιλαμβάνεται στην παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύεται για την πληρότητα της

Υπόθεση Καργιώτη: Ταυτοποιούν τα πρόσωπα που μιλούσαν στον ασύρματο

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Νέο κύκλο ερευνών στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη, που βρήκε φρικτό θάνατο όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον έσπρωξαν και τον έριξαν στη θάλασσα, σηματοδοτεί το υπόμνημα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη

Κίσινγκερ: «Μακαριότατε, παραείστε μεγάλος για το νησί σας» – Οι χειρισμοί στο Κυπριακό

Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν σύμβολο νίκης για τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους και αναξιόπιστος για τους Ελληνοκύπριους. Ηταν μισητός στην Κύπρο ο Χένρι Κίσινγκερ, όχι μόνο επειδή ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν εμπόδισε, ενώ μπορούσε, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974,

Ένοπλες Δυνάμεις: Η εξομολόγηση μιας 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα

Για την απόφασή της να γίνει στρατιωτικός και να υπηρετήσει στους καταδρομείς, τους στόχους της αλλά και τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει στην καριέρα της στις Ένοπλες Δυνάμεις μίλησε στον Σταύρο Θεοδωράκη μια 27χρονη υπολογαχός, η οποία είναι αλεξιπτωτίστρια-καταδρομέας. Όπως είπε μάλιστα, «θεωρητικά μπορεί

Μετάβαση στο περιεχόμενο