Ναυπηγήσεις: Σε ιστορικό υψηλό 13 ετών η αξία των νεότευκτων

Ενεργειακή κρίση και έλλειψη εργατικού δυναμικού εκτόξευσαν το κόστος ναυπήγησης

Στην αγορά νεότευκτων, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει τις τιμές των νεότευκτων που βρίσκονται σε υψηλό 13 ετών σχετίζονται άμεσα με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και του χάλυβα.

Αυτή η αύξηση των τιμών στον τομέα των νεότευκτων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες παραγγελίες νέων πλοίων στο εγγύς μέλλον.

Όπως επισημάνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv Shipbrokers είναι αξιοσημείωτο ότι όσον αφορά τις τιμές των δεξαμενόπλοιων αργού νεόδμητου, ένα VLCC εκτιμάται σε 116 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ένα Suezmax στα 78 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ενώ ένα Aframax περίπου στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκρίνοντας αυτές τις τιμές με επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2021, παρατηρείται αύξηση 26% για VLCC, 23% για Suezmax & 18% για Aframax.

“Τα ναυπηγεία πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού” επισημαίνουν οι αναλυτέςτου ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv.

Σύμφωνα με πηγές, καθώς η ναυπηγική αγορά άρχισε να καταρρέει το 2013, πολλοί εργαζόμενοι μετακόμισαν σε άλλου είδους βιομηχανίες ή συνταξιοδοτήθηκαν μειώνοντας την προσφορά εργατικού δυναμικού στη ναυπηγική.

Καθώς το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκε σημαντικά στην εποχή μετά την Covid-19, πολλά ναυπηγεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη εργατική δύναμη. Στη Νότια Κορέα, τα ναυπηγεία υπολογίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν έλλειψη 9.500 εργαζομένων μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Ναυπηγήσεις: Σε ιστορικό υψηλό 13 ετών η αξία των νεότευκτων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζάν – Καζάν και στην Έρευνα και Διάσωση;;;

Θα θυμόσαστε, βέβαια, τον Ερντογάν που, συχνά, χρησιμοποιεί τη φράση αυτή εννοώντας ότι στο Αιγαίο δεν θα γίνεται τίποτε χωρίς να πάρει μερίδιο η Τουρκία. Η φράση αυτή μας ήρθε στο μυαλό, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ναυαγίου που έγινε τις

Εφετείο: Που κινούνται οι έρευνες για τον 34χρονο πρώην παίκτη ριάλιτι

Ο άνδρας εκτιμάται ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Σε αίνιγμα για γερούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση με τον πρώην παίχτη ριάλιτι ο οποίος «μπούκαρε» στο Εφετείο με το αυτοκίνητό του και στην κατοχή του βρέθηκαν ναρκωτικά αλλά και το ασύλληπτο ποσό του 1,5

Τραγωδία στην Κάλυμνο: Νεκρός 17χρονος ψαροντουφεκάς

Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Καλύμνου από λουόμενο, για πιθανό συμβάν πνιγμού ατόμου που διενεργούσε υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με χρήση τυφεκίου αλιείας, στη θαλάσσια περιοχή ¨ΘΕΡΜΑ¨ ν. Καλύμνου. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα περιπολικό

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου το καταδρομικό Έλλη τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο στην Τήνο

15 Αυγούστου του 1940 και οι προκλήσεις της φασιστικής Ιταλίας έχουν φθάσει στον ύψιστο βαθμό κλιμάκωσης και θράσους. Η Τήνος ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης, για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Στο κατάστρωμα  του καταδρομικού «Έλλη», ναύτες και αξιωματικοί ντυμένοι με στολές εξόδου.