Ν. Σαντορινιός για τις αυξημένες τιμές των εισιτηρίων στα πλοία…

Στο Ραδιοφωνικό σταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο έδωσε σήμερα συνέντευξη ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αρμόδιος Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών ναύλων και την αδράνεια της Κυβέρνησης.

Για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση των ακτοπλοικών εισιτηρίων και του μεταφορικού κόστους των προϊόντων στα νησιά. Μιλάμε για αυξήσεις της τάξεως του 35%-40% και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν έως και το 60%».

«Η κατάσταση αυτή απομακρύνει κατά πολύ την δυνατότητα του μέσου Έλληνα να επισκεφθεί τα νησιά μας, φέτος το καλοκαίρι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας, με ένα αυτοκίνητο, η οποία για να μετακινηθεί και μόνο σε κάποιο νησί χρειάζεται τουλάχιστον 1.200€. Τα κόστη είναι πολύ μεγάλα, ώστε ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό να μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Απαθής η Κυβέρνηση μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις

«Αυτή η στιγμή έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ασφυξίας τόσο στους νησιώτες και στις νησιωτικές επιχειρήσεις, όσο και στις ίδιες τις ακτοπλοικές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον τριπλασιασμό του κόστους των καυσίμων».

«Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η Κυβέρνηση έχει σημαντικές και μεγάλες ευθύνες. Οι τιμές που τώρα βλέπουμε είχαν επισημανθεί από καιρό από τους φορείς της ακτοπλοΐας και των νησιών, ενώ σα ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ήδη από τις αρχές του χρόνου, προειδοποιούσαμε για τις αυξήσεις που έρχονται. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση έμεινε απαθής και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τις συζητήσει. Αρκείται σε αόριστες παραινέσεις για μείωση των τιμών, αλλά δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων».

Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, τα εισιτήρια θα μπορούσαν να είναι πιο φθηνά

«Από όλους τους φορείς αλλά και από μας έχουν κατατεθεί ρεαλιστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην συγκράτηση των τιμών των ναύλων. Σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε προτείνει σειρά μέτρων που στοχεύουν είτε στην επιδότηση του κόστους μετακίνησης και μεταφοράς, είτε τη μείωση του ΦΠΑ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στα νησιά, καθώς όσο αυξάνεται το κόστος μεταφοράς, αυξάνονται και τα έξοδά τους».

«Πρέπει άμεσα να λειτουργήσει ουσιαστικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με την έγκαιρη αποπληρωμή των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, καθώς η Κυβέρνηση χρωστάει ήδη το κόστος επιδότησης των εισιτηρίων στους νησιώτες εδώ και 8μήνες. Επίσης, η πρόταση που έχουμε καταθέσει περιλαμβάνει την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο όλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται φορολογικά στη χώρα μας, έτσι ώστε να μπορούν οικονομικότερα να μεταβούν στα νησιά. Επίσης προτείνουμε την μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων, στον κατώτατο συντελεστή, προκειμένου να υπάρξει άμεση μείωση των τιμών. Αυτά τα μέτρα είναι απόλυτα κοστολογημένα και μάλιστα ανά μήνα, όμως η Κυβέρνηση αρνείται να επιδεικτικά να τα εφαρμόσει».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζάν – Καζάν και στην Έρευνα και Διάσωση;;;

Θα θυμόσαστε, βέβαια, τον Ερντογάν που, συχνά, χρησιμοποιεί τη φράση αυτή εννοώντας ότι στο Αιγαίο δεν θα γίνεται τίποτε χωρίς να πάρει μερίδιο η Τουρκία. Η φράση αυτή μας ήρθε στο μυαλό, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ναυαγίου που έγινε τις

Εφετείο: Που κινούνται οι έρευνες για τον 34χρονο πρώην παίκτη ριάλιτι

Ο άνδρας εκτιμάται ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Σε αίνιγμα για γερούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση με τον πρώην παίχτη ριάλιτι ο οποίος «μπούκαρε» στο Εφετείο με το αυτοκίνητό του και στην κατοχή του βρέθηκαν ναρκωτικά αλλά και το ασύλληπτο ποσό του 1,5

Τραγωδία στην Κάλυμνο: Νεκρός 17χρονος ψαροντουφεκάς

Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Καλύμνου από λουόμενο, για πιθανό συμβάν πνιγμού ατόμου που διενεργούσε υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με χρήση τυφεκίου αλιείας, στη θαλάσσια περιοχή ¨ΘΕΡΜΑ¨ ν. Καλύμνου. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα περιπολικό

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου το καταδρομικό Έλλη τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο στην Τήνο

15 Αυγούστου του 1940 και οι προκλήσεις της φασιστικής Ιταλίας έχουν φθάσει στον ύψιστο βαθμό κλιμάκωσης και θράσους. Η Τήνος ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης, για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Στο κατάστρωμα  του καταδρομικού «Έλλη», ναύτες και αξιωματικοί ντυμένοι με στολές εξόδου.