Γράφει ο Γιώργος Σκορδίλης
Πάρτε για παράδειγμα την αντίδραση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στις ανακοινώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης.
Τι είπε ο υπουργός ; «Παιδιά, το ΥΝΑΝΠ, εξασφάλισε 19,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης».
Τι του απάντησε η ΠΝΟ ; «Άστα αυτά που ξέρεις…Η ναυτική εκπαίδευση χρειάζεται εκσυγχρονισμό…»
Βγάζετε κανένα νόημα;
Κανονικά η ΠΝΟ έπρεπε να βγάλει μια ανακοίνωση η οποία θα έλεγε στον Στυλιανίδη: «Ωραία τα 20 που βρήκες, αλλά δεν τραπεζώνεις κάνα γραφειοκράτη των Βρυξελλών στο Colonel, να τα κάνεις 40 ;»
Το θέατρο του παραλόγου όμως δεν τελειώνει εδώ, αλλά συνεχίζεται…
Η ΠΝΟ – μεταξύ των άλλων – εκτιμά ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι 17άρηδες δεν γίνονται ναυτικοί είναι γιατί…θα φορολογηθούν. (Και για να μην ξεχνιόμαστε οι ναυτικοί φορολογούνται με 10% αν είναι κατώτατα πληρώματα και 15% αν είναι Αξιωματικοί).
Δηλαδή κατά τη γνώμη των συνδικαλιστών ναυτικών αυτό που έχει στο νου του ένας 17άρης όταν αποφασίζει τι δουλειά θα κάνει στην ζωή του είναι η φορολογία…
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε 17άρηδες στο περιβάλλον σας, αλλά σίγουρα υπήρξατε κάποτε 17άρηδες και πάω στοίχημα πως αυτό που σας έκαιγε εκείνη την εποχή ήταν το πόσο φόρο θα πληρώσετε στα 40 σας…
Πάμε παρακάτω…
Γιατί, ρωτά η ΠΝΟ, αφού τα παιδιά μπαίνουν στις ΑΕΝ μέσο των Πανελλαδικών και φοιτούν τέσσερα χρόνια, αποφοιτούν χωρίς πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης ;
Λυπάμαι πολύ αλλά μάλλον η ΠΝΟ είναι εκτός τόπου και χρόνου…
Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στις ΑΕΝ της χώρας δεν συμπληρώνεται ποτέ από τις Πανελλαδικές, οι δε βάσεις εισαγωγής κινούνται μεταξύ 8.000 και 10.000 μορίων σταθερά εδώ και χρόνια.
Οι κενές θέσεις που απομένουν, που δεν είναι λίγες, συμπληρώνονται με όσους έχουν δηλώσει τις ΑΕΝ αλλά δεν κατάφεραν να γράψουν ούτε 8.000 μόρια.
Έτσι ο πήχης κατεβαίνει και κατεβαίνει και κατεβαίνει μέχρι να καλυφθούν οι διαθέσιμες θέσεις, με αποτέλεσμα να μπαίνουν και παιδιά ακόμη και 5.000 και με 6.000 μόρια.
Έχουμε στην πραγματικότητα δηλαδή ένα μείγμα σπουδαστών που οι μισοί προέρχονται από τις Πανελλαδικές και οι μισοί μπήκαν όχι γιατί έπιασαν τις βάσεις, αλλά ελέω κενών θέσεων.
Και επίσης για τις διαρροές η ΠΝΟ τι έχει να πει ; Όταν η μέση αποδεκτή διαρροή από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση κινείται στα επίπεδα του 10% με 15% και στις ΑΕΝ φτάνει και κάποιες χρονιές ξεπερνά και το 40% δεν έχουμε πρόβλημα ;
Ευτυχώς στην διάρκεια των τελευταίων δύο ετών παρατηρούμε ένα νέο αισθητά βελτιωμένο επίπεδο αποφοίτων να επιλέγουν τις ΑΕΝ και αυτό είναι πολύ καλό νέο και μακάρι να συνεχιστεί αυτή τάση.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει η ΠΝΟ είναι πως οι εποχές δεν αλλάζουν μόνο για τη ναυτιλία που όντως έχει πλέον αυξημένες ανάγκες για ένα άλλο μείγμα εκπαίδευσης. Αλλάζουν για όλους…
Όσο η ΠΝΟ προσεγγίζει τη ναυτική εκπαίδευση και την προσέλκυση των νέων στην θάλασσα με συνδικαλιστικούς όρους δεν θα καταφέρει τίποτε. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, εξωστρέφεια και νέες ιδέες.
Πηγή: Reporter.gr