Ερώτηση για αυξήσεις μισθών στελεχών Ε.Δ και Σ.Α και επαναφορά επιδομάτων εορτών και αδειών

Ερώτηση για τις αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που να καλύπτουν το σημερινό κόστος ζωής και την επαναφορά επιδομάτων εορτών (δώρων) και αδειών κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα κι ανακοινώσεις εκπροσώπων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), καθώς και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), τα τελευταία 10 έτη το εισόδημά τους καταγράφει συνεχώς απώλειες. Μεταξύ άλλων από το 2012 έχουν  καταργηθεί τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Αν σε αυτά συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα καύσιμα κ.α, η αγοραστική δύναμη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει μειωθεί πάνω από το 40%. Μάλιστα οι νέοι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ) αμείβονται με κατά πολύ μικρότερους βασικούς μισθούς.

Θέση του ΚΚΕ παραμένει ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν πρέπει να αποδεχτούν τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές απώλειες που είχαν μέσα από τους λεγόμενους «μνημονιακούς» νόμους που ψήφισαν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση είτε και ως αντιπολίτευση, τα τελευταία 12 χρόνια.

Τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα στελέχη, εξαιτίας και της ακρίβειας που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες του 2021, αλλά και της εκτόξευσης του πληθωρισμού, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού έχει εμπλέξει την χώρα μας και συμμετέχει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς και στις κυρώσεις εναντίον  της Ρωσίας. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι απώλειες αυτές στη μισθοδοσία και στις συντάξεις συμπαρασύρουν και τις εισφορές προς τα Μετοχικά τους Ταμεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις και τα εφάπαξ των απόστρατων, καθώς και τα αποθεματικά των  Ταμείων τους. Την ίδια στιγμή είναι διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει από τα Μετοχικά Ταμεία με νομοθετική ρύθμιση τις ανταποδοτικές  κρατήσεις ύψους 4% και 2% επί των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών- δαπανών.

Η κυβέρνηση ήδη έχει δείξει ένα άλλο πρόσωπο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από αυτό με το οποίο τους προσέγγισε προεκλογικά. Σήμερα τους δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Τους δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν ενδιαφέρεται για τα στελέχη, παρά μόνο για την κερδοφορία εταιριών εξοπλιστικών προγραμμάτων, που το κόστος τους το φορτώνει στον Ελληνικό λαό, που τον καλεί να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για την «υπεράσπισή τους».

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη περιμένουν την αποζημίωση της νυκτερινής τους εργασίας, που ο νόμος προβλέπει. Οι Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι) Εθελοντές Μακράς Θητείας ακόμη περιμένουν τη μισθολογική τους αποκατάσταση. Οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, αν και υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, δεν λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου και δεν δικαιούνται αποζημίωση για την νυκτερινή τους εργασία. Οι υπηρετούντες στα Συντάγματα προκάλυψης δεν λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου, μετά από άρνηση της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί προσχηματικές δικαιολογίες. Κανείς στρατιωτικός δεν αποζημιώνεται για την υπερωριακή του εργασία και την εργασία του τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει γεμίσει τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με ευχαριστίες και ευχολόγια. Η κοροϊδία καλά κρατεί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

1.   Να αποκατασταθεί η καταβολή των επιδομάτων εορτών (δώρων) Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

2.   Να δοθούν αυξήσεις στο βασικό μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που να καλύπτουν το σημερινό κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της υπερωριακής τους εργασίας.

3.   Να αποζημιωθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για:

α.  τη νυκτερινή τους εργασία.

β.  την εργασία τους κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

4. Να αποζημιωθούν οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης  για την εργασία τους σε παραμεθόριες περιοχές.

5. Να αποζημιωθούν για την εργασία τους οι υπηρετούντες στα Συντάγματα προκάλυψης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Βίντεο από την στιγμή που διακινητές πετούν μετανάστες στη θάλασσα – Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις μετανάστες που επέβαιναν σε ταχύπλοο πνίγηκαν όταν διακινητές τους έριξαν στη θάλασσα λίγα μέτρα από παραλία της Κάντιθ, στη νότια Ισπανία. Στο ταχύπλοο επέβαιναν 27 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων 23 διασώθηκαν. Βίντεο που μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν

Παναγιώτης Tσάκος: Eπίτιμος Διδάκτορας του EAΠ – H αναγνώρισή του ως Πρεσβευτής της Eλληνικής Nαυτιλίας και του Eλληνισμού

Σε Eπίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Aνθρωπιστικών Eπιστημών του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Πάτρα αναγορεύτηκε το περασμένο Σάββατο (18 Nοεμβρίου) ο καπετάν Παναγιώτης Tσάκος. O καπετάνιος, ως ιδρυτής του Iδρύματος «Mαρία Tσάκος», στο Mοντεβιδέο της Oυρουγουάης, με κύριο σκοπό

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Μετάβαση στο περιεχόμενο