Ναυπηγεία Ελευσίνας: Έκλεισε η συμφωνία εξυγίανσης

Σε λειτουργία το 2023, ποιες επενδύσεις και υποχρεώσεις αναλαμβάνει η ONEX

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κατατίθεται προς επικύρωση από το αρμόδιο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης των Nαυπηγείων Ελευσίνας. Το σύνολο σχεδόν των πιστωτών έχει δεσμευθεί στη συμφωνία, ενώ ολοκληρώθηκε χθες και η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τους εργαζομένους και αναμένεται πλέον η υπογραφή της από τη βασική πιστώτρια τράπεζα και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της εν λόγω απαίτησης. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα.

Το δικαστήριο εκτιμάται πως θα χρειαστεί από τρεις έως πέντε μήνες για την επικύρωση της συμφωνίας και κατόπιν ξεκινάει τη λειτουργία της η μονάδα, απαλλαγμένη από το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που τη βαραίνουν και οι οποίες συνολικά σήμερα ανέρχονται στα επίπεδα των 450 εκατομμυρίων. Το 50% περίπου εξ αυτών διαγράφεται οριστικά και ένα σημαντικό μέρος του υπολοίπου (142 εκατ.) συνδέεται με την εκτέλεση ή μη αμυντικού έργου. Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στη Βουλή, τα ναυπηγεία έχουν χρέη ύψους 447 εκατ. και η αξία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) είναι 28 εκατ. Στον ΕΦΚΑ υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 80,9 εκατ. Με το σχέδιο ο ΕΦΚΑ λαμβάνει 5,7 εκατ., ενώ σε βίαιη ρευστοποίηση θα έπαιρνε 4 εκατ. Στο Δημόσιο υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 27,411 εκατ. και με το σχέδιο εξυγίανσης θα πάρει 1,894 εκατ. Με τη βίαιη ρευστοποίηση θα έπαιρνε 1,367 εκατ. Οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 που ανέρχονται σε 40,4 εκατ. Με το σχέδιο εξυγίανσης θα εισπράξουν το σύνολό τους εκ των οποίων τα 27 εκατ. είναι δεδουλευμένα και τα 14 εκατ. αποζημιώσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σύνολο απαιτήσεων 142,3 εκατ. και αν αναθέσει νέα αμυντικά προγράμματα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας κατά τα επόμενα 30 χρόνια, η εταιρεία σε παρούσα αξία θα πληρώσει το σύνολο του ποσού, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης. Αν η επιχείρηση οδηγούνταν σε βίαιη ρευστοποίηση, το Π.Ν. θα ελάμβανε μόλις 1,579 εκατ. Το σχέδιο εξυγίανσης χωρίς αμυντικά προγράμματα πληρώνει 20 εκατ. και με αμυντικά προγράμματα το σύνολο της οφειλής. Στα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα υπάρχουν οφειλές 4,5 εκατ. και με τη συμφωνία θα λάβουν 327.000 ευρώ, ενώ σε μια βίαιη ρευστοποίηση μόλις 218.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η συναίνεση του Δημοσίου έχει δοθεί μέσω του υπουργού Ανάπτυξης κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου αφενός να επιταχυνθεί η διαδικασία και αφετέρου να παρακαμφθούν οι ανησυχίες ενός αριθμού υπηρεσιών του Δημοσίου που δεν ήθελαν να αναλάβουν σχετική ευθύνη.

Προβλέπεται άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 υπαρχουσών θέσεων εργασίας και δημιουργία άλλων 1.400 σε ορίζοντα τριετίας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ONEX Shipyards προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιρειών, μιας εμπορικής και μιας αμυντικής. Στην εμπορική, ONEX Elefsis Shipyards Industries, μεταβιβάζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού και 35% περίπου των εναπομεινασών υποχρεώσεων. Η συγκεκριμένη νέα εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC ύψους 102 εκατ. ευρώ και επιπλέον κεφάλαια από την ΟΝΕΧ. Η συνολική επένδυση σε βάθος χρόνου σε εγκαταστάσεις νέου εξοπλισμού και λοιπά αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. Στη νέα αμυντική εταιρεία ONEX Elefsis Naval Maritime, θα περάσει το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή 142 εκατ.

Η συμφωνία μιλάει επίσης για άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 υπαρχουσών θέσεων εργασίας και δημιουργία άλλων 1.400 νέων θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τριετίας. Σύμφωνα με το προς επικύρωση σχέδιο εξυγίανσης, εκτιμάται πως κατά τα επόμενα 25 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο θα έχει έσοδα από τη λειτουργία του ναυπηγείου ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Καθώς η επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει από το δικαστήριο στις αρχές του 2023, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται για ακόμη τρεις μήνες από την 1η Οκτωβρίου 2022, η καταβολή από το Πολεμικό Ναυτικό των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο