Ν. Σαντορινιός για τις αυξημένες τιμές των εισιτηρίων στα πλοία…

Στο Ραδιοφωνικό σταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο έδωσε σήμερα συνέντευξη ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αρμόδιος Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών ναύλων και την αδράνεια της Κυβέρνησης.

Για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση των ακτοπλοικών εισιτηρίων και του μεταφορικού κόστους των προϊόντων στα νησιά. Μιλάμε για αυξήσεις της τάξεως του 35%-40% και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν έως και το 60%».

«Η κατάσταση αυτή απομακρύνει κατά πολύ την δυνατότητα του μέσου Έλληνα να επισκεφθεί τα νησιά μας, φέτος το καλοκαίρι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας, με ένα αυτοκίνητο, η οποία για να μετακινηθεί και μόνο σε κάποιο νησί χρειάζεται τουλάχιστον 1.200€. Τα κόστη είναι πολύ μεγάλα, ώστε ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό να μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Απαθής η Κυβέρνηση μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις

«Αυτή η στιγμή έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ασφυξίας τόσο στους νησιώτες και στις νησιωτικές επιχειρήσεις, όσο και στις ίδιες τις ακτοπλοικές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον τριπλασιασμό του κόστους των καυσίμων».

«Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η Κυβέρνηση έχει σημαντικές και μεγάλες ευθύνες. Οι τιμές που τώρα βλέπουμε είχαν επισημανθεί από καιρό από τους φορείς της ακτοπλοΐας και των νησιών, ενώ σα ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ήδη από τις αρχές του χρόνου, προειδοποιούσαμε για τις αυξήσεις που έρχονται. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση έμεινε απαθής και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τις συζητήσει. Αρκείται σε αόριστες παραινέσεις για μείωση των τιμών, αλλά δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων».

Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, τα εισιτήρια θα μπορούσαν να είναι πιο φθηνά

«Από όλους τους φορείς αλλά και από μας έχουν κατατεθεί ρεαλιστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην συγκράτηση των τιμών των ναύλων. Σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε προτείνει σειρά μέτρων που στοχεύουν είτε στην επιδότηση του κόστους μετακίνησης και μεταφοράς, είτε τη μείωση του ΦΠΑ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στα νησιά, καθώς όσο αυξάνεται το κόστος μεταφοράς, αυξάνονται και τα έξοδά τους».

«Πρέπει άμεσα να λειτουργήσει ουσιαστικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με την έγκαιρη αποπληρωμή των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, καθώς η Κυβέρνηση χρωστάει ήδη το κόστος επιδότησης των εισιτηρίων στους νησιώτες εδώ και 8μήνες. Επίσης, η πρόταση που έχουμε καταθέσει περιλαμβάνει την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο όλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται φορολογικά στη χώρα μας, έτσι ώστε να μπορούν οικονομικότερα να μεταβούν στα νησιά. Επίσης προτείνουμε την μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων, στον κατώτατο συντελεστή, προκειμένου να υπάρξει άμεση μείωση των τιμών. Αυτά τα μέτρα είναι απόλυτα κοστολογημένα και μάλιστα ανά μήνα, όμως η Κυβέρνηση αρνείται να επιδεικτικά να τα εφαρμόσει».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Χρ. Στυλιανίδη

Απογευματινές ώρες χτες 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό

Χανιά: Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσίασε το ημερολόγιο του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γ. Κουρκούτη

Το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων, του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν με τίτλο «Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο

Μετάβαση στο περιεχόμενο