Nαυτιλία και νέες δεξιότητες

Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας γεννά την ανάγκη για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τον Δ.Σ. της Capital Product Partners LP, κ. Jerry Καλογηράτο.

Αφιερωμένη στη ναυτιλία ήταν, μεταξύ άλλων, η δεύτερη ημέρα στο Delphi Economic Forum, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι στόχοι της επόμενης μέρας για τον κλάδο.

Οπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners LP,κ. Jerry Καλογηράτος, είναι γνωστό ότι η απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας δεν θα είναι εύκολη, ενώ με τη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θα επηρεαστεί και το ανθρώπινο στοιχείο του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλογηράτος επισήμανε πως θα δημιουργηθεί η ανάγκη για περισσότερο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με διαφορετικά σετ δεξιοτήτων. Μια μετάβαση σε νέες δεξιότητες που πρέπει να υποστηριχθεί τόσο μεμονωμένα από τις εταιρείες όσο και από υπερεθνικούς οργανισμούς, και ιδιαιτέρως την ΕΕ.

Παράλληλα, η αυξανόμενη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και νέων τεχνολογιών μπορεί να δημιουργήσει νέους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, οπότε καθίσταται αναγκαία η σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων για την ασφάλειά τους, προσφέροντας επίσης νέες ευκαιρίες προκειμένου να αυξηθούν η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη στο εργατικό δυναμικό του κλάδου.

Συνέπεια

Στον τόπο αυτόν δεν είμαστε συνηθισμένοι στη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο οδικός χάρτης της οικονομικής διπλωματίας που δείχνει να φέρνει αποτελέσματα.

Σχέδια

Με σταδιακή απόκτηση ποσοστών μέσω εταιρειών στις οποίες το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία, όπως ο ΑΔΜΗΕ, σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ.

Ετσι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το κράτος θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα τα τεκταινόμενα στην αγορά του ηλεκτρισμού. Ξεδιπλώνοντας τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι υποδομές ενέργειας να περάσουν σε κρατικά χέρια, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας ενέργειας.

Το ζητούμενο είναι πόσο εύκολο είναι να διευρυνθεί το μερίδιο του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Και αυτό διότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν επιτρέπεται εταιρείες που ελέγχουν δίκτυα να δραστηριοποιούνται παράλληλα και στην εμπορία.

Οσο για το κόστος μιας πιθανής εξαγοράς του 17% που έχασε η ΔΕΗ το 2021 (μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η συμμετοχή του Δημοσίου περιορίστηκε στο 34,12% από 51,12%), μπορεί να φτάσει τα 520 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας με την τρέχουσα τιμή της μετοχής (περί τα 7,9 ευρώ).

Εγκρίσεις

Το πράσινο φως για να ενταχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έξι έργα έδωσε την Παρασκευή το ΔΣ του Enterprise Greece. Πρόκειται για το κέντρο αποθήκευσης και διανομής του αμερικανικού fund HIG Capital στον Ασπρόπυργο, το τουριστικό «Project Bali Creta – Cretan Tale», την επίσης τουριστική επένδυση «Scarlet Beach» στο Πόρτο Χέλι, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Santorini Volcanic Spa και άλλο ένα στην Ιο, καθώς και την επένδυση στον Σκορπιό.

Πηγή: Το Βήμα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Εργασίας: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα – Τι ισχύει

Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα, που αναμένεται να επικρατήσει από την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής

Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς για επτά περιφέρειες της χώρας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ

Κικίλιας: Επικίνδυνες οι καιρικές συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς, το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

Για καιρικές συνθήκες που συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση πυρκαγιών, έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Όπως σημείωσε, αύριο, Τρίτη, οι περιοχές Αττική, Ροδόπη, Λέσβος, Χίος, τα Ψαρά, η

Τι αλλάζει στον κόσμο με την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, περιστοιχισμένου από τους ανάστατους σωματοφύλακες του, να υψώνει τη γροθιά με αίματα στο πρόσωπο, έχοντας στο φόντο την αστερόεσσα, προορίζεται να περάσει στις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας του φωτορεπορτάζ. Το ότι ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της

Μετάβαση στο περιεχόμενο