Ναυάγιο Ζακύνθου: Ανοιχτό από θαλάσσης το καλοκαίρι για τους επισκέπτες – «Πράσινο φως» για κολύμπι, αλλά δίχως προσέγγιση στην ξηρά

Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό. Ανοιχτό από θαλάσσης θα είναι αυτό το καλοκαίρι το Ναυάγιο της Ζακύνθου για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σκάφη με επιβάτες θα μπορούν, τελικά, να πλησιάζουν τη φημισμένη παραλία για να βουτήξουν στα νερά του όρμου, σε συγκεκριμένη απόσταση από την ακτή.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η εξειδίκευση της ΚΥΑ αναμένεται άμεσα, ενώ η απόσταση που θα ορίζεται από την ακτή ως επιτρεπτό όριο για τα πλοιάρια και τους κολυμβητές θα είναι πιθανότητα τα 40 μέτρα. Έτσι μοιάζει να ικανοποιείται και το αίτημα της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου η οποία σε ανακοίνωσή της, είχε ζητήσει διευκρινιστική εγκύκλιο για να την εφαρμογή των μέτρων. «Το ναυάγιο πρέπει και μπορεί να είναι επισκέψιμο», υπογράμμιζε προ ημερών η ηγεσία της Περιφέρειας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκα έδωσε το «πράσινο φως» για προσέγγιση και αγκυροβολία πλωτών μέσων και κολύμπι στο Ναυάγιο σε απόσταση από την ακτή και τώρα μένουν να αποτυπωθούν από τα συναρμόδια υπουργεία οι συγκεκριμένοι όροι που θα περιγράφουν με ακρίβεια τα παραπάνω.

Στο πλαίσια αυτό, ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εφημερίδα περιγράφοντας το νέο modus operandi για την εμβληματική παραλία που αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο.

«Το καλοκαίρι του 2018 εκδηλώθηκε μια αρκετά σημαντική κατολίσθηση με πέντε σοβαρά τραυματίες. Τότε είχαμε αρχίσει την επιτήρηση του Ναυαγίου ενώ εξελισσόταν και ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας για γεωδυναμικούς κινδύνους, σεισμούς, κατολισθήσεις πλημμύρες, μέσω του οποίου μας δόθηκε η ευκαιρία να αποτυπώσουμε τη παραλία με σύγχρονες μεθοδολογίες. Έτσι καθορίσαμε τρεις ζώνες. Μια απαγορευμένη, μια επιτηρούμενη -όπου πρόσβαση θα γινόταν με ειδικούς όρους- και μια ελεύθερη. Αρχικά η πρότασή μας τηρήθηκε, μετά όμως δεν υπήρχε επιτήρηση και αντί για 500 άτομα μαζέυονταν στην παραλία 4.000. Βλέποντας αυτό και με αφορμή έναν σεισμό στην περιοχή, με κατολίσθηση, μικρό τσουνάμι και δύο τραυματίες που είχαμε στις 8 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να κλείσει η παραλία», εξηγεί ο καθηγητής τονίζοντας πως σε εξέταση που έγινε στην περιοχή δύο φορές τον χρόνο διαπιστώθηκε υψηλότατος κίνδυνος κατολισθήσεων.

Όπως λέει επίσης, δεν μπορούν να γίνουν τεχνικά έργα γιατί θα ακυρωθεί η φυσική ομορφιά, ούτε και ελεγχόμενο γκρέμισμα μέρους του πρανούς καθώς από τις κατολισθήσεις τροφοδοτείται η ύπαρξη της ακτής. Ως εκ τούτου, για αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, το κολύμπι θα υπάρχει, αλλά δεν θα υπάρχει πρόσβαση στην ξηρά«Του χρόνου βλέπουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομικές διαδικασίες κατά Ψαριανού προανήγγειλε η ΟΛΜΕ για την επίθεσή του στους καθηγητές

«Για απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία δεν θα γίνει ανεκτή» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθεί νομικά κατά του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος σε δημόσια τοποθέτησή του χαρακτήρισε τους καθηγητές «καθάρματα,

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι θανατώσεις ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο συνεχίζονται

Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα στο ανοιχτό πέλαγος στο ΒΑ Αιγαίο, από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της οργάνωσης: «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα

Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο της σπείρας που άρπαξε πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ

Το κόλπο με το… αλουμινόχαρτο εφάρμοζε η σπείρα που δρούσε από τον περασμένο Μάρτιο στα νότια προάστια της Αττικής και έκλεβε ηλικιωμένους που νόμιζαν ότι οι νεαροί που έμπαιναν στα σπίτια τους ήταν υπάλληλοι παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή συντηρητές ασανσέρ.

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, βουλευτής, υπουργός και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της οικογένειάς του στο Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά

Μετάβαση στο περιεχόμενο