Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τέλη Οκτωβρίου κατατίθεται στο Δικαστήριο ο φάκελος εξυγίανσης

Εντός πλαισίου προχωρά το χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας. Οι τεχνικές συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς της ΟΝΕΧ και εκπροσώπων της κρατικής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας DFC είναι συνεχείς. Σκοπός των συναντήσεων μεταξύ υπουργών και των Αμερικανών είναι να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας όπως έχει συμφωνηθεί.

Σήμερα στο πλαίσιο αυτών των τεχνικών συναντήσεων οι εκπρόσωποι της DFC και της ΟΝΕΧ συναντιούνται με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να συντονιστούν τα χρονοδιαγράμματα μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών διαδικασιών.

Θα ακολουθήσει η υποβολή φακέλου στο Δικαστήριο στο τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου, η απόφαση επικύρωσης του Δικαστηρίου και η υλοποίηση της εξυγίανσης μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023.

Τον περασμένο Αύγουστο με την θετική ψήφο συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψηφίσθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Η ONEX Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την ιταλική Fincantieri Group και την αμερικανική επενδυτική τράπεζα DFC.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερών επίσκεψή του στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το οποίο πετύχαμε είναι να εξασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας, να λάβετε πίσω όλα τα δεδουλευμένα, να φέρουμε σχεδόν 200 εκατομμύρια σε επενδύσεις στο Ναυπηγείο. Και να μπορέσουμε να επαναλάβουμε εδώ, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να δω να γίνεται στη Σύρο. Όπου πριν από τέσσερα χρόνια το Ναυπηγείο είχε την εικόνα ενός βομβαρδισμένου τοπίου, σήμερα όμως, αν το επισκεφθείτε, είναι ένα ζωντανό Ναυπηγείο, με πλοία τα οποία περιμένουν να επισκευαστούν, με ικανοποιημένους εργαζόμενους και κυρίως ικανοποιημένους πελάτες” για να προσθέσει:

«Η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας».

Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς περιλαμβάνει:

Άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων.
Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (600).
Οφειλές & αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους.
Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000.
Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη.
Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τέλη Οκτωβρίου κατατίθεται στο Δικαστήριο ο φάκελος εξυγίανσης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο