Γράφει ο Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ. – Ναυτικοί: η απόλυτη αδιαφορία

Η τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε για το 2022 εισροές συναλλάγματος: ναυτιλιακό 20 δις ευρώ, τουριστικό 18 δις ευρώ.

Από το τουριστικό συνάλλαγμα μεγάλο ποσοστό επανεξάγεται για πληρωμές π.χ.  τουριστικών πρακτόρων, προωθήσεις, αγορά τροφίμων και ποτών, αμοιβές αλλοδαπού προσωπικού κλπ. αντιθέτως απ’ ό,τι συμβαίνει με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου παραμένει στην Ελλάδα.

Από μόνο του το ναυτιλιακό συνάλλαγμα (στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό) καλύπτει το σύνολο των προϋπολογισμών των πιο σημαντικών υπουργείων για παράδειγμα των Υπουργείων Εξωτερικών – Άμυνας – Παιδείας-Εσωτερικών – Αγροτικής Ανάπτυξης – Ανάπτυξης και Επενδύσεων (20,1 δις).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ότι τον πιο σημαντικό παράγοντα αυτής της «χρυσοφόρου κότας», τους Έλληνες ναυτικούς, θα τους περιέθαλπε η πολιτεία με αδιάκοπη φροντίδα και ειλικρινές ενδιαφέρον.

Την κορυφή των προεκλογικών υποσχέσεων καταλαμβάνει στη Χίο η Ναυτιλία και η φροντίδα των ναυτικών μας. Είκοσι κοινοβουλευτικά χρόνια πέρασαν (10 Ανδρέας Μιχαηλίδης και 10 Νότης Μηταράκης εκ των οποίων πέντε υπουργικά) πού είναι τα αποτελέσματα; Δυστυχώς όλα παραμένουν απολύτως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Το ένα εικοστό του ναυτιλιακού συναλλάγματος να ‘’επέστρεφε’’ έμμεσα το Κράτος στους ναυτικούς αυτός ο κλάδος εργαζομένων του εξωτερικού θα μπορούσε να έχει δίκαιη φορολογική μεταχείριση, πρόνοιες στήριξης των οικογενειών τους, αξιοπρεπή σύνταξη κλπ.

Η κρατική αδιαφορία στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, η υψηλή φορολογία, οι αδικαιολόγητα υψηλές και καθόλου ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτινάξει την απροθυμία των ναυτικών μας να ναυτολογηθούν σε πλοία με ελληνική σημαία γεγονός που αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη της κρατικής αδιαφορίας και αναλγησίας.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ναυτικός κλάδος της Χίου έχει την δυνατότητα να αποκτήσει δυνατή ναυτιλιακή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

*Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ. – Υποψήφιος Βουλευτής, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγαντιαία ηλιακά πανιά πρόκειται να δρομολογηθεί το 2030

Η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αναδιπλούμενα πανιά που καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2030. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο