Γράφει ο Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ. – Ναυτικοί: η απόλυτη αδιαφορία

Η τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε για το 2022 εισροές συναλλάγματος: ναυτιλιακό 20 δις ευρώ, τουριστικό 18 δις ευρώ.

Από το τουριστικό συνάλλαγμα μεγάλο ποσοστό επανεξάγεται για πληρωμές π.χ.  τουριστικών πρακτόρων, προωθήσεις, αγορά τροφίμων και ποτών, αμοιβές αλλοδαπού προσωπικού κλπ. αντιθέτως απ’ ό,τι συμβαίνει με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου παραμένει στην Ελλάδα.

Από μόνο του το ναυτιλιακό συνάλλαγμα (στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό) καλύπτει το σύνολο των προϋπολογισμών των πιο σημαντικών υπουργείων για παράδειγμα των Υπουργείων Εξωτερικών – Άμυνας – Παιδείας-Εσωτερικών – Αγροτικής Ανάπτυξης – Ανάπτυξης και Επενδύσεων (20,1 δις).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ότι τον πιο σημαντικό παράγοντα αυτής της «χρυσοφόρου κότας», τους Έλληνες ναυτικούς, θα τους περιέθαλπε η πολιτεία με αδιάκοπη φροντίδα και ειλικρινές ενδιαφέρον.

Την κορυφή των προεκλογικών υποσχέσεων καταλαμβάνει στη Χίο η Ναυτιλία και η φροντίδα των ναυτικών μας. Είκοσι κοινοβουλευτικά χρόνια πέρασαν (10 Ανδρέας Μιχαηλίδης και 10 Νότης Μηταράκης εκ των οποίων πέντε υπουργικά) πού είναι τα αποτελέσματα; Δυστυχώς όλα παραμένουν απολύτως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Το ένα εικοστό του ναυτιλιακού συναλλάγματος να ‘’επέστρεφε’’ έμμεσα το Κράτος στους ναυτικούς αυτός ο κλάδος εργαζομένων του εξωτερικού θα μπορούσε να έχει δίκαιη φορολογική μεταχείριση, πρόνοιες στήριξης των οικογενειών τους, αξιοπρεπή σύνταξη κλπ.

Η κρατική αδιαφορία στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, η υψηλή φορολογία, οι αδικαιολόγητα υψηλές και καθόλου ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτινάξει την απροθυμία των ναυτικών μας να ναυτολογηθούν σε πλοία με ελληνική σημαία γεγονός που αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη της κρατικής αδιαφορίας και αναλγησίας.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ναυτικός κλάδος της Χίου έχει την δυνατότητα να αποκτήσει δυνατή ναυτιλιακή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

*Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ. – Υποψήφιος Βουλευτής, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο