Ναυτιλία: Βαρύ το κόστος σε καύσιμα και ρύπους από την παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ

Η δρομολόγηση των πλοίων γύρω από την Αφρική στοιχίζει στο περιβάλλον και αυξάνει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων άνθρακα, τονίζει η OceanScore

Η παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ και η δρομολόγηση των πλοίων γύρω από την Αφρική για να παρακαμφθούν τα επικίνδυνα λόγω των Χούθι νερά της Ερυθράς Θάλασσας στοιχίζουν στο περιβάλλον και αυξάνουν το κόστος αγοράς δικαιωμάτων άνθρακα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων OceanScore, οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών πρόκειται να δουν το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων άνθρακα στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ να τριπλασιάζεται ως αποτέλεσμα των εκτροπών των πλοίων.

Η εταιρεία OceanScore εκτιμά ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 14.000 τόνων χρειάζεται περίπου 5.200 δικαιώματα ρύπων για ένα ταξίδι από την Ασία στην Ευρώπη μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Το ταξίδι μέσω της διώρυγας του Σουέζ απαιτεί μόλις 1.800 δικαιώματα, τα οποία απαιτούνται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιανουάριο. Η διαφορά αυτή σημαίνει για τη ναυτιλιακή εταιρεία σχεδόν τριπλάσια αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων φέτος, από 98.000 ευρώ (107.000 δολάρια) ανά ταξίδι για τη διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ σε 285.000 ευρώ (311.000 δολάρια) για το ασφαλέστερο ταξίδι γύρω από την Αφρική.

Το κόστος

Η μελέτη της OceanScore βασίζεται σε μια τιμή άνθρακα περίπου 55 ευρώ ανά τόνο CO2. Ωστόσο, εάν η τιμή του άνθρακα επιστρέψει στο επίπεδο των περίπου 100 ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο, το κόστος θα διπλασιαστεί σχεδόν, λέει ο συνδιευθυντής της OceanScore, Albrecht Grell.

Με την πλήρη σταδιακή εφαρμογή του ΣΕΔΕ της ΕΕ στο 100% των εκπομπών, θα βλέπαμε άλλη μια αύξηση 250% που θα έφερνε την προσαύξηση του κόστους ανά κιβώτιο σε περίπου 80 ευρώ, δήλωσε.

Οι εκτιμήσεις της OceanScore βασίζονται στην ισχύουσα ρύθμιση του ΣΕΔΕ που ζητά από τις ναυτιλιακές εταιρείες να πληρώνουν το 2024 για μόνο το 40% των εκπομπών των πλοίων. Το 2025 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 70% και το 2026 στο 100% των εκπομπών.

Δεν είναι όμως μόνο η απόσταση που αυξάνει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων. Είναι και η αύξηση της ταχύτητας, που οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων και σε περισσότερες εκπομπές ρύπων. Εχουμε παρατηρήσει, αναφέρει στο Tradewinds το στέλεχος της OceanScore, ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες αυξάνουν την ταχύτητα των πλοίων που δρομολογούνται μέσω Αφρικής για να καλύψουν τις καθυστερήσεις αλλά και τα πρόσθετα πλοία που απαιτούνται για να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των δρομολογίων. Αυτό έχει αναπόφευκτο αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές.

Η OceanScore εκτιμά ότι η διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου λόγω της μεγαλύτερης απόστασης και της αύξησης της ταχύτητας πλεύσης κατά 25% περίπου, από 16 σε 20 κόμβους, έχει τριπλασιάσει την κατανάλωση καυσίμων.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήστος Στυλιανίδης: Θέλουμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά με την ιδέα της θάλασσας και του ναυτικου

«Έχοντας ανακηρύξει τα έτη 2024 και 2025 ως “Eτη Ναυτικής Εκπαίδευσης”, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μεγάλη πανελλαδική εκδήλωση, στην οποία θα φέρουμε πιο κοντά τα παιδιά του Δημοτικού, τα δικά μας τα παιδιά, για να γνωρίσουν αυτό που όλοι μας

Μήνυμα του Χρήστου Στυλιανίδη για τον εορτασμό του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου

Σε μήνυμα του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, απευθυνόμενους σε όλους τους ναυτικούς μας, τόνισε: “Σήμερα τιμούμε τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των Ναυτικών μας αλλά και των Στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Θέλω να

Γκίκας για εορτασμό Αγ. Νικολάου: Οι ναυτικοί μας υπερασπίζονται με επιτυχία την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου, Προστάτη των ναυτικών, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στις 6 Δεκεμβρίου, τιμούμε με ευλάβεια τον Άγιο Νικόλαο, τον Προστάτη του Πολεμικού και εμπορικού μας Ναυτικού, του

Scope Ratings: Aναβάθμιση-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ με σταθερό outlook

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές από BBB- με θετικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μείωση του χρέους, η βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα και οι

Μετάβαση στο περιεχόμενο